Постанова
від 03.06.2009 по справі 2-а-6614/09/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2009 року № 2-а-6614/09/1070

17:54

Київський окружний адмініс тративний суд у складі: головуючого - судді Панової Г.В. , при секретарі судового засідання: Бондаренко О.В. ,

за участю представників ст орін:

від позивача - не з'явились ,

від відповідача - не з'явились ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмін істративну справу

за позовом Управління Пенсійн ого фонду України у Васильківському районі

Київської області

до Іноземного підприємства «Е Н СІ ЕС ЮКРЕЙН»

про стягнення заборгованості за страховими внесками на

загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванн я , -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонд у України у Васильківському районі Київської області (далі - позивач) зве рнулось до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Ін оземного підприємства « EH CI EC ЮКРЕЙН» (далі - відповідач) про стягнення заборговано сті за страховими внесками на загальнообов'язкове державне пенсійне ст рахування в сумі 1294 , 08 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив , що у відповідача наявна заборговані сть по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсій не страхування за листопад , грудень місяці 2008 року в сумі 1294 , 08 грн. Вказана з аборгованість підтверджується даними розрахунку суми страхових внеск ів на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за листопад та грудень 2008 року.

Ухвалами Київського окружного адміністративного суду від 15.04.2009 відкрито провадження у справі та призначено справу до судов ого розгляду на 03.06.2009 о 15 год. 20 хв.

До Київського окружного адміністративного суду ві д позивача надійшла заява від 03.06.2009 про розгляд даної справи за відсутност і представників позивача. Крім того , до вказаної заяви відповідачем доданий витяг з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , з якого вбачається , що місцезнаходженням відповідача є: 08623 , Київська область , Васильківський район , смт. Калинівка , вул. Залізнична , буд . 1.

Згідно частини восьмої статті 35 Кодексу адміністра тивного судочинства України вважається , що повістку вручено юридичній особі , якщо вона доставлена за адресою , внесеною до відповідного державного реєстру , або за адресою , яка зазначена її представником , і це підтверджується підписом відповідної службово ї особи.

Представники відповідача в судове засідання не з'яв ились. Як вбачається з наявного в матеріалах справи поштового повідомле ння про вручення рекомендованого поштового відправлення за № 04094361 , відповідач , відповідно до вимог частини восьмої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України , був належним чином повідомлений про дату , час та місце судового розгляду.

Від відповідача відзив на позовну заяву , заперечень проти позову , будь-яких пояснень , заяв чи клопотань до суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи , всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини с прави , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спору по суті , суд дійшов висновку , що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають за доволенню , з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи , Іноземне підприємство « EH CI EC ЮКРЕЙН» зареєстров ано в Управлінні Пенсійного фонду України у Васильківському районі Киї вської області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування за № 1007051152 , а отже є страхувальником в розумінні положень Закону України від 09.07.2003 № 1058 - IV «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон України від 09.07.2003 № 1058 - IV ).

Частиною першою статті 15 Закону України від 09.07.2003 №1058- IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено , що платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники , зазначені в статті 14 цього Закону , зокрема , роботод авці - підприємства , установи та орга нізації , створені відповідно до зак онодавства України.

Відповідно до абзацу 6 частини другої статті 17 та час тини 6 статті 20 Закону України від 09.07.2003 № 1058 - IV , страхувальник , яким є відповідач , зобов'язаний нара ховувати , обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно з пунктом 5 Інструкції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загал ьнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду Укра їни , затвердженої Постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Міністерств і юстиції України 16.01.2004 за №64/8663 (далі -Інструкція) , обчислення страхових внесків здійснюється щомісяч но за ставками , що визначаються відп овідно до статті 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсі йне страхування» , а саме: 33.2 відсотки д ля суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності , їх об'єднань , які використовують працю найманих працівників від суми фактичних витрат на оплату плати працівників , які включають витрати на виплату основної і додатко вої заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних витрат , у тому числі в натуральній формі , які визначаються згідно з нормативн о-правовими актами , прийнятими відп овідно до Закону України «Про оплату праці»; 2 відсотка із сум доходу у виг ляді заробітної плати , інших виплат та винагород , нарахованих (виплачен их) платнику відповідно до умов трудовог о або цивільно-правового договору , с ум грошового забезпечення , що включ ається до складу загального оподатковуваного доходу.

Згідно зі статтею 14 , частинами шостою та дванадцятою статті 20 Закону Укра їни від 09.07.2003 № 1058- IV платники збору на обов'язкове пенсійне державне стр ахування зобов'язані сплачувати страхові внески , нараховані за відповідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календарних дн ів із дня закінчення цього періоду , п ри цьому , страхові внески сплачують ся незалежно від фінансового стану платника.

Як вбачається з матеріалів справи , відповідачем до Управління Пенсійного фонду Україн и у Васильківському районі Київської області подані розрахунки сум стр ахових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , що підлягають сплаті за листопад та грудень місяці 2008 року , які підписані керівником та скріплені печаткою підприємства. У вказаних розрахунках відповідач самостійно визначив суму страхових внесків в розмірі 644 , 10 грн. за листопад місяць 2008 року та 649 , 98 грн. за грудень місяць 2008 року , однак у встановлені строки відповід ачем дані суми не сплачені.

Наявність у відповідача вказаної заборгованості п ідтверджується також даними облікових карток страхувальника , які додані до позовної заяви.

Таким чином , з ог ляду на те , що відповідачем не було сп лачено у встановлені законодавством строки недоїмку по страховим внес кам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , позивачем на підставі частини треть ої статті 106 Закону України від 09.07.2003 № 1058 - IV надіслано відповідачу вимоги про сплату боргу № Ю-1097/03 від 02.03.2009. Належним чином засвідчена копія корінця вказаної вимоги та дока зи надіслання даної вимоги на адресу відповідача , наявні в матеріалах справи.

При цьому , вимог и про сплату боргу відповідачем у встановленому законом порядку не оска ржувались.

Відповідно до абзацу 8 частини 3 статті 106 Закону Украї ни від 09.07.2003 № 1058 - IV , у разі якщо страхувальник , який одержав ви могу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і про тягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимо зі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією , включеної до вимоги , або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійн ого фонду , або не оскаржив вимогу в су довому порядку , а також у разі якщо ст рахувальник узгодив вимогу , але не с платив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отри мання узгодженої вимоги , відповідни й орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також м ає право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнен ня недоїмки.

Таким чином , заг альна сума заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхування , яка підлягає сплаті відповідачем за листопад та гру день місяць 2008 року складає 1294 , 08 грн.

При цьому , на час розгляду справи та прийняття рішення по суті заявлених позовних вимог д оказів про сплату зазначеної суми відповідачем суду не надано.

Згідно частини першої статті 71 Кодексу адміністрат ивного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини , на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення , крім випадків , встановлених статтею 72 цього Кодекс у.

Доказів , які б спростовували доводи позивача , відповідач суду не надав.

За таких обставин , виходячи з меж заявлених позовних вимог , суд вважає позовні вимоги обґрунтов аними , а позов таким , що підлягає задоволенню.

Відповідно до часини друго ї статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо судове рі шення ухвалене на користь сторони - суб'єкта владних повноважень , суд присуджує з іншої сторони всі зд ійснені нею документально підтверджені судові витрати , пов'язані із залученням свідків та проведенням судо вих експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень , звільненого від сплати судового збору , а також за відсутнос ті витрат позивача - суб'єкта владних повноважень , пов'язаних із залученням свідків та проведенням суд ових експертиз , судові витрати стяг ненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11 , 14 , 69 , 70 , 71 , 158-163 , 167 , 254 Кодексу адміністративного судочинства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Іноземного підприємства «ЕН СІ ЕС ЮКРЕЙН» (08623 , Київська область , Васильківський район , смт. Калинівка , вул. Залізнична , 1 , код ЄДРПОУ 32426184 , р/р 2600937026 в ВАТ «СЕБ Банк» м. Києва , МФО 300175) на користь Управління Пенсійного фонду Украї ни у Васильківському районі Київської області (08600 , Київська область , м. Васильків , вул. Соборна , 105 , р/р 256083011007 в Головному управлінні Ощадбанку України по м . Києву та Київській області , МФО 322669 , ідентифікаційний код 22200290) суму забор гованості у розмірі 1294 (одна тисяча двісті дев'яносто чотири) грн. 08 коп.

Постанова відповідно до ча стини першої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України на бирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляцій не оскарження , встановленого цим Ко дексом , якщо таку заяву не було подан о. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження , але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк , постанова суду першої інстан ції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення , якщо його не скасовано , набирає зако нної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної і нстанції протягом десяти днів з дня її складання за правилами , встановленими статтями 185-187 Кодексу а дміністративного судочинства України , шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апе ляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього по дання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк , встановлений для подання заяви про апеляційне оска рження.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.06.2009
Оприлюднено20.04.2010
Номер документу8877769
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-6614/09/1070

Постанова від 03.06.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

ПАНОВА Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні