Рішення
від 16.04.2020 по справі 220/3038/19
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/3038/19

Номер провадження № 2/220/215/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2020 року Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючої судді Фисун Л.С.

за участю секретаря Григораш В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Шевченківської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, про встановлення факту родинних відносин, -

у с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

19 грудня 2019 року позивач звернулася до суду з зазначеною позовною заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Вільне Поле Великоновосілківського району Донецької області померла мати позивача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . За життя мати позивача склала заповіт відповідно до якого належну їй земельну ділянку площею 6,000 га., яка розташована на території Шевченківської сільської ради Великоновосілківського району та житловий будинок заповіла позивачу. Після смерті матері позивачка відмовилася від прийняття спадщини за заповітом, так як вирішила прийняти спадщину разом з братом ОСОБА_2 за законом в рівних частинах.

При зверненні до нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про прийняття спадщини через розбіжності у імені матері, зокрема у Свідоцтві про народження позивача ім`я матері зазначено ОСОБА_4 , а не ОСОБА_5 , як вона значиться у всіх документах. У зв`язку з цим, просить встановити факт родинних відносин, а саме факт того, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір`ю ОСОБА_1 .

Відповідачі своїм правом на надання відзиву на позов не скористалися.

У судове засідання сторони не з`явилися, про розгляд справи були повідомлені належним чином та завчасно. Представник відповідача Шевченківської сільської ради, надав заяву в якій просив розглянути справу за відсутності їх представника, проти задоволення позову не заперечує. Відповідач ОСОБА_2 надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 13 січня 2020 року за вказаною позовною заявою відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 12 лютого 2020 року.

Ухвалою суду від 12 лютого 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 06 березня 2020 року. За клопотанням позивача витребувано у приватного нотаріуса Великоновосілківського нотаріального округу копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Суд, перевіривши матеріали справи та дослідивши надані докази, прийшов до наступного висновку.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , актовий запис № 19 (а.с. 13).

Згідно свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_2 ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками вказані ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с.9).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 02.09.1989р. ОСОБА_6 після укладення шлюбу присвоєно прізвище ОСОБА_9 (а.с.10).

Згідно свідоцтва про народження відповідача серії НОМЕР_4 ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками вказані ОСОБА_7 та ОСОБА_3 (а.с.17).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 ОСОБА_10 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьками вказані ОСОБА_11 та ОСОБА_12 (а.с.11).

Згідно заповіту від 11.06.2014р., посвідченого секретарем виконкому Шевченківської сільської ради вбачається, що на випадок своєї смерті ОСОБА_3 зробила заповітне розпорядження, яким земельну ділянку площею 6,00 га розташовану на території Шевченківської сільської ради Великоновосілківського району та житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 заповіла доньці ОСОБА_1 (а.с.14).

Приватним нотаріусом Великоновосліківського районного нотаріального округу контори у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 відмовлено через невідповідність імені спадкодавця, тобто факт родинних відносин не підтверджено (а.с. 22-23).

Згідно наданої приватним нотаріусом Великоновосліківського районного нотаріального округу спадкової справи № 213/2017 від 13.12.2016р. позивач ОСОБА_1 відмовилася від прийняття спадщини за заповітом, приймає спадщину за законом разом з відповідачем ОСОБА_2 (а.с.48-69).

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Щодо встановлення факту родинних відносин.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 р. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення вбачається, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення запису в актах громадянського стану.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема: родинних відносин між фізичними особами.

Висновки суду.

Таким чином, проаналізувавши надані позивачем докази, суд вважає доведеним факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір`ю ОСОБА_1 , у зв`язку з чим, для реалізації позивачем свого права на спадщину, вважає за потрібне задовольнити вказану позовну вимогу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 259, 263- 265, 268, 315-319, 354, 355 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Шевченківської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме те, що ОСОБА_1 є донькою померлої ОСОБА_3 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону України від 30.03.2020 № 540-IX, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк на апеляційне оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 .

Відповідач: Шевченківська сільська рада Великоновосліківського району Донецької області с. Шевченко, вул. Шевченка, 3, Великоновосілківського району Донецької області, ЄДРПОУ 04340980.

Суддя: Л.С. Фисун

Дата ухвалення рішення16.04.2020
Оприлюднено17.04.2020
Номер документу88791714
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —220/3038/19

Рішення від 16.04.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 27.03.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 27.03.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні