Рішення
від 16.04.2020 по справі 136/2171/19
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/2171/19

провадження № 2/136/639/19

РІШЕННЯ

іменем України

"16" квітня 2020 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Кривенка Д.Т.

за участі секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець цивільну справу у порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження за позовом Акціонерного товариства Вінницяобленерго до ОСОБА_1 про відшкодування (стягнення) майнової шкоди, заподіяної безобліковим використання електроенергії, -

ВСТАНОВИВ:

Представник Акціонерного товариства Вінницяобленерго (далі - позивач) звернувся до суду із вищевказаним позовом до ОСОБА_1 (далі - відповідач), підставність якого обґрунтував тим, що позивач здійснює постачання електричної енергії відповідачеві до будинку, що розташований в АДРЕСА_1 . Договір на користування електричною енергією з ОСОБА_1 не було укладено, однак він отримував такі послуги, не заперечував проти їх отримання, що свідчить про фактичне існування договірних відносин.

У ході проведеної 29.12.2017 перевірки працівниками СО Липовецькі ЕМ в присутності відповідача було виявлено безоблікове користування електроенергії, за результатами якого було складено акт, що був предметом розгляду комісією, у зв`язку із чим було розраховано збитки, які заподіяв відповідач, що склали 17 492 грн. 14 коп. та які у добровільному порядку він не відшкодовує, що стало підставою для звернення до суду із даним позовом.

Ухвалою суду від 22.01.2020 відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

У визначений судом строк відповідач відзиву та заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін не надав, також не надав зустрічного позову в межах визначеного судом строку, тому суд здійснює розгляд справи у порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши усі зібрані у справі докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив, що 29.12.2017 працівниками СО Липовецькі ЕМ , а саме: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 було проведено технічну перевірку дотримання населенням ПКЕЕ, у тому числі будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в якому проживає ОСОБА_1 , в результаті якої виявлено безоблікове споживання електроенергії (шляхом самовільного підключення алюмінієвої електро проводки 2,5 кв. мм. поза приладами обліку до мереж електропередавальної організації. Спожита таким чином електроенергія розрахунковим приладом обліку не обліковувалась, а її кількість не оплачувалась.

Відповідно до вимог п.п. 8.2.5 ПРРЕЕ про виявлене порушення було складено акт № 60692 від 29.12.2017 року, (далі - Акт про порушення ПРРЕЕ ), при складанні якого ОСОБА_1 був присутній та підписав його, заперечень та зауважень до нього не надав.

24.01.2018 питання щодо допущених ОСОБА_1 порушень користування електричною енергією було предметом розгляду комісією з розгляду актів СО Липовецькі ЕМ , за наслідками розгляду якого було складено Протокол №10 (а.с.11), та прийнято рішення провести нарахування ОСОБА_1 відповідно до п.п. 5 п. 3.1 розділу 3 Методики по пропускній здатності електропровода, яким виконано самовільне підключення збитки у розмірі 17 492, 14 грн., які розраховані за Актом про порушення ПКЕЕн №60692 від 29.12.2017 (а.с.13).

Згідно наказу ПАТ "Вінницяобленерго" від 10.04.2019 за №123 та від 21.06.2019 за №205 діяльність СО "Липовецькі ЕМ" припинено та створено Липовецьку дільницю - в СО "Калинівські ЕМ" ПАТ "Вінницяобленерго".

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст.714 ЦК України, Законами України Про захист прав споживачів , ст.ст. 56-58, 77 Закону України Про ринок електричної енергії , ст.ст.24-27 Про електроенергетику , Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року, та методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (далі - Методика), затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року № 562, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 року за № 782/12656.

Статтею 714 ЦК України визначено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Частиною 1, п.п.6, 4 ч.2 ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку, пошкодження приладів обліку, використання приладів обліку електричної енергії, неповірених або неатестованих в установленому порядку.

Відповідно до Закону України Про захист прав споживачів ст.1 п.22 у якій визначений термін споживач це фізична особа, яка придбає, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов`язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов`язків найманого працівника. Обов`язки виникають з закону або договору.

Судом встановлено, що Договір на користування електричною енергією з ОСОБА_1 не укладався, утім він отримував такі послуги, не заперечував проти їх отримання.

За відомостями Білянської сільської ради (а.с.26) встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований в АДРЕСА_1 , а постійне місце проживання не відоме.

Встановлені судом обставини свідчать про існування фактичних договірних правовідносин між сторонами.

Підпунктом 20 пункту 5.5.5 Розділу 5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, визначено, що споживач зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно п.3.1.5. Методики, ця Методика застосовується на підставі акта про порушення, складеного з урахуванням вимог ПКЕЕН, та в разі виявлення таких порушень ПКЕЕН: самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) з порушенням схеми обліку.

В п.3.5 Методики зазначено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 5, 6 пункту 3.1 Методики, добовий обсяг споживання електричної енергії W доб.с.п. (кВт.год) через проводи, якими здійснене самовільне підключення або підключення поза приладом обліку, визначається за формулою (2.7) Методики. Час використання самовільного підключення протягом доби приймається рівним 8 год.

Згідно п.4 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №122 від 08.02.2006 року, обсяг електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, визначається за величиною розрахункового споживання електричної енергії протягом періоду порушення на підставі акта виявлених порушень, складеного відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої НКРЕ.

Судом встановлено, що вартість не облікованої електричної енергії розраховувалась на підставі Акту про порушення №60692 від 29.12.2017, згідно із п.п.5 п.3.1. Методики та пунктів ПКЕЕ (ПКЕЕн).

Суд погоджується із розрахунком збитків нарахованих відповідачеві, при цьому враховує, що відповідач не надав жодних заперечень проти позову (відзиву), не навів обставин, які підлягають з`ясуванню при вирішенню даного спору.

Судом встановлено, що завдані збитки в добровільному порядку відповідач не відшкодовує.

Відповідно до п. 8.2.7. Правил роздрібного ринку електричної енергії у разі відмови споживача від сплати вартості не облікованої електричної енергії енергопостачальник звертається з позовом до суду.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що обставини наведені у позовній заяві знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду даної справи, наявність порушених прав позивача є очевидною, відтак вони підлягають захисту судом у спосіб, що обраний позивачем, отож позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Питання судових витрат суд вирішує відповідно до Глави 8 ЦПК України, а тому з урахуванням того, що позов задоволено у повному обсязі присуджує із відповідача понесені позивачем судові витрати у вигляді судового збору.

Керуючись ст. 2, 12, 13, 259, 263, 268, 273 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства "Вінницяобленерго" (місцезнаходження: вул. Некрасова 10, м. Липовець, Липовецький р-н, Вінницька обл., 22500, ЄДРПОУ - 00130694 ) до ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) про відшкодування (стягнення) майнової шкоди, заподіяної безобліковим використанням електроенергії,- задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Вінницяобленерго СО Калинівські ЕМ (ЄДРПОУ - 25510222, розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 в АТ КБ Приватбанк , МФО 302689) шкоду заподіяну безобліковим використанням електроенергії в сумі 17 492 (сімнадцять тисяч чотириста дев`яносто дві) гривні 14 коп., а також судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) гривню 00 коп., а всього 19 413 (девятнадцять тисяч чотириста тринадцять) гривень 14 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів учасниками справи до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д.Т. Кривенко

Дата ухвалення рішення16.04.2020
Оприлюднено19.04.2020

Судовий реєстр по справі —136/2171/19

Рішення від 16.04.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні