Ухвала
від 17.04.2020 по справі 1-350/11
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 1-350/11

Провадження № 1-в/553/28/2020

У Х В А Л А

Іменем України

17.04.2020м. Полтава

Ленінський районний суд м. Полтави у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за з поданням Подільського відділу державної виконавчої служби у м. Полтаві Північно - Східного міжрегіонального управлінння Міністерства юстиції ( м. Суми) про роз`яснення порядку виконання судового рішення у кримінальному провадженні ,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2019 року заявник Подільського відділу державної виконавчої служби у м. Полтаві Північно - Східного міжрегіонального управлінння Міністерства юстиції ( м. Суми) звернувся до суду з поданням ро роз`яснення порядку виконання судового рішення у кримінальному провадженні, в якому просив роз`яснити порядок виконання судового рішення вироку від 24 квітня 2012 року відносно ОСОБА_3 засудженого за ч.2 ст. 307, ч.1 ст. 71 КК України у вигляді 6 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією особистого майна.

В заяві заявником вказувалось про те, що на виконання у Подільському відділі державної виконавчої служби у м. Полтаві Північно - Східного міжрегіонального управлінння Міністерства юстиції ( м. Суми) перебуває виконавче провадженння ВП №34588252 з виконання виконавчого листа №1-36/12, виданого 11.09.2012 року Ленінським районним судом м. Полтави, про конфіскацію особистого майна, що належить ОСОБА_3 .

В судове засіданння учасники судового процнсу не з`явились, при цьому, заінтересованою особою ОСОБА_3 було подано заяву, в якій останній просив не конфісковувати належну йому частину нерухомого майна, посилаючись на те, що він є інвалідом, іншого житла не має, позбавлений за станом здоров`я до нормального існування в разі позбавлення його даного житла.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що подання підлягає задоволенню за наступних підстав.

Судом встановлено, що вироком Ленінського районного суду м. Полтави від 24 квітня 2012 року, ОСОБА_3 засуджено за ч.2 ст. 307, ч.1 ст. 71 КК України у вигляді 6 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією особистого майна.

На виконанні у Подільському відділі державної виконавчої служби у м. Полтаві Північно - Східного міжрегіонального управлінння Міністерства юстиції ( м. Суми) перебуває виконавче провадженння ВП №34588252 з виконання виконавчого листа №1-36/12, виданого 11.09.2012 року Ленінським районним судом м. Полтави, про конфіскацію особистого майна, що належить ОСОБА_3 .

Згідно інформації наданої ПП Полтавським бюро технінчої інвентаризації "Інвентаризатор" вказано, що за ОСОБА_3 зареєстровано право власності на 1/6 частину квартири АДРЕСА_1 .

В ході примусового виконання рішення суду державним виконавцем було вжито всіх заходів щодо виявлення майна та його арешту, але інше майно, на яке можливо було звернути стягнення у боржника відсутнє.

Згідно п.14 ч.1 ст. 537 КПК України, визначено, що суд вирішує питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають під час виконання вироку.

Статтею 47 Конституції України визначено,що кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожен громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати йоого у власність або взяти в оренуд. ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

При цьому, Європейський суд з прав людини у справі "Скоппола проти Італії" визнавчив, що складовим елементом верховенства права є очікування від суду застосування до кожного злочинця такого покарання, яке законодавець вважає пропорційним. При цьому, будь-яке втручання у право власності обов`язково повинне відповідати принципу попорційності. "Справедливий баланс" має бути дотриманий між вимогами загального інтересу суспільства та вимогами захисту основних прав людини. Необхідний баланс не буде дотриманй, якщо особа, про яку йдеться, несе "індивідуальний надмірний тягар"

Статтею 17 ЗУ "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосують при розгляді Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практику Європейського суду з прав людини.

Частиною 1 ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захсит прав людини і соновоположних совбод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Додатком до ЗУ "Про виконавче провадженння" передбачено перелік видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчим документом, зокрема, стягнення не може бути звернено на майна та предмети, що належать боржникові на праві власності, необхідні для боржника, членів, йоого сім`ї та осіб, які перебувають на його утриманні.

З урахуванням встановлених вище обставин та норм закону та приймаючи до уваги те, що 1/6 частина квартири АДРЕСА_1 , належить засудженому ОСОБА_3 , інше майно у засудженого відсутнє, іншого місця проживання засуджений не має, а також ту обставину, що засуджений має ІІ-групу інвалідності, суд приходить до висновку, що 1/6 частина вказаного нерухомого майна за вироком Ленінського районного суду м. Полтави від 24.04.2012 року конфіскації не підлягає, оскільки вказане свідчить про порушення принципу "справедливого балансу".

Керуючисьст. 537-539 КПК, суд-

УХВАЛИВ:

Подання Подільського відділу державноївиконавчої служби ум.Полтаві Північно-Східного міжрегіональногоуправлінння Міністерстваюстиції (м.Суми) про роз`яснення порядкувиконання судовогорішення у кримінальномупровадженні - задовольнити.

Роз`яснити, що 1/6 частина квартири АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_3 , конфіскації за вироком Ленінського районного суду м. Полтави від 24 квітня 2012 року не підлягає.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Полтави протягом 7 днів днів з дня її проголошення.

Суддя Ленінського районного суду м. ПолтавиОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88864344
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —1-350/11

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Постанова від 06.06.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман М. М.

Постанова від 16.09.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Постанова від 18.08.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Постанова від 27.07.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Постанова від 18.07.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Постанова від 15.02.2012

Кримінальне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Мороз Л. І.

Постанова від 06.10.2011

Кримінальне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Мороз Л. І.

Постанова від 08.09.2011

Кримінальне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Мороз Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні