Постанова
від 06.11.2008 по справі 2-а-3750/2008
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-3750/2008

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2008 року м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої - судді Соломко І.І. ,

при секретарі Громової В.П. ,

за участю представника позивача Шаргородського Ю. П.

(діє на підставі довіреності № 1019/9/10-015 від 17.05.2008 року; довір еність

дійсна до 31.12.2008 року)

розглянувши у відкритому су довому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Чернігівської міжрайонної Державної податкової інспекції до садівнич ого товариства «Білоус» про стягнення податкового боргу , -

ВСТАНОВИВ:

Чернігівська міжрайонна Де ржавна податкова інспекція у місті Чернігові (далі - Чернігівська МДПІ) з вернулась до суду з адміністративним позовом до садівничого товариств а «Білоус» (далі - СТ «Білоус») про стягнення за рахунок активів податково го боргу з податку на прибуток приватних підприємств в сумі 1020 грн. та пода ток на землю в сумі 5 , 06 грн.

Позовні вимоги мотивує тим , що відповідно до статті 11 Закону України «Про систему оподаткування» відповідач несе відповідальність за правильність обчи слення , своєчасність сплати податкі в та додержання законів про оподаткування , але відповідач несвоєчасно і не в повному обсязі вно сить податки до бюджету.

В судовому засіданні представник позивача , уточнивши позовні вимоги підтримав і просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'яви вся , про дату , час та місце розгляду справи повідомлявся належним ч ином. Ухвала суду про відкриття провадження в адміністративній справі в ід 09.10.2008 року , судова повістка про викли к представника від 09.10.2008 року та копія позовної заяви з доданими до неї доку ментами , які були направлені за належ ною адресою , повернуті на адресу суду без вручення адресату. Розгляд справи було відкладено , а відповідачу була направлена повторна судова повіс тка від 29.10.2008 року , яка також повернута н а адресу суду без вручення адресату.

Заслухавши пояснення представника позивача , всебічно і повно з'ясувавши всі факти чні обставини , на яких грунтується по зов , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спору по суті , суд вважає , що поз ов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено , що відповідач зареєстрований на підставі розпорядж ення Чернігівської районної державної адміністрації № 1 від 05.01.1998 року та в зято на податковий облік в Чернігівську МДПІ 05.01.1998 року , що підтверджується копією

свідоцтва про державну реєстрацію відповідача , копією довідки про включення до єдин ого державного реєстру юридичний осіб та фізичних осіб - підприємців та копією довідки податкової інспекції про взяття на облік платника подат ків.

Згідно зі Статутом СТ «Білоус» є юридичною особою , має розрахунковий рахунок установах банків , печатку та штамп із своїм най менуванням та здійснює свою діяльність у відповідності зі Статутом тов ариства , Законом України «Про господ арські товариства» , «Про власність» , Земельним кодексом України та іншим и законами України щодо господарської діяльності. Основним завданням т овариства є створення колективного саду для вирощування фруктів , ягід , картоплі , овочів т а інших сільськогосподарських продуктів , які використовуються в основному для задоволення по треб членів товариства та їх сімей , а також створення умов для культурного проведення вільного часу їх.

Місцезнаходження відповідача станом на 05.11.2008 року є с Новий Білоус Чернігівського району та о бласті , що підтверджується довідкою з єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців се рії АА № 138891.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 9 Закону України «Про систему оп одаткування» платник податків зобов'язаний сплачувати належні суми по датків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законодавством тер міни.

Згідно п. 16.4. ст. 16 Закону України «Про оподаткування пр ибутку підприємств» податок за звітний період сплачується його платни ком до відповідного бюджету у строк , в изначений законом для квартального податкового періоду. Платники пода тку у строки , визначені законом , подають до податкового органу подат кову декларацію про прибуток за звітний період , розраховану наростаючим підсумком з урахуванням ві д'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів у р азі його наявності відповідно до пункту 6.1 статті 6 цього Закону. При цьому за звітні квартал , півріччя та три ква ртали платники податку подають спрощену декларацію , а за результатами звітного року - повну.

Відповідно до абзацу «б» п.п. 4.1.4. п. 4.1. ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язан ь платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період , що дорівнює календарному кварталу а бо календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або півріч них авансових внесків) , - протягом 40 кал ендарних днів , наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя). Відповідно п.п. 4.2.2. п. 4.2. ст. 4 вказаного Закону контролюючий орган зобов'язаний самостійн о визначити суму податкового зобов'язання платника податків у разі якщо платник податків не подає у встановлені строки податкову декларацію.

Згідно п.п. 17.І.І. п. 17.1. ст. 17 Закону України «Про порядок по гашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними ц ільовими фондами» платник податків , що не подає податкову декларацію у строки , визначені законодавством , сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мі німумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

На підставі акту перевірки № 85/15-017 від 20.04.07 року ЧМДПІ про результати невиїзної документальної перевірки своєчасності подання п одаткової звітності винесено податкове повідомлення-рішення № 0001971540/0 від 24 квітня 2007 року та , яким визначено суму податкового зобов'язання відповідача з податку на прибуток приватних п ідприємств , за штрафними санкціями н а загальну суму 1020 грн.

Також підприємством до Чернігівської МДПІ було пода но податковий розрахунок земельного податку з самостійно визначеними сумами податкового зобов'язання , а са ме: № 40 від 10.01.2008 року , на підставі якого і виник податковий борг , з урахуванням попередньої сплати його розмір склав 5 , 06 грн.

Податкове повідомлення-рішення № 0001971540/0 від 24.04.2007 року на правлено відповідачу рекомендованою кореспонденцією , але не отримано ним та розміщено на дошці оголошень , що підтверджується актам № 74 від 27.04.2007 ро ку.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. с т. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податкі в перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі коли платник п одатків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установле ні строки , податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Чернігівською МДПІ відповідачу була надіслана перш а податкова вимога № 1/150 від 10.05.07р. на загальну суму податкового боргу за пого дженим податковим зобов'язанням станом на 10.05.07р. в розмірі 1020 грн. та друга по даткова вимога № 2/221 від 19.06.07р. на загальну суму податкового боргу за погодже ним податковим зобов'язанням в розмірі 1020 грн. Податкові вимоги надіслані відповідачу рекомендованою кореспонденцією , але не отримані ним та розміщені на дошці оголошень.

У відповідності до пп.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону України «Про пор ядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами» податкове зобов'язання вважається узгодженим у день отримання платником податків повідомлення-рішення , окрім випадку коли платник податків вважає , що контролюючий орган невірн о визначив податкове зобов'язання та на протязі десяти днів звертається до такого органу зі скаргою про перегляд відповідного рішення.

Відповідно до ч.5 пп.6.2.4 п.6.2 ст.6 названого Закону , у разі , коли податковий орган або пошта не може вручити плат нику податків податкове повідомлення або податкові вимоги у зв'язку з не знаходженням посадових осіб , їх відм овою прийняти податкове повідомлення або податкову вимогу , незнаходженням фактичного місця роз ташування (місцезнаходження) платника податків , податковий орган розміщує податкове повідомлення а бо податкові вимоги на дошці податкових оголошень. При цьому день розміщ ення такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень позив ача , податкові вимоги , відповідачем в межах подальшої процедури апеляційн ого оскарження чи в судовому порядку не оскаржені.

У відповідності до п.1.3 ст.1 Закону України «Про порядо к погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами» , податковий бо рг (недоїмка) - це податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій з а їх наявності) , самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому поря дку , але не сплачене у встановлений ст рок.

Заступником начальника Чернігівської МДПІ було при йнято рішення № 25 від 25 липня 2007 року про стягнення коштів та продаж інших ак тивів платника податків СТ «Білоус» в рахунок погашення його податково го боргу.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону України «Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та д ержавними

цільовими фондами» активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу вик лючно за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене , суд вважає , що поз овні вимоги Чернігівської міжрайонної Державної податкової інспекції до садівничого товариства «Білоус» підлягають задоволенню оскільки є законними та обґрунтованими , а забор гованість зі сплати податкового боргу з податку на прибуток приватних п ідприємств та земельного податку стягненню за рахунок активів відпові дача.

Керуючись ст.ст. 122 , 158 - 163 , 167 , Кодексу адміністративного судочинства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Чернігівської міжрайонної державно ї податкової інспекції до садівничого товариства «Білоус» задовольнит и в повному обсязі.

Стягнути з садівничого това риства «Білоус» (ідентифікаційний код 24841141 , р/р 26006301210 , МФО 343228 Новозаводського відділення Ощадбанку м. Чернігов а) 1020 (тисяча двадцять) грн. податкового боргу з податку на прибуток приватн их підприємств на р/р 31115009700522 в ГУДК України в Чернігівській області , МФО 853592 , - код отримувача 22826386 до державного бюджету.

Стягнути з садівничого товариства «Білоус» (іденти фікаційний код 24841141 , р/р 26006301210 , МФО 343228 Новозаводського ві дділення Ощадбанку м. Чернігова) 5 (п'ять) грн. 06 коп. податкового боргу з земе льного податку на р/р 33210812700548 в ГУДК України в Чернігівській області , МФО 853592 , код отримувача 228263 86до місцевого бюджету Новобілоуськ ої сільської ради Чернігівського району та області.

Постанова набирає законної сили після закінчення с троку подання заяви про апеляційне оскарження , якщо таку заяву не було подано. Якщо заяву про апеляці йне оскарження було подано , але апеля ційна скарга не була подана у встановлений строк , постанова набирає законної сили після закінчення ць ого строку. У разі подання апеляційної скарги постанова , якщо її не скасовано , набирає законної сили після закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляц ійного адміністративного суду через суд першої інстанції , який ухвалив постанову. Заява про апе ляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня складення постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протяг ом 20-ти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна ск арга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оск арження , якщо скарга подається у стро к , встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Дата складання та підписання повного тексту постан ови - 10.11.2008 року.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.11.2008
Оприлюднено20.04.2010
Номер документу8881468
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3750/2008

Постанова від 06.11.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 15.02.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чумаченко Т.А.

Ухвала від 28.07.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Бойко С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні