Рішення
від 10.04.2020 по справі 442/1733/20
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/1733/20

Провадження №2/442/697/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2020 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

в складі:

головуючого судді Хомика А.П.

за участю секретаря судового засідання - Лужецької С.В,

розглянувши у підготовчому засіданні в місті Дрогобичі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Волянської сільської ради Дрогобицького району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

встановив:

13.03.2020 позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка сталась ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову, покликається на те, що за життя ОСОБА_2 склав заповіт в його користь. В склад спадкового майна увійшов житловий будинок та господарські споруди по АДРЕСА_1 . 03.03.2020 він звернувся до приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Гавдяк Л.Б. щодо належного оформлення спадкових прав, однак, нотаріус повідомила, що ним не надано доказів своєчасного прийняття спадщини та рекомендовано звернутись до суду з позовом для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позивач подав заяву про розгляд справи без його участі та підтримання позову. Позов просить задоволити.

Від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи без участі представника, з приводу задоволення позовних вимог не заперечують.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що позов є підставним та підлягає до задоволення.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 ( свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 , видане виконавчим комітетом Волянської сільської ради Дрогобицького району Львівської області).

За життя, 22.11.2004, ОСОБА_2 склав заповіт, посвідчений державним нотаріусом Першої Дрогобицької державної нотаріальної контори Єдин Л.В. за реєстровим №1-3697, яким все своє майно заповів позивачу ОСОБА_1 .

03.03.2020 листом приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Львівської області Гавдяк Л.Б., адресованого ОСОБА_1 , повідомлено, що оскільки ним не подано доказів своєчасного прийняття спадщини, нотаріус рекомендує звернутись до суду з питанням визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Норми ст. 1272 ЦК України щодо права на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини застосовуються до спадкоємців, право на спадкування яких виникло із набранням чинності ЦК України, що має місце в даній справі.

Також, визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Крім цього, позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори; 2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

Згідно роз`яснення, які містяться у абз. 6 п. 24 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7, поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи наведене, те, що позивач є спадкоємцем за заповітом, однак пропустив встановлений законом шестимісячний строк для звернення до нотаріальної контори з відповідною заявою з незалежних від нього обставин, оскільки вважав, що прийняв спадщину, так як є єдиним спадкоємцем та утримує спадкове майно, таке слугує поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини враховуючи, що така безпосередньо не залежала від волі позивача та породжує відсутність об`єктивної можливості реалізації в подальшому спадкового права, тому у зв`язку з відсутністю інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно, те, що інших встановлених законом перешкод немає, суд знаходить підстави для задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 10, 12, 81, ч. 4 ст. 206, 258, 263-265, 268, 274 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_1 , в три місяці.

Початок перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, що починається з дня набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Волянська сільська рада Дрогобицького району Львівської області, ЄДРПОУ: 20851177, адреса: вул. Волянська, 110, с. Воля Якубова Дрогобицького району Львівської області.

Суддя Хомик А.П.

Дата ухвалення рішення10.04.2020
Оприлюднено19.04.2020
Номер документу88822196
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —442/1733/20

Рішення від 10.04.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні