Ухвала
від 15.04.2020 по справі 712/3276/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/3276/20

1-кс/712/1644/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю

15 квітня 2020 року слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси, клопотання старшого слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 липня 2019 року за №12019251010004170, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

09 квітня 2020 року старший слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 липня 2019 року за №12019251010004170, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей та оригіналів документів, електронних документів, перетворених електронними засобами у візуальну форму, скопійованих на магнітний носій інформації та роздрукованих на паперовому носії, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ), роздруківок руху коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 (валюта російський рубль, долар США, Євро, українська гривня) по перерахунку коштів від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), за період з 01 січня 2017 року по теперішній час, а також документів, на підставі яких банком був відкритий зазначений розрахунковий рахунок, документів, які надавалися підприємством для відкриття рахунку, карток із зразками підписів осіб, уповноважених розпоряджатися коштами на рахунку, документів (платіжних доручень, чекових книжок, тощо), на підставі яких банком здійснювалося перерахування (видача) коштів по зазначеному розрахунковому рахунку за вказаний період, а також інформацію про автентифікаційні дані клієнта під час надання доступу до системи дистанційного банківського обслуговування, включаючи дату і час проведення з`єднань та ІР-адресів, з яких відбувалося з`єднання.

Клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019251010004170 від 28 липня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » є оператором газотранспортної системи, яке здійснює діяльність з транспортування природного газу магістральними газопроводами.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є оператором газорозподільних мереж на території Черкаської області, через які газ постачається кінцевому споживачу.

Між АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено договір транспортування природного газу №1512000718 від 17 грудня 2015 року (далі - договір).

Відповідно до п.2.3. договору, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » зобов`язується надавати послуги балансування обсягів природного газу, які подаються до газотранспортної системи у випадку виникнення негативного місячного небалансу. Небалансом є різниця між обсягами природного газу, поданими замовником послуг транспортування (ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») для транспортування на точці входу, та відібраними замовником послуг транспортування з газотранспортної системи на точці виходу, що визначається за процедурою алокації (п. 5 глави 1 Розділу І Кодексу ГТС).

Згідно п.9.1 договору, у разі виникнення небалансу, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зобов`язане сплатити АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » кошти за послуги із балансування.

Однак, протягом 2017 року включно, службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » створили негативний баланс отриманого природного газу, який не оплатили на користь АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » НАК « ІНФОРМАЦІЯ_5 », тобто допустили несанкціонований відбір природного газу до своїх мереж.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2017 року у довідках «Інформація про надходження на точках входу та розподіл по точках виходу обсягів природного газу, віднесених на Операторів газорозподільних мереж, з визначенням обсягів небалансу» відображало наявність номінацій на транспортування природного газу від замовника послуг транспортування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для власних потреб (виробничо-технологічні втрати) яким, в дійсності не було подано жодної номінації чи реномінації на транспортування природного газу для ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2017 року.

Відповідно до документації АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », не існує жодної підтвердженої номінації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в яких би споживачем протягом 2017 року був зазначений ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », як це вимагається приписами п.2 глави 1 розділу XI Кодексу ГТС, у зв`язку з чим алокація таких обсягів природного газу не може бути здійснена на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », оскільки згідно п.8 глави 3 Розділу XII Кодексу ГТС, алокація фактичних обсягів споживача можлива тільки на постачальника, зазначеного у відповідній підтвердженій номінації/місячній номінації/реномінації.

Виходячи з вище викладеного, протягом 2017 року ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » безпідставно, самовільно відібрало для власних потреб 416,09 тис. куб. м. газу в результаті чого завдано збитків АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на загальну суму близько 200 000 000 гривень.

За умовами договірних взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) перераховувало грошові кошти за спожитий природній газ на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Крім того, встановлено, що в договорі постачання природного газу №Г-16/068 від 27 грудня 2016 року, а також актах приймання - передачі природного газу №117 від 30 квітня 2017 року та №191 від 31 липня 2017 року, укладених між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ) відкрито розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 (валюта російський рубль, долар США, Євро, українська гривня).

З метою перевірки обставин використання вказаного рахунку щодо валютного обміну та інших банківських операцій, пов`язаних з використанням грошових коштів по вказаному рахунку службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до всіх документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що містять банківську таємницю, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Враховуючи, що дослідження руху коштів по розрахунковому рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) має істотне значення для досягнення дієвості цього провадження, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю, та провести тимчасове вилучення (виїмку) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ) роздруківки руху коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 (валюта російський рубль, долар США, Євро, українська гривня) по перерахунку коштів від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) з розшифровкою призначення платежу із зазначенням контрагентів за період з 01 січня 2017 року по теперішній час, а також документів, на підставі яких банком був відкритий зазначений розрахунковий рахунок, документів, які надавалися підприємством для відкриття рахунку, карток із зразками підписів осіб, уповноважених розпоряджатися коштами на рахунку, документів (платіжних доручень, чекових книжок, тощо), на підставі яких банком здійснювалися перерахування (видача) коштів по зазначеному розрахунковому рахунку за вказаний період, а також інформацію про автентифікаційні дані клієнта під час надання доступу до системи дистанційного банківського обслуговування, включаючи дату і час проведення з`єднань та ІР-адресів, з яких відбувалося з`єднання, а тому слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Старший слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, звернувся з заявою, в якій просить розгляд клопотання проводити без його участі, клопотання підтримує, просить його задовольнити та розглянути без виклику представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». При цьому уточнив обсяг інформації, до якої необхідно надати тимчасовий доступ, а саме: до зазначених у клопотанні документів за 2017 рік по перерахунку коштів від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів з дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте, її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.107 та ч.2 ст.163 КПК України, розгляд клопотання здійснюється без участі слідчого та представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також без фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08 квітня 2020 року, відомості про вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №12019251010004170 внесені до вказаного реєстру 28 липня 2019 року з правовою кваліфікацією ч.3 ст.191 КК України, за фабулою: «27 липня 2019 року до Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали від УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України щодо фактів розкрадання природного газу операторами газорозподільних систем області, несанкціонованого відбору природного газу та умисного штучного нарощування обсягів виробничо-технологічних втрат службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в результаті чого завдано збитків в особливо великих розмірах. АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » є оператором газотранспортної системи, яке здійснює діяльність із транспортування природного газу магістральними газопроводами.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є оператором газорозподільних мереж на території Черкаської області, через які газ постачається кінцевому споживачу.

Між АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено договір транспортування природного газу №1512000718 від 17 грудня 2015 року (далі - договір).

Відповідно до п.2.3. договору АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » повинен надавати послуги балансування обсягів природного газу, які подаються до газотранспортної системи у випадку виникнення негативного місячного небалансу. Небалансом є різниця між обсягами природного газу, поданими замовником послуг транспортування (ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») для транспортування на точці входу, та відібраними замовником послуг транспортування з газотранспортної системи на точці виходу, що визначається за процедурою алокації (п. 5 глави 1 Розділу І Кодексу ГТС).

Згідно п.9.1 договору, у разі виникнення небалансу, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зобов`язане сплатити АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » кошти за послуги із балансування.

Однак, протягом 2017 року включно, службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » створили негативний баланс отриманого природного газу, який не оплатили на користь АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » НАК « ІНФОРМАЦІЯ_5 », тобто допустили несанкціонований відбір природного газу до своїх мереж.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2017 року у довідках «Інформація про надходження на точках входу та розподіл по точках виходу обсягів природного газу, віднесених на Операторів газорозподільних мереж, з визначенням обсягів небалансу» відображало наявність номінацій на транспортування природного газу від замовника послуг транспортування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для власних потреб (виробничо-технологічні втрати) яким, в дійсності, не було подано жодної номінації чи реномінації на транспортування природного газу для ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2017 року.

Відповідно до документації АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не існує жодної підтвердженої номінації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в яких би споживачем протягом 2017 року був зазначений ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », як це вимагається приписами п.2 глави 1 розділу XI Кодексу ГТС, у зв`язку з чим алокація таких обсягів природного газу не може бути здійснена на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », оскільки згідно п.8 глави 3 Розділу XII Кодексу ГТС алокація фактичних обсягів споживача можлива тільки на постачальника, зазначеного у відповідній підтвердженій номінації/місячній номінації/реномінації, таких взагалі не існує.

Виходячи з вище викладеного слідує, що протягом 2017 року ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » безпідставно, самовільно відібрало для власних потреб 416,09 тис. куб. м газу, в результаті чого завдано збитків АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на загальну суму близько 200 000 000 гривень».

Згідно ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання, як доказів, відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Так, згідно ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» від 07 грудня 2000 року № 2121-III, вказані слідчим відомості, доступ до яких необхідно отримати, становлять банківську таємницю.

Відповідно до матеріалів клопотання, за умовами договірних взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) перераховувало грошові кошти за спожитий природній газ на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно рапорту старшого оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_5 від 12 серпня 2019 року, у договорі постачання природного газу №Г-16/068 від 27 грудня 2016 року, а також актах приймання - передачі природного газу №117 від 30 квітня 2017 року та №191 від 31 липня 2017 року, укладених між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ) відкрито розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 (валюта російський рубль, долар США, Євро, українська гривня).

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведено можливість використання, як доказів, відомостей, що містяться у зазначених в клопотанні документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

З метою всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи, враховуючи, що документи, які зазначені в клопотанні слідчого, можуть бути використані, як докази, у кримінальному провадженні, згідно ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» від 07 грудня 2000 року № 2121-III та керуючись ст.ст.107, 159, 163, 372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 липня 2019 року за №12019251010004170, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, - задовольнити.

Надати, в межах кримінального провадження №12019251010004170 від 28 липня 2019 року, старшому слідчому СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_3 , або, за його дорученням, оперативним працівникам УСР в Черкаській області ДСР НП України, тимчасовий доступ до речей та оригіналів документів, електронних документів, перетворених електронними засобами у візуальну форму, скопійованих на магнітний носій інформації та роздрукованих на паперовому носії, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ), роздруківок руху коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 (валюта російський рубль, долар США, Євро, українська гривня) по перерахунку коштів від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), за період з 01 січня 2017 року по теперішній час, а також документів, на підставі яких банком був відкритий зазначений розрахунковий рахунок, документів, які надавалися підприємством для відкриття рахунку, карток із зразками підписів осіб, уповноважених розпоряджатися коштами на рахунку, документів (платіжних доручень, чекових книжок, тощо), на підставі яких банком здійснювалися перерахування (видача) коштів по зазначеному розрахунковому рахунку за вказаний період, а також інформації про автентифікаційні дані клієнта під час надання доступу до системи дистанційного банківського обслуговування, включаючи дату і час проведення з`єднань та ІР-адресів, з яких відбувалося з`єднання.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, відповідно до ст. 166 КПК України, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, може бути постановлена ухвала про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Визначити строк дії ухвали 30 (тридцять) днів, який відраховується з дня її проголошення .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88836405
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 липня 2019 року за №12019251010004170, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —712/3276/20

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні