Ухвала
від 15.04.2020 по справі 398/1106/20
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1106/20

провадження №: 1-кс/398/252/20

УХВАЛА

Іменем України

"15" квітня 2020 р. слідчий суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Олександрії скаргу засновника фермерського господарства «Наталка» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

ВС Т А Н О В И В:

Засновник фермерського господарства «Наталка» ОСОБА_3 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність посадових осіб Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Свою скаргу обґрунтовує тим, що 05 березня 2020 року він особисто здав заяву про вчинення кримінальних правопорушень, зокрема передбаченого ст. 358 КК України, до Олександрійської місцевої прокуратури. Листом Олександрійської місцевої прокуратури зазначена заява скерована до Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області для перевірки та внесення відомостей до ЄРДР з приводу можливих ознак кримінального правопорушення. Відповідно до довідки Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області від 23 березня 2020 року зазначена заява про злочин була розглянута та складено довідку про відсутність даних, що вказують на наявність кримінального правопорушення.

Учасники провадження в судове засідання не з`явилися.

Від заявника надійшла заява, в якій він скаргу підтримав та просив задовольнити. Крім того, у зв`язку із введенням карантину на території України просив розглянути скаргу у його відсутність.

Прокурор подав заяву, в якій просив відмовити в задоволенні скарги та просив розглядати справу без його участі.

Представник Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП України в Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України неявка слідчого та прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У зв`язку з тим, що Постаново Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», на всій території України встановлено карантин з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року та враховуючи заяву ОСОБА_3 про розгляд скарги без його участі, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу у відсутність учасників справи.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали, що додані до скарги, приходить до наступних висновків.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.303КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які слідчий зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

В судовомузасіданні встановлено,що 05березня 2020 року ОСОБА_3 направив заяву (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення до Олександрійської місцевої прокуратури, в якій відповідно до ст. 214 КПК України просив внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень, зокрема передбаченого ст. 358 КК України, та розпочати досудове розслідування.

Зазначену заяву перший заступник керівника Олександрійської місцевої прокуратури ОСОБА_4 направила начальнику Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області для перевірки та внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань з приводу можливих ознак кримінального правопорушення.

З матеріалів №1319 по заяві ОСОБА_3 , наданих Олександрійським РВПОлександрійського ВПГУНП вКіровоградській області, вбачається, що заява про злочин від 05 березня 2020 року була зареєстрована в ІТС ІПНС (журналі єдиного обліку) Олександрійського РВП 17 березня 2020 року за №821 для розгляду відповідно до Закону України «Про звернення громадян» або КУпАП.

Листом Олександрійське РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області від 23 березня 2020 року повідомило ОСОБА_3 , що за результатами перевірки його заяви про вчинення злочину від 05 березня 2020 року встановлено відсутність ознак кримінального чи адміністративного правопорушення та правовідносини, що склалися є цивільно-правовими.

Тобто, на час розгляду скарги відомості до ЄРДР за заявою ОСОБА_3 про вчинення злочину від 05березня 2020 року не внесено.

Згідно вимог ч. 1 ст.214КПК України слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Кримінальний процесуальнийкодекс України не передбачає обмежень, які дають підстави щодо відмови у внесені таких заяв до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а навпаки зазначає, що відмова у прийняті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Питання щодо наявності чи відсутності події та складу кримінального правопорушення вирішується під час проведення досудового розслідування. А досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зі змісту ст. ст. 39, 214 КПК України вбачається, що керівник органу досудового розслідування наділений повноваженнями вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про злочин та визначати слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, тому вважаю, що зобов`язати внести відомості до ЄРДР про кримінальне правопорушення слід саме начальника слідчого відділу Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 214, 303, 304, 306, 307, 371, 372 КПК України, слідчий суддя

П О С ТА Н О В И В:

Скаргу засновника фермерського господарства «Наталка» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати начальника слідчого відділу Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинене кримінальне правопорушення за заявою (повідомленням) засновника фермерського господарства «Наталка» ОСОБА_3 про вчиненнякримінальних правопорушень,зокрема передбаченогост.358КК України,від 05березня 2020року,яка зареєстрована ІТС ІПНС (журналі єдиного обліку) Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області 17 березня 2020 року за вхідним №821.

Копію ухвали направити заявнику, Олександрійській місцевій прокуратурі Кіровоградської області для відома та до Олександрійського РВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88787678
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —398/1106/20

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні