Ухвала
від 14.04.2020 по справі 917/583/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

14.04.2020 р. Справа № 917/583/20

Суддя Погрібна С.В., розглянувши матеріали

за позовною заявою Кременчуцької міської ради Полтавської області, пл. Перемоги, 2, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 24388300

до ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестеційний банк", пров. Шевченка, 12, м. Київ, 01001, код ЄДРПОУ 00039002

про стягнення 202 570,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Кременчуцька міська рада Полтавської області звернулася до суду з позовом до ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестеційний банк" про стягнення 202 570,00 грн. безпідставно збережених коштів.

Позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ГПК України щодо подання позовних заяв, викладених в статті 164 ГПК України, а саме:

- не подано доказів сплати судового збору в установленому розмірі (1,5 % від ціни позову).

В прохальній частині позову позивач просить суд відстрочити сплату судового збору до ухвалення рішення у цій справі.

В обґрунтування цього клопотання позивач вказує на те, що у казначейській службі міста Кременчука Полтавської області на розгляд реєстрів бюджетних та фінансових зобов`язань надається 3 дні, а фінансування відбувається у строк 7-10 днів, тому профінансувати платіж можливо через 14 днів. З огляду на викладене Кременчуцька міська рада не може додати до позовної заяви документ про сплату судового збору.

Проаналізувавши приписи чинного законодавства України, дослідивши обставини, на які посилається позивач в якості обґрунтування заяви, суд дійшов висновку про необґрунтованість та безпідставність вказаної заяви, виходячи з наступного.

Статтею 8 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору, звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Так єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. При цьому, особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Суд зазначає, що обов`язок по доведенню наявності обставин для відстрочення сплати судового збору покладається на заявника.

Так, положення ст. 8 Закону України "Про судовий збір" наділяють суд правом на відстрочення сплати судового збору лише за наявності виняткових обставин, а саме з урахуванням того, що в майбутньому, але не довше ніж до ухвалення судового рішення, позивач матиме фінансову можливість сплатити розмір судового збору.

Однак, позивачем не долучено до матеріалів позовної заяви доказів, на підтвердження можливості позивача у майбутньому, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у даній справі, сплатити судовий збір у встановленому законодавством розмірі.

На підставі наведеного, клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, зважаючи на наступне:

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України визначено перелік документів, що подаються до позовної заяви, зокрема вказано, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць у розмірі для працездатних осіб з 1 січня 2020 року складає 2102,00 грн.

З тексту позовної заяви вбачається, що позивач звернувся до господарського суду з вимогою про стягнення 202 570,00 грн. безпідставно збережених коштів. Тобто вказані позовні вимоги мають бути оплачені судовим збором у розмірі 3 038,55 грн.

До матеріалів позовної заяви не додано доказів сплати судового збору у встановлених Законом України "Про судовий збір" порядку та розмірі.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

Відповідно до статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, господарський суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків у визначений судом спосіб.

Керуючись статтями 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Кременчуцькій міській раді у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

2. Залишити позовну заяву без руху.

3. Надати Кременчуцькій міській раді Полтавської області строк для усунення недоліків, який становить десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- надання доказів сплати судового збору в сумі 3 038,55 грн.

5. Роз`яснити позивачу, що якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася з такою заявою (частина 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

6. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://pl.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (статті 235, 255 ГПК України).

Ухвала підписана 14.04.2020 р.

Суддя Погрібна С.В.

Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено17.04.2020
Номер документу88780800
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 202 570,00 грн

Судовий реєстр по справі —917/583/20

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 09.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Постанова від 09.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 21.04.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 21.04.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Рішення від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Рішення від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні