Ухвала
від 14.04.2020 по справі 910/4930/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

14.04.2020Справа № 910/4930/20

Суддя Мудрий С.М., розглянувши заяву фізичної особи-підприємця Федоренка Миколи Васильовича

особи, які можуть отримати статус учасника справи відповідач товариства з обмеженою відповідальністю Бакс Агро Фарт

ВСТАНОВИВ:

10.04.2020 року до господарського суду міста Києва надійшла від фізичної особи-підприємця Федоренка Миколи Васильовича заява про забезпечення позову (до подання позовної заяви), відповідно до якої просить суд:

- вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на 87 земельних ділянок площею 162,6796 га, що знаходяться на території Ходаківської сільської ради Коростенського району Житомирської області, та знаходяться у суборенді товариства з обмеженою відповідальністю Бакс Агро Фарт (місцезнаходження: 03143, м. Київ, вул. Метрологічна, буд 14-Б, код ЄДРПОУ 43185409) із забороною їх відчуження, внесення у відповідний реєстр відомостей про накладення арешту, на земельні ділянки згідно переліку зазначеного в заяві.

В обґрунтування поданої заяви, заявник зазначає, що він є орендарем 87 (вісімдесяти семи) земельних ділянок, загальною площею 162.6796 га, що знаходяться на території Ходаківської сільської ради Коростенського району Житомирської області. Вказані земельні ділянки було передані заявнику у користування на підставі договорів оренди орендодавцем Ходаківською сільською радою Коростенського району Житомирської області (код ЄДРПОУ 04348148).

На початку листопада 2019 року було здійсненне рейдерське захоплення цих земель товариством з обмеженою відповідальністю Бакс Агро Фарт , а саме: в період з 01 по 20 листопада 2019 року були підроблені договори суборенди землі на усі земельні ділянки про нібито передачу вказаних вище земельних ділянок заявником (орендарем) у користування відповідача (суборендаря), та здійснена їх державна реєстрація державним реєстратором Вільської сільської ради Черняхівського району Житомирської обл. - Назімовою Катериною Сергіївною.

Заявник зазначає, що ці договори ним не підписувались, підпис не ставив на цих договорах, тому він є підробим, також відсутня печатка на цих договорах.

Також, заявником зазначено, що він має на меті визнати вищезазначені договори суборенди недійсними та скасувати їх державну реєстрацію шляхом подання відповідної позовної заяви до Господарського суду Житомирської області.

Відповідно до статті 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Пунктом 1 ч. 1 статті 138 ГПК України встановлено, що заява про забезпечення позову подається: до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову , або до суду за місцезнаходженням предмета спору - якщо суд, до підсудності якого відноситься справа, визначити неможливо.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Так, за загальним правилом та приписами ч. 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Разом з тим, частиною 3 статті 30 ГПК України встановлено виключну підсудність справ, що виникають зі спорів щодо нерухомого майна, які розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Відповідно до п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16 квітня 2004 року у випадках, коли вимоги пов`язуються з визнанням права на земельну ділянку, встановленням порядку користування земельною ділянкою чи усуненням перешкод у цьому, іншими вимогами з приводу земельної ділянки чи розташованої на ній нерухомості, зокрема про відшкодування шкоди, заподіяної порушенням земельного законодавства, суди обов`язково застосовують правила про виключну підсудність.

Згідно з частиною 4 статті 236 Господарського процесуального кодексу України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Як зазначено в постановах Верховного Суду від 23.01.2018 р. у справі № 460/4286/16-ц та від 16.05.2018 р. у справі № 640/16548/16-ц до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 Цивільного кодексу України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 Цивільного кодексу України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 Цивільного кодексу України); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Тобто, частина 3 статті 30 Господарського процесуального кодексу України визначає розширений перелік спорів, до яких застосовуються правила виключної підсудності

Судом зазначається, що оскільки заявником буде подано позов, який безпосередньо буде стосуватися права користування нерухомим майном, оскільки предметом спору буде визнання недійсними договорів суборенди земельних ділянок, які знаходяться на території Ходаківської сільської ради Коростенського району Житомирської області.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на вищевикладене, позов необхідно пред`явити до суду за місцем знаходження земельних ділянок, тобто до господарського суду Житомирської області, а тому заяву про забезпечення позову до подання позову також необхідно подавати до господарського суду Житомирської області.

За таких обставин, заява про забезпечення позову підлягає направленню до господарського суду Житомирської області.

Керуючись ст. 27, 31 ч. 2 ст. 232, ст.ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву фізичної особи-підприємця Федоренка Миколи Васильовича про забезпечення позову (до подання позовної заяви) з доданими до неї матеріалами передати за підсудністю на розгляд до господарського суду Житомирської області (10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржено в апеляційному порядку окремо від рішення суду першої інстанції безпосередньо до суду апеляційної інстанції в строк, визначений ст. 256 ГПК України.

Суддя С.М. Мудрий

Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено17.04.2020

Судовий реєстр по справі —910/4930/20

Ухвала від 30.04.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні