Ухвала
від 01.08.2007 по справі 1750.1-2006
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

1750.1-2006

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 109

УХВАЛА

 

 

01.08.2007Справа №2-4/1750.1-2006

За заявою кредитора Джанкойської ОДПІ, м. м. Джанкой

до боржника Кримського республіканського підприємства «Азовський лікеро-горілчаний завод», Джанкойський район АР Крим

За участю Фонду Майна АР Крим, м. Сімферополь

За участю Кримського регіонального управління з питань банкрутства Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, м. Сімферополь.

про порушення справи про банкрутство    

                                                         Суддя Бєлоглазова І.К.

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від заявника Попова С. В., предст., дов. пост.

Від боржника - Шеуркин Ю.В. – предст. дов. пост.

Від Фонду Майна АР Крим – не з'явився.

Від міністерства фінансів -  Башкова Н. А., предст., дов. пост.

Від ТД «Міленіум» - Яг ' яєва А.З.- предст., дов. пост. у справі.

Від Кримського регіонального управління з питань банкрутства – Попов М.Г.- дов.пост.

Розпорядник майна – Біда В.А.

Прокурор – Штехбарт Д. В., посв.

Суть спору:

Джанкойська ОДПІ, м. м. Джанкой, звернулася до господарського суду АР Крим з заявою про порушення справи про банкрутство Кримського республіканського підприємства «Азовський лікеро-горілчаний завод».

Ухвалою підготовчого засідання від 12.01.2004 року відносно боржника Кримського республіканського підприємства «Азовський лікеро-горілчаний завод» введена процедура банкрутства – розпорядження майном боржника. Розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Біду Володимира Андрійовича, який має ліцензію арбітражного керуючого серії АА № 250498 від 20.05.2002 р.

4.08.2004 року розпорядником майна подана на затвердження господарським судом мирова угода, укладена 28.07.2004 р. боржником з кредиторами. Рішення про укладення прийнято на засіданні комітета кредиторів, яке відбулися 28.07.2004 року, про що складено протокол засідання комітету кредиторів.  

Ухвалою господарського суду АР Крим від 31.08.2006 року у справі № 2-6\1506-2004 про банкрутство Кримського республіканського підприємства «Азовський лікеро-горілчаний завод» за заявою Джанкойської ОДПІ затверджено мирову угоду від 28.07.2004 року; припинено провадження у справі на підставі ст. 38, п. 5 ч. 1 ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 86 Господарського процесуального кодексу України.

Постановою Вищого господарського суду України  від 4.10.2006 р. ухвалу господарського суду АР Крим від 31.08.2004 року скасовано. Справу передано до господарського суду АР Крим на новий розгляд на стадію затвердження мирової угоди.  

Справа була передана судді Гайворонському В. І. з призначенням їй номера 2-17\1710.1-2006 р.

У  зв'язку з великою завантаженістю судді Гайворонського В.І. згідно з резолюцією Голови Господарського суду АР Крим Луцяка М.І. від 22.05.2007 р. справа була передана на розгляд судді Бєлоглазовій І.К. з привласненням їй № 2-4/1750.1-2006.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та учасників провадження у справі про банкрутство, суд –

ВСТАНОВИВ :

28.07.2004 р. Кримським республіканським підприємством «Азовський лікеро-горілчаний завод» в особі директора Вольфсона А.Я., кредиторами в особі голови комітету кредиторів Серпутиної Т.В. та кредитором ТОВ Торговий дім «Міленіум ЛТД» в особі директора  Ковалевського В.Н. укладено мирову угоду. Рішення про укладення мирової угоди прийнято на засіданні комітету кредиторів 28.07.04 р. більшістю голосів. Проти укладення мирової угоди кредиторами  не було подано голосів, від голосування утримались Міністерство фінансів АР Крим та ВАТ «Крименерго».

У поясненні від 15.06.07 р. №17-10/1058 Міністерство фінансів АРК, обґрунтовуючи свою позицію наявністю сумнівів у своєчасному виконанні ТД «Міленіум ЛТД» зобов'язань з погашення боргу перед міністерством,  просило надати гарантійний лист, яким було б підтверджено графік погашення заборгованості.

Такий лист було надано Торговим домом «Міленіум ЛТД» 23.07.07 р., після чого заперечень щодо укладення мирової угоди з боку Міністерства фінансів не було.

Кредитор ВАТ «Крименерго» письмових пояснень своєї позиції не подав. У судовому засіданні проти мирової угоди не заперечував.

12.07.07 р. кредитором Джанкойською ОДПІ подані письмові заперечення на мирову угоду в даній справі з посиланням на те, що дію частини 2 ст. 36 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» зупинено на 2007 згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.06 р.    №489 – V.

Суд вважає, що ці доводи Джанкойської ОДПІ не заслуговують на увагу. Закон України «Про державний бюджет України на 2007 рік» відповідно до ст. 58 Конституції України не має зворотної сили у часі. Мирова угода укладена у 2004 р, частково виконана сторонами, та у даний час не має підстав застосовувати до неї норми закону, які не діяли підчас її укладення.

З тих же підстав суд відкидає доводи, висловлені Фондом майна АРК у судовому засіданні, щодо застосування до мирової угоди вимог Закону України «Про управління об'єктами державної власності» від 21.09.06 р №185 – V. Цей закон набрав чинності з 18.10.06 р. та не має зворотної сили у часі. Крім того, Азовський лікеро - горілчаний завод не є об'єктом державної власності у розумінні цього закону.

Кримське Управління з питань банкрутства Міністерства економіки України, заперечуючи проти мирової угоди, посилається на те, що КРП «Азовський лікеро – горілчаний завод» внесено до переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

Але згідно з п. 7 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» положення цього Закону не застосовуються тільки до юридичних осіб - казенних підприємств. П.5 ст. 5 цього Закону передбачено, що його положення застосовуються до юридичних осіб - підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.

Отже, до державних підприємств, які не підлягають приватизації, застосовувати норми закону можливо, але з деякими особливостями. Вони стосуються процедур санації і ліквідації. Можливість введення цих процедур банкрутства закон ставить у залежність від вирішення питання про виключення підприємства з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

У даному випадку процедури санації чи ліквідації не вводилися. У стадії розпорядження майном Закон не вимагає вирішення питання про виключення підприємства з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

З матеріалів справи убачається, що боржник, комітет кредиторів, кредитор ТД «Міленіум ЛТД» уклали мирову угоду саме на стадії розпорядження майном, що не суперечить ч. 2 ст. 35 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Згідно з ч.1 ст. 35 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» під мировою угодою у справі  про  банкрутство  розуміється домовленість  між  боржником  і кредиторами стосовно відстрочки та (або)  розстрочки,  а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника,  яка  оформляється  угодою  сторін. Не підлягає прощенню (списанню)  за  умовами  мирової  угоди  заборгованість  із сплати страхових   внесків   на   загальнообов'язкове  державне  пенсійне страхування   та   інші   види   загальнообов'язкового  державного соціального  страхування.  

Мировою угодою у даній справі передбачено повне прощення боргів КРП «Азовський лікеро-горілчаний завод»перед ТОВ Торговий дім «Міленіум ЛТД» і часткове списання заборгованості перед Джанкойською ОДПІ, погашення заборгованості з заробітної плати протягом 90 днів з моменту затвердження мирової угоди судом і розстрочка залишку боргу з погашенням заборгованості рівновеликими платежами відповідно до графіку. Джерелом погашення боргу визначені кошти ТОВ ТД «Міленіум ЛТД», якій взамін на прощення заборгованості боржника і прийняття на себе зобов'язань з погашення його боргів отримує активи боржника станом на 1.07.04 р.

Обмін вимог кредиторів на активи боржника та/або його корпоративні права може бути передбачений як планом санації (в порядку ч.1 ст. 18 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»), так і мировою угодою (в порядку ч. 4 ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом») укладеною на будь-якій стадії провадження про банкрутство.

Надана мирова угода містить  всі обов'язкові положення та її умови відповідають вимогам ст.ст. 36, 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Ця мирова угода не вирішує питання про перехід права власності на активи боржника. Матеріали справи свідчать про те, що фактична передача майна та переоформлення права власності на нього відбулися тільки після розгляду Господарським судом АРК позову ТОВ ТД «Міленіум ЛТД» до КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод», Міністерства промисловості, транспорту та зв'язку АРК, Верховної Ради АРК про вилучення майнових активів. Таке рішення №2-6/3940- 05 було прийняте 22.03.05 р., набрало законної сили та повністю виконане.

ТД «Міленіум ЛТД» взяті на себе за мировою угодою зобов'язання зі сплати боргів КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод» перед кредиторами частково виконав. Припинення погашення боргів за графіком пов'язане з скасуванням ухвали про затвердження мирової угоди. На диний час залишок непогашеного боргу перед кредиторами КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод» складає 1314140,44 грн.

Згідно з ч. 3 ст. 38 Закону України «Про поновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  господарський  суд  має  право  відмовити  в затвердженні мирової угоди у разі: порушення порядку укладення мирової угоди,  встановленого цим Законом;  якщо умови мирової угоди суперечать законодавству.

Вивчив та проаналізував зібрані матеріали, заслухав усіх присутніх у судовому засіданні кредиторів та учасників провадження у справі про банкрутство, суд дійшов висновку про відсутність передбачених законом підстав для відмови у затвердженні мирової угоди.

Приймаючи до уваги наведене, суд вважає за можливе мирову угоду сторін затвердити та відповідно до п. 5 ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та п. 7 ст. 80 ГПК України припинити провадження у справі.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 35-38, п. 5 ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», п.7 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу  України,     суд -

УХВАЛИВ:

I. Затвердити мирову угоду, укладену між Кримським республіканським підприємством «Азовський лікеро-горілчаний завод» в особі директора Вольфсона А.Я., кредиторами в особі голови комітету кредиторів Серпутиної Т.В. та кредитором ТОВ Торговий дім «Міленіум ЛТД» в особі директора  Ковалевського В.Н., про наступне:

1.          Конкурсний кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Міленіум ЛТД» відмовляється від своїх претензій до боржника Кримського республіканського підприємства «Азовський лікеро - горілчаний завод» у розмірі 1082439,26 грн. і списує вказану суму.

2.  Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Міленіум ЛТД» бере на себе борги Кримського республіканського підприємства «Азовський лікеро - горілчаний завод» згідно Ухвали Господарського суду АР Крим від 23 березня 2004 року у справі №2-1\1506-04:

·          ВАТ ''Крименерго'' (95620, м. Сімферополь, вул. Київська 74/6, п\р 26031333320248 в КРУ ПІБ м. Сімферополя, МФО 384436, ЗКПО 01271681) у розмірі 10168,81 (десять тисяч сто шістдесят вісім) грн.

Строк погашення до грудня 2008 року

·          Джанкойського міськрайонного центру зайнятості (96100, м. Джанкой, вул. Леніна,8, п\р 37174301900014, ЗКПО 20742815 в УДК в АР Крим, МФО 824026)  у розмірі  7451,98 грн., а також поточні платежі по заробітній платі,  які виникли з моменту порушення справи про банкрутство і до підписання мирової угоди.

Термін погашення до грудня 2006 року.

·          Управління Пенсійного фонду України в Джанкойськом районі АРК (96100, м. Джанкой, вул. Ленина,8, п\р 25601010045001 КРУ ВАТ ''Державний Ощадбанк України'' м. Сімферополь, ЗКПО 20727218, МФО 324805) у розмірі 19 523,73  (дев'ятнадцять тисяч п'ятсот двадцять три) грн., затверджені Господарським судом АРК в рамках справи № 2-6/1506-2004, а також поточні платежі по заробітній платі, які виникли з моменту порушення справи про банкрутство і до підписання мирової угоди.

     Термін погашення до грудня 2006 року

·          Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим (95000, м. Сімферополь, вул. Р. Люксембург, 4  рахунок 31532250904107 в Управлінні державного казначейства в АР Крим, одержувач коштів - місцевий бюджет АР Крим, МФО - 824026, ЗКПО – 23896447) у розмірі 294281,39 (двісті дев'яносто чотири тисячі двісті вісімдесят один) грн.

Термін погашення до грудня 2008 року.

·          Заборгованість по заробітній платі працівників КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод» у розмірі  239645,33 грн. Сплатити протягом 90 днів з моменту затвердження мирової угоди в Господарському суді АР Крим, у тому числі нарахована заробітна плата з моменту порушення справи про банкрутство до підписання мирової угоди –  113303,87 грн.

3.            Відповідно до вимог п.2 ст.36 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом» відбувається списання, а також відстрочення боргу з обов'язкових платежів КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод» перед Джанкойською ОДПІ, який бере на себе ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» в наступному порядку:

      по боргу у розмірі 2885706,76 грн., що виник протягом трьох календарних років до моменту порушення справи про банкрутство  і поточні зобов'язання до бюджету в розмірі 81047,72 грн., що виникли з моменту порушення справи про банкрутство до підписання мирової угоди ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» отримує відстрочення платежів з наступним графіком погашення:

Протягом періоду розпорядження майном боржника, на підставі ухвали Севастопольського апеляційного Господарського суду № 2-15\10756-2003 від 9.09.2003 р., списана заборгованість з акцизного збору перед Джанкойською ОДПІ у розмірі 1506632,44 ( один мільйон п'ятсот шість тисяч шістсот тридцять дві) гривні 44 копійки.

На підставі підпункту 15.1.1 статті 15 Закону України від 21 грудня 2000 року № 2181-Ш " Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" Джанкойськая ОДПІ списує в серпні 2004 року борг з акцизного збору у розмірі 1484390,78 грн.

·           Дочірнього підприємства ТОВ ''Налагоджовано - монтажне підприємство'' (98213, АРК  м. Щелкіно д. 8, а/с  22   п\р № 26007301392702    філіал   відділення ПІБ  м.  Керч, МФО 324548, ОКПО 31913204) – у розмірі 2 181,03 (дві тисячі сто    вісімдесят один) грн.

Термін погашення  до грудня 2008 року.

·          Підприємства ''ХімАгроНафта'' (95000, м. Сімферополь, вул. Киевская,125А, п\р 260023013312 в КРУ ВАТ ''Державний Ощадний банк України'', МФО 324805, ЗКПО 31220240) у розмірі 8258,60 (вісім тисяч двісті п'ятдесят вісім)  грн.

Термін погашення до грудня 2008 року.

4. ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» бере на себе зобов'язання по збереженню 70% робочих місць.

5. Взамін на списання своєї заборгованості і узяття зобов'язань з оплати боргів всіх кредиторів власник боржника зобов'язаний передати ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» відповідно до законодавства України необоротні і оборотні активи (запаси)  КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод» у розмірі 3868,1 тис. грн.. станом на 01.07.2004р., згідно ДОДАТКУ №1, яке є невід'ємною частиною цієї мирової угоди. Запаси передаються після отримання ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» ліцензії на виробництво лікеро-горілчаної продукції.

6.    ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» після отримання активів КРП «Азовський лікеро - горілчаний завод» переоформляє відповідно до законодавства України право на:

·          ліцензію на виробництво лікеро-горілчаної продукції;

·          користування торговою маркою боржника;

·          ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами;

·          торговим патентом;

·          гранично-допустимі норми викиду, ліміт по викидах, ліміт на розміщення відходів;

·          дозволом на користування водою;

·          допуски з охорони праці;

·          сертифікацією  відповідності  і довідкою Кримського ЦСМС;

·          атестації акредитації виробництва Держстандарту України;

·          дозвіл на початок роботи  від управління державної пожежної охорони при МВС України в Криму;

·          довідкою про внесення до державного реєстру місць зберігання спирту;

·          пред'явленню претензій з поверненню дебіторської заборгованості; боржника;

·          користуванню дозволом з експлуатації залізничних колій, що знаходяться на території боржника;

·          державний акт на право постійного користування землею.

З моменту затвердження мирової угоди Господарським судом АРК скасовується податкова застава на всі активи, які передаються ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» за даною угодою.

     6.   Вимоги кредиторів, не заявлені у встановлений Законом 30-денний       термін, вважати погашеними.  ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» за даними грошовими зобов'язаннями не відповідає.

7. У разі виникнення форс-мажорних обставин, що не дозволяють виконати ТОВ «Торговий дім «Міленіум ЛТД» вимоги даної мирової угоди, сторона повинна у місячний термін письмово про це повідомити всіх членів комітету кредиторів для внесення змін до мирової угоди.

ДОДАТОК № 1 до мирової угоди.

II.          Повноваження розпорядника майна Біди В. А. припинити.

III.          Припинити провадження у справі.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Білоглазова І.К.

Дата ухвалення рішення01.08.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу888310
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство                                                              

Судовий реєстр по справі —1750.1-2006

Ухвала від 01.08.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Білоглазова І.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні