Ухвала
від 15.04.2020 по справі 487/2003/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/2003/20

Провадження № 1-кс/487/2380/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2020 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12020150030001105 від 03.04.2020 за ч. 1 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 звернувся до слідчого суді з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради, з можливістю вилучення оригіналів документів та зняття їх копій. Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що Заводським ВП ГУ НП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12020150030001105 за ч. 1 ст. 191 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.04.2020 до Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області надійшла заява від ОСОБА_5 , відповідно до якої вона просить вжити заходів до головного бухгалтера ОСОБА_6 , яка в період з 2019 по 2020 рік незаконно привласнила державні кошти Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради, сума завданих збитків встановлюється. В ході досудового розслідування головний лікар Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради ОСОБА_5 пояснила, що під час перевірки відомостей про нарахування авансу та заробітної плати головного бухгалтера ОСОБА_6 за березень 2020 року, встановлено, що розмір її заробітної плати в декілька разів перевищує можливу. В ході проведення подальшої перевірки було також встановлено надмірне нарахування заробітної плати й авансу бухгалтера та економіста закладу за період з жовтня 2019 по березень 2020 років. В ході розслідування кримінального провадження також було встановлено, що до привласнення грошових коштів можуть бути причетні головний бухгалтер ОСОБА_6 , бухгалтер ОСОБА_7 та економіст ОСОБА_8 . З метою підтвердження або спростування факту привласнення грошових коштів зазначеними працівниками, а також проведення судово-почеркознавчих та судово-економічних експертиз, у органу досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів та знаття їх копій, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради. Оскільки отримати документи іншим шляхом неможливо, слідчий звернувся до суду з відповідним клопотанням.

В судовому засіданні слідчий не був присутнім, надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором (ч. 1 ст. 160 КПК України).

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказ відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Встановлено, що Заводським ВП ГУ НП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12020150030001105 за ч. 1 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.04.2020 до Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області надійшла заява від ОСОБА_5 , в якій вона просить вжити заходів до головного бухгалтера ОСОБА_6 , яка в період з 2019 по 2020 роки незаконно привласнила державні кошти Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради, сума завданих збитків встановлюється.

В ході розслідування кримінального провадження головний лікар Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради ОСОБА_5 пояснила, що під час перевірки відомостей про нарахування авансу та заробітної плати головного бухгалтера ОСОБА_6 за березень 2020 року нею було встановлено, що розмір її заробітної плати в декілька разів перевищує можливий. В ході проведення подальшої перевірки було також встановлено надмірне нарахування заробітної плати й авансу бухгалтера та економіста закладу за період з жовтня 2019 по березень 2020 років.

Досудовим розслідуванням кримінального провадження також було встановлено, що до привласнення грошових коштів можуть бути причетними головний бухгалтер ОСОБА_6 , бухгалтер ОСОБА_7 та економіст ОСОБА_8 .

З огляду на викладені обставини, з метою підтвердження або спростування факту привласнення грошових коштів працівниками Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради, а також проведення судово-почеркознавчих та судово-економічних експертиз, у органу досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, на підставі яких здійснювалось нарахування авансу та заробітної плати головного бухгалтера ОСОБА_6 , бухгалтера ОСОБА_7 та економіста ОСОБА_8 за період з жовтня 2019 по березень 2020 року, документів із вільними зразками почерку та підписів головного бухгалтера ОСОБА_6 , бухгалтера ОСОБА_7 та економіста ОСОБА_8 , з можливістю їх вилучення; статуту Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), особових справ працівників КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МОР, а саме: головного бухгалтера ОСОБА_6 , бухгалтера ОСОБА_7 та економіста ОСОБА_8 (копії наказів про прийняття на роботу або призначення на посаду, переведення, звільнення та інших документів особової справи), посадових інструкцій або інших документів, що визначають повноваження головного бухгалтера, бухгалтера та економіста підприємства, документів, у яких зазначено відомості про перерахування грошових коштів в якості заробітної плати та авансу вказаних вище працівників із зазначенням номерів рахунків, банку (у випадку отримання в касі підприємства відомостей або інших документів, які підтверджують факт отримання грошових коштів), з можливістю зняття копій цих документів.

Зазначені документи перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що вищевказані документи підлягають подальшому експертному дослідженню та можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що підлягають встановленню у даному кримінальному провадженні, отримати їх іншим способом неможливо, а тому є підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 159-163 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого слідчого відділу Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12020150030001105 від 03.04.2020 за ч. 1 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати слідчим СВ Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 або іншій уповноваженій особі за дорученням, дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ), на підставі яких здійснювалось нарахування авансу та заробітної плати головного бухгалтера ОСОБА_6 , бухгалтера ОСОБА_7 та економіста ОСОБА_8 за період з жовтня 2019 по березень 2020 року, документів із вільними зразками почерку та підписів головного бухгалтера ОСОБА_6 , бухгалтера ОСОБА_7 та економіста ОСОБА_8 , з можливістю їх вилучення; статуту Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Миколаївської обласної ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), особових справ працівників КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МОР, а саме: головного бухгалтера ОСОБА_6 , бухгалтера ОСОБА_7 та економіста ОСОБА_8 (копії наказів про прийняття на роботу або призначення на посаду, переведення, звільнення та інших документів особової справи), посадових інструкцій або інших документів, що визначають повноваження головного бухгалтера, бухгалтера та економіста підприємства, документів, у яких зазначено відомості про перерахування грошових коштів в якості заробітної плати та авансу вказаних вище працівників із зазначенням номерів рахунків, банку (у випадку отримання в касі підприємства відомостей або інших документів, які підтверджують факт отримання грошових коштів), з можливістю зняття копій цих документів.

Ухвала дійсна до 15.05.2020 року.

Роз`яснити положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —487/2003/20

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні