Ухвала
від 15.04.2020 по справі 761/10409/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10409/20

Провадження № 1-кс/761/6493/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2020 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майора юстиції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №22015000000000007 від 15.01.2015 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майор юстиції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за №22015000000000007 від 15.01.2015 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, за погодженням із заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовими розслідуваннями Служби безпеки України та підтримання обвинувачення управління кримінальних проваджень Департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом вилучення їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Клопотання обґрунтовується тим, що 2 відділом 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному 15.01.2015 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22015000000000007 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України.

Згідно повідомлення про вчинення кримінального правопорушення протягом 2013-2014 років віце-президентом з постачання та продажу ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 , керівником управління розвитку ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 , керівником ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_7 та іншими невстановленими особами через морські термінали (Феодосія, Херсон, Ізмаїл, Миколаїв, Одеса), пункти пропуску західних митних переходів, в тому числі через митний кордон України з Білорусією поза митним контролем з використанням підконтрольних суб`єктів господарювання (ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », Одеський нафтопереробний завод, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та інші) здійснено контрабанду та реалізацію понад 2 мільйонів тон нафтопродуктів на загальну суму близько 2 мільярдів доларів США.

Незаконно отримані доходи від реалізації нафтопродуктів з метою їх легалізації за удаваними договорами, що маскували походження таких коштів, спрямовувались на рахунки компанії « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та інших підконтрольних підприємств.

У подальшому отримані грошові кошти спрямовувались вказаними особами для фінансування діяльності терористичних груп так званих «ДНР» та «ЛНР» в частині їх фінансового та матеріального забезпечення.

Також встановлено, що ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) (теперішня назва ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ») протягом 2013 2014 років у своїй діяльності використовувало розрахункові рахунки №№ НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , відкритих у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 )

На данийчас зметою підтвердженнячи спростуванняфактів перерахуваннягрошових коштівна рахункипідприємств чифізичних осіб,пов`язаних зтерористичними організаціями«ДНР» та«ЛНР»,виникла необхідністьу отриманнітимчасового доступудо речейта документів,що перебуваютьу володінніАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ,МФО НОМЕР_2 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 ),а саме:документів щодооперацій порахунках №№ НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 відкритих у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2013 по 31.12.2014 (з відображенням кореспондуючих рахунків, назв кореспондентів, призначень платежів, дати і часу надходження та списання коштів, повних даних контрагентів) в паперовому та електронному вигляді (у форматі .xlsx); електронні розрахункові документи по вищевказаним рахункам (в національній та іноземній валюті), відкритих у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 ), а також електронні журнали реєстрації транзакцій за період з 01.01.2013 по 31.12.2014, з відображенням вичерпних обставин проведення безготівкових операцій (у тому числі дата, час, місце і підстави списання і зарахування коштів), з прив`язкою до конкретних електронно-обчислювальних машин та ІР - адрес клієнтів, з яких дистанційно, за допомогою каналів зв`язку мережі «Інтернет» здійснювалися операції з вказаними рахунками в паперовому та електронному вигляді.

Відомості, що містяться в документах використовуватимуться як докази, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб, а такожз метою надання документам належної правової оцінки, всебічного повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій клопотання про тимчасовий доступ підтримав в повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

На підставі ч.2ст. 163 КПК Українирозгляд клопотання проведено без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно до ч. 2, 4, 5ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять банківську таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258-5 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

У клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться в документах та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що у клопотанні доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення саме копій вказаних документів, оскільки вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, а саме у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень за ч. 3 ст. 258-5 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,161-166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майора юстиції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №22015000000000007 від 15.01.2015 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), - задовольнити.

Надатистаршому слідчомув ОВС2відділу 1управління Головногослідчого управлінняСБ Українимайору юстиції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів (інформації)з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ),а саме:а саме:документів щодооперацій порахунках ПІІ« ІНФОРМАЦІЯ_2 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_3 )(теперішняназва ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »)№№ НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 відкритих у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2013 по 31.12.2014 (з відображенням кореспондуючих рахунків, назв кореспондентів, призначень платежів, дати і часу надходження та списання коштів, повних даних контрагентів) в паперовому та електронному вигляді (у форматі .xlsx); електронні розрахункові документи по вищевказаним рахункам (в національній та іноземній валюті), відкритих у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 ), а також електронні журнали реєстрації транзакцій за період з 01.01.2013 по 31.12.2014, з відображенням вичерпних обставин проведення безготівкових операцій (у тому числі дата, час, місце і підстави списання і зарахування коштів), з прив`язкою до конкретних електронно-обчислювальних машин та ІР - адрес клієнтів, з яких дистанційно, за допомогою каналів зв`язку мережі «Інтернет» здійснювалися операції з вказаними рахунками в паперовому та електронному вигляді.

Службовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) забезпечити слідчому реалізувати право тимчасового доступу шляхом надання копій вищевказаних документів (інформації).

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядкуст. 166 КПК Українимає право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88835657
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —761/10409/20

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні