Ухвала
від 21.04.2020 по справі 913/220/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

21 квітня 2020 року Справа № 913/220/20

Провадження №19/913/220/20

Суддя Косенко Т.В., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Енергопром Сістем (вул. Новокостянтинівська, 13/10, м. Київ, 04080)

до Публічного акціонерного товариства "Лисичанськвугілля" (вул. Малиновського, 1, м. Лисичанськ, Луганська область, 93100)

про стягнення 20164054 грн 02 коп.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Енергопром Сістем звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом до Публічного акціонерного товариства "Лисичанськвугілля" про стягнення заборгованості в сумі 16856267 грн 80 коп., пені в сумі 1030567 грн 14 коп., 3 % річних у сумі 85495 грн 05 коп., штрафу в сумі 2191724 грн 03 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором про постачання електричної енергії споживачу №06-496 від 02.07.2019 щодо своєчасної оплати використаної електричної енергії, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість, на яку нараховані пеня, штраф та 3 % річних.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до абз.2 ч.3 ст.12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч.4 ст.247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: 1) про банкрутство; 2) за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; 3) у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); 4) у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 5) у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; 6) у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); 7) у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; 8) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 9) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини.

Приймаючи до уваги ціну позову, характер спірних правовідносин, предмет доказування та необхідність дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених у ст.2 ГПК України, суд вважає за необхідне розглядати дану справу в порядку загального позовного провадження.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви, визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Щодо заяви №08-04/2 від 08.04.2020 позивача про залучення Міністерства енергетики та захисту довкілля України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідач - Публічне акціонерне товариство "Лисичанськвугілля", код ЄДРПОУ 32359108, зареєстрований як самостійна юридична особа. Засновником відповідача є Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Згідно зі ст.80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч. 1-3 ст.96 Цивільного кодексу України, юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні заяви №08-04/2 від 08.04.2020 позивача про залучення Міністерства енергетики та захисту довкілля України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, оскільки позивачем конкретно не зазначено підстав, на яких слід залучити вказану 3-ю особу, та не доведено обставин того, що рішення у справі може вплинути на права або обов`язки Міністерства енергетики та захисту довкілля України відносно відповідача. Крім того, відповідач є юридичною особою і самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Керуючись ст.12, 50, 120, 165, 176, 234, 235, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

3. Повідомити учасників справи про призначення підготовчого засідання на 19 травня 2020 року о 10 год. 00 хв.

4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, в залі судових засідань №204.

5. Відповідачу встановити строк для подачі відзиву на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України - п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не менше строку карантину, встановленого Кабінетом Міністром України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.2 ст.178 ГПК України).

6. У задоволенні заяви №08-04/2 від 08.04.2020 Товариства з обмеженою відповідальністю Енергопром Сістем про залучення Міністерства енергетики та захисту довкілля України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача відмовити.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Ухвала набрала законної сили 21.04.2020 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку відповідно до ст.255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.В. Косенко

Дата ухвалення рішення21.04.2020
Оприлюднено22.04.2020

Судовий реєстр по справі —913/220/20

Рішення від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 18.05.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні