Рішення
від 15.04.2020 по справі 489/1209/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

справа № 489/1209/20 провадження №2/489/1527/20

РІШЕННЯ

Іменем України

15 квітня 2020 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі головуючого судді Коваленка І.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомленням учасників справи (в письмовому провадженні) цивільну справу за позовом Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення (далі - Миколаївська області організація профспілки)до Комунального підприємства Спеціалізоване комунальне підприємство Гуртожиток (далі - КП СКП Гуртожиток ), третя особа - Профспілкова організація Комунального підприємства Спеціалізоване комунальне підприємство Гуртожиток , про стягнення заборгованості по членським профспілковим внескам

встановив :

У квітні 2020 року Миколаївська області організація профспілки звернулася до суду з позовом, після уточнення якого остаточно просила стягнути з відповідача заборгованість по членським профспілковим внескам у розмірі 40339,91 грн.

Як на підставу позовних вимог позивач вказав, що відповідач зобов`язаний щомісячно і безоплатно утримувати та перераховувати на рахунок профспілки членські профспілкові внески у розмірі 1,0 % із заробітної плати працівників - членів профспілки. Натомість з 01.04.2019 по 30.03.2020 відповідач утримує членські внески, але не перераховує їх на рахунок профспілки, внаслідок яого утворилася заборгованість в розмірі 40339,91 грн, що підтверджується актами звірки та відповідача.

Ухвалою Ленінського районного суду міста Миколаєва від 16.03.2020 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням учасників справи.

Клопотань від учасників справи про проведення судового засідання з повідомленням (викликом) сторін відповідно до частини п`ятої статті 279 ЦПК України не надходило.

Відповідач та третя особа надали до суду заяви в яких позовні вимоги визнали в повному обсязі.

Згідно вимог статті 247 ЦПК України , у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з вимог частини п`ятої статті 268 ЦПК України , датою ухвалення рішення є дата його складання.

Суд, дослідивши матеріали справи та встановив наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до листа Миколаївського міського управління юстиції від 04.07.2012 року за № 1378 Професійна спілка працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, згідно статті 16 Закону України Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності організаційна ланка набула статусу юридичної особи. Запис про легалізацію внесений до Реєстру об`єднань громадян за № 1215.

Згідно листа КП СКП Гуртожиток від 24.12.2019 за вих. № 698, вбачається що КП СКП Гуртожиток утримує членські профспілкові внески у розмірі 1,0 % із заробітної плати працівників - членів профспілки, але не перераховує їх на рахунок профспілки у зв`язку з тим, що рахунки підприємства арештовані. Заборгованість зі сплати членських профспілкових внесків станом на 01.11.2019 складає 25826,76 грн..

Вказана заборгованість підтверджена актом звірки взаєморозрахунків по утриманню та перерахунку членських профспілкових внесків від 14.11.2019, складеним за участю головного бухгалтера позивача та голови профспілки відповідача за період з квітня 2019 року по жовтень 2019 року включно.

Згідно акту звірки взаєморозрахунків по утриманню та перерахунку членських профспілкових внесків від 27.03.2020, складеним головним бухгалтером обласної організації профспілки та голови ПК КП СКП Гуртожиток за період з листопада 2019 року по березень 2020 року включно по утриманню із заробітної плати працівників та службовців КП СКП Гуртожиток членських профспілкових внесків і перерахунку на розрахункових рахунок обласної організації профспілки, станом на 01.04.2020 заборгованість підприємства складає 14513,15 грн.

Таким чином, загальний розмір заборгованості по профспілковим внескам за період з квітня 2019 року по березень 2020 року включно складає 40339,91 грн.

Вказана заборгованість відповідачем та третьою особою не оспорюється. Що підтверджується їх заявами.

Відповідно до статей 1 , 2 Закону України Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності професійна спілка (профспілка) - добровільна неприбуткова громадська організація, що об`єднує громадян, пов`язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання); первинна організація профспілки - добровільне об`єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному навчальному закладі.

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Як зазначено у пункті 12 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ від 01.03.2013 № 3, оскільки вимоги профспілки спрямовані на захист трудових прав працівників, виникають із трудових правовідносин, то вони підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, незалежно від того, що сторонами у справі є юридичні особи.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно частини першої статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до частин другої, третьої статті 42 2 Закону України Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів.

Спори, пов`язані з невиконанням роботодавцем цих обов`язків, розглядаються в судовому порядку.

Згідно частини першої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частин першої статі 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Враховуючи, що відповідач належним чином свої зобов`язання перед позивачем не виконує, внаслідок чого утворилась заборгованість по членським профспілковим внескам, а також визнання заборгованості відповідачем, яка не викликає в суду сумніву в її утворенні та розміру, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та їх задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи визнання позову відповідачем, на підставі частини першої статті 142 ЦПК України, позивачу підлягає поверненню з державного бюджету 50 відсотків судового збору, витрати на сплату якого понесено при зверненні до суду. Інші 50 відсотків підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись статтями 4 , 19 , 141 , 263-265 ЦПК України , суд

вирішив:

Позовні вимоги Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення про стягнення заборгованості по членським профспілковим внескам задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства Спеціалізоване комунальне підприємство Гуртожиток на користь Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення заборгованість по членським профспілковим внескам в розмірі 40339,91 грн., а також 1051,00 грн. судового збору.

Повернути з державного бюджету на користь Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування 50 відсотків судового збору, сплаченого квитанціями № 0.0.1566316908.1 та від 10.03.2020 № 0.0.1643382093.1, що становить 1051,00 грн.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з пунктом 15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста Миколаєва або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Згідно пункту 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки апеляційного оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про учасників справи:

позивач - Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, код ЄДРПОУ 02659387, місцезнаходження: м. Миколаїв, вул. Адмірала Макарова,7;

відповідач - Комунальне підприємство Спеціалізоване комунальне підприємство Гуртожиток , код ЄДРПОУ 34437926, місцезнаходження: м. Миколаїв, вул.Василевського,55а.

третя особа - Профспілкова організація Комунального підприємства Спеціалізоване комунальне підприємство Гуртожиток , місцезнаходження: м. Миколаїв, вул.Василевського,55а.

Повний текст судового рішення складено 15.04.2020.

Суддя І.В.Коваленко

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено17.04.2020
Номер документу88782621
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —489/1209/20

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Рішення від 15.04.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні