Постанова
від 14.04.2020 по справі 194/406/20
ТЕРНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 194/406/20

Номер провадження 3/194/141/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 квітня 2020 року суддя Тернівського міського суду Дніпропетровської області Солодовник І.С., розглянувши справу про адміністративне правопорушення, яка надійшла з Тернівського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області відносно:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Тернівка, Дніпропетровської області, громадянки України, сироти, з професійно-технічною освітою, одруженої, яка має на утриманні неповнолітніх дітей, 2008, 210, 2014 років народження, не працюючої, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , але фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , якій відповідно до ст. 63 Конституції України, ст. 268 КУпАП роз`яснені права,

про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП, -

В С Т А Н О В И В:

06 квітня 2020 року приблизно 16-00 годині перебуваючи у сквері по вул. Курська в м. Тернівка, Дніпропетровської області, малолітня дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходився в громадському місці без супроводу батьків, чим порушив п.п. 3 п. 2 постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 р. із змінами від 02.04.2020 р., на підставі чого, відносно ОСОБА_1 складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

ОСОБА_1 у судовому засіданні вину в здійсненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП визнала повністю, зазначила, що дійсно 06.04.2020 р. відпустила свого сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , погуляти до друга, без свого супроводу. Крім того, зазначила, що з умовами та правилами карантину вона ознайомлена, у скоєному розкаялася, просила суворо не карати, оскільки вона є сиротою з дитинства, не працює, має на утриманні трьох малолітніх дітей.

Викладене також підтверджується письмовими поясненнями ОСОБА_2 , опитаного в присутності матері ОСОБА_1 , з яких видно, що ОСОБА_2 06.04.2020 р. знаходився у сквері по вул. Курська в м. Тернівка, Дніпропетровської області разом з другом без супроводу батьків; протоколом про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 294715 від 06.04.2020 р.; рапортом поліцейського ДОП СП Тернівського ВП ПВП ГУНП в Дніпропетровській області Колоколова С.О. від 06.04.2020 р..

Згідно з п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 255 від 02.04.2020 р., з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року на всій території України установлено карантин. Відповідно до п.п. 3 п. 2 вказаної постанови заборонено перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до закону або повнолітніх родичів дитини.

Згідно з ст. 1 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб визначено, що карантин - це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Відповідно до ст. 29 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.

Організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Норма ст. 44-3 КУпАП є бланкетною, тобто відсилає до нормативно-правових актів, які регулюють правила карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм та є обов`язковими для виконання.

Крім того, відповідно до ст. 68 Конституції України, кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно з ст. 41 Про захист населення від інфекційних хвороб , особи, винні в порушенні законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, несуть відповідальність згідно із законами України.

Дослідивши докази у їх сукупності, достатності та взаємозв`язку, допитавши особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, враховуючи, що ОСОБА_1 вину у вчиненому правопорушенні визнала повністю, суд дійшов висновку, що дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковані за ст. 44-3 КУпАП, а саме: порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України Про захист населення від інфекційних хвороб та іншими актами законодавства.

При вирішенні питання щодо необхідності накладення адміністративного стягнення на ОСОБА_1 , враховуються обставини вчиненого адміністративного правопорушення, дані про особу ОСОБА_1 , яка свою вину визнала у повному обсязі, є сиротою, не працює, має на утриманні 3 неповнолітніх дітей, вчинила інкриміноване їй діяння на початку застосування обмежувальних заходів для запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 , спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які застосовуються вперше на території України, а також обставини, що пом`якшують її відповідальність, а саме: щире каяття, притягнення вперше до адміністративної відповідальності, та відсутність обставин, що обтяжують відповідальність, суд приходить до висновку, що вчинене ОСОБА_1 адміністративне правопорушення, з урахуванням вищевикладених обставин, хоча і містить ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, однак у зв`язку з малозначністю даного правопорушення не являє собою великої суспільної небезпеки на час його вчинення, у зв`язку з чим, суд вважає за необхідне звільнити ОСОБА_1 на підставі ст. 22 КУпАП від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням, провадження у справі закрити.

Керуючись ст.ст. 22, 44-3, 283-284 КУпАП, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративне провадження по справі за ст. 44-3 КУпАП відносно ОСОБА_1 - закрити, звільнивши її від адміністративної відповідальності в зв`язку з малозначністю адміністративного правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

На постанову суду може бути подана скарга в Дніпровський апеляційний суд через Тернівський міський суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя: І.С. Солодовник

Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено16.04.2020
Номер документу88787368
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —194/406/20

Постанова від 14.04.2020

Адмінправопорушення

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні