Ухвала
від 17.04.2020 по справі 554/3156/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.04.2020 Справа № 554/3156/20

Провадження № 1-кс/554/5317/2020

УХВАЛА

Іменем України

17 квітня 2020 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання клопотання слідчого Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_6 про відсторонення від посади:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого на посаді начальника Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , одруженого, має на утриманні дитину 2015 р.н.,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.368 КК України,-

в с т а н о в и в:

16 квітня 2020 року до Октябрського районного суду м.Полтави надійшло вказане клопотання.

На обґрунтуванняклопотання слідчийвказує,що у провадженні Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, перебуває кримінальне провадження №42020220000000182 від 30.03.2020 за ч. 1 ст. 368 КК України. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою Харківської області.

Під час досудового розслідування встановлено, що капітан поліції ОСОБА_4 , призначений згідно з наказом начальника ГУНП в Харківській області від 10.07.2019 за № 204 о/с на посаду начальника Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області, розташованого за адресою: 64401,Харківська область, смт. Зачепилівка, вул. Паркова, 5, будучи службовою особою - керівником органу Національної поліції України, який відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 18 Закону України «Про Національну поліцію» зобов`язаний неухильно дотримуватися положеньКонституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність поліції, та Присяги поліцейського; професійно виконуватисвої службовіобов`язки відповіднодо вимогнормативно-правовихактів,посадових (функціональних)обов`язків,наказів керівництва;відповідно доп.3ч.1ст.23цього жЗакону Україниуповноважений відповіднодо покладенихна поліціюзавдань вживати заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняти виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення, просив надати неправомірну вигоду для себе за невчинення в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи дій з використанням наданої йому влади чи службового становища за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 , будучи відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення») посадовою особою органів внутрішніх справ (Національної поліції), уповноваженою складати протоколи у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними встаттях 218 - 221цього Кодексу, в тому числі про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 443 КУпАП («Порушення правил щодо карантину людей»), тобто порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбаченихЗаконом України"Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, діючи усупереч інтересам служби, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, вступив у позаслужбові стосунки з начальником Красноградського цеху ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) ОСОБА_7 .

При цьому, ОСОБА_4 , отримавши по роду своєї службової діяльності як керівник органу Національної поліції інформацію про здійснення на території Зачепилівського району Харківської області, тобто на території обслуговування очолюваного ним Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області, за адресою: Харківська область, смт. Зачепилівка, вул. Радянська, 25, ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) підприємницької діяльності з оптової торгівлі відходами та брухтом, у період березня 2020 року, тобто усупереч п. п. 3 п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», яким встановлено заборону до 24 квітня 2020 року роботу суб`єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів торговельного і побутового обслуговування населення, надав вказівку підлеглим працівникам поліції Зачепилівського ВП Краноградського ВП ГУНП в Харківській області виїхати на адресу вищевказану ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) та повідомити про складання протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 443 КУпАП.

У першій половині доби 25.03.2020 заступнику директора начальнику служби безпеки ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) ОСОБА_8 зателефонував на мобільний телефон громадянин ОСОБА_9 та повідомив, що на адресу ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876), розташованого за адресою: Харківська область, Зачепилівський район, смт. Зачепилівка, вул. Радянська, 25, приїжджали співробітники Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області, особи яких під час досудового розслідування не встановлені, й повідомили, що вказане підприємство не повинно працювати та погрожували складанням протоколу про адміністративне правопорушення за порушення карантинних правил. Після цього, зазначені працівники поліції оглянули майданчик підприємства та повідомили, що поїхали до відділку поліції складати протокол про адміністративне правопорушення. Будь-яких документів співробітники Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_9 не надавали.

Крім того, 25.03.2020 начальник Красноградського цеху ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) ОСОБА_7 , перебуваючи в приміщенні адміністративної будівлі Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області з метою з`ясування питань, пов`язаних з діяльністю вказаного підприємства, зустрівся із начальником Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , де під час бесіди, останній повідомив ОСОБА_7 , що у разі надання йому грошових коштів у розмірі 15000 гривень та щомісячної сплати 2000 гривень, працівник ТОВ «Метлом» ОСОБА_9 не буде притягнутий до адміністративної відповідальності і ТОВ «Метлом» зможе продовжувати свою роботу.

Розуміючи, що дії начальника Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 є незаконними, ОСОБА_7 , добровільно звернувся до прокуратури Харківської області із заявою на дії ОСОБА_4 .

В подальшому, 03.04.2020 у період часу з 10 год. 42 хв. по 11 год. 32 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи неподалік від адміністративної будівлі Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області за адресою: 64401,Харківська область, смт. Зачепилівка, вул. Паркова, 5, а також того ж дня, 03.04.2020 у період часу з 15 год. 07 хв. по 15 год. 48 хв., перебуваючи на автозаправній станції «Маршал» за адресою: Харківська область, Красноградський район, село Піщанка, вул. Полтавська, 215, під час розмови з ОСОБА_7 , висловив прохання про надання йому неправомірної вигоди для себе у розмірі 15000 грн. за невжиття заходів адміністративного впливу та сприяння уникненню адміністративної відповідальності відносно представника ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) ОСОБА_9 та прохання надавати неправомірну вигоди у розмірі 2000 грн. щомісяця у подальшому за не перешкоджання підприємницькій діяльності ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876) з оптової торгівлі відходами та брухтом на території обслуговування Зачепилівського ВП Красноградського ВП ГУНП в Харківській області шляхом невжиття повноважень Національної поліції з виявлення та припинення адміністративних правопорушень, передбачених ст. 443 КУпАП .

Своїми діями ОСОБА_4 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 368 КК України, а саме прохання службовою особою надати неправомірну вигоду для себе за невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

У зв`язку з цим ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення.

Встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення злочину середньої тяжкості, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Відповідно до п. 4 ч. 2ст. 131 КПК Українизаходами забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади.

Статтею 154КПК Українипередбачено,що відстороненнявід посадиможе бутиздійснено щодоособи,яка підозрюєтьсяабо обвинувачуєтьсяу вчиненнізлочину середньоїтяжкості,тяжкого чиособливо тяжкогозлочину,і незалежновід тяжкостізлочину -щодо особи,яка єслужбовою особоюправоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

Відсторонення від посади переслідує не тільки мету попередити спроби підозрюваного, обвинуваченого перешкоджати кримінальному провадженню, а й забезпечити виконання обвинувального вироку. Передусім цей захід процесуального примусу забезпечує виконання майбутнього покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю (ст. 55 КК).

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» до правоохоронних органів належать органи прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, митні органи, органи охорони державного кордону, органи державної податкової служби, органи й установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державної контрольно-ревізійної служби, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Відповідно ОСОБА_4 являється працівником правоохоронного органу, що наділений службовими повноваженнями, а тому його відсторонення є безумовним.

Перебування на займаній посаді сприяло вчиненню цього кримінального правопорушення, може негативно впливати на перебіг судового розгляду (тиск на свідків, використання службового становища). Негативні наслідки відсторонення від посади не перевищують необхідність та можливість досягнення завдань у цьому кримінальному провадженні.

Крім того, на цей час не органом досудового розслідування не отримано та не здійснено тимчасовий доступ до документів Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області щодо складання адміністративного протоколу стосовно працівника ТОВ «Метлом» ОСОБА_9 .

Також слід зазначити, що ОСОБА_4 використовуючи своє службове становище, майновий стан, соціальні зв`язки та авторитет в правоохоронних органах, органах державної влади та місцевого самоврядування може впливати на потерпілих, свідків з метою примусити останніх не повідомляти правоохоронним органам відомі їм обставини вчинення кримінального правопорушення.

Вказані обставини свідчать про наявність у органа досудового розслідування достатніх підстав вважати, що підозрюваний, перебуваючи на теперішній час на посаді начальника Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області, використовуючи владні повноваження, може незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, зокрема на працівників Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області, працівників ТОВ «Метлом», може іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню, а також використовуючи службове становище вчинити інші кримінальні правопорушення, про які сказано вище.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання посилаючись на наявність наказу начальника ГУНП в Харківській області яким ОСОБА_4 вже відсторонено від займаної посади на час проведення службового розслідування з 10.04.2020 року . Зазначали, що відсутні підстави зазначені прокурором для відсторонення від посади.

Заслухавши учасників процесу, вивчивши матеріали клопотання, приходжу до наступного.

Встановлено,що у провадженні Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, перебуває кримінальне провадження №42020220000000182 від 30.03.2020 за ч. 1 ст. 368 КК України. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою Харківської області.

У вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченому ч. 1 ст. 368 КК України.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м.Полтави від 17.04.2020 року ОСОБА_4 обрано міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання строком до 09.06.0202 року.

Із матеріалів доданих до клопотання слідує, що ОСОБА_4 займає посаду начальника Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області, що вбачається з копії витягу із наказу №204 о/с від 10.07.2019 року, копії посадової інструкції, та копії службової характеристики.

Згідно ч. 1 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відповідно до ст. 12 КК України, злочин, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину середньої тяжкості.

Як визначено у ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Слідчим доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України, що підтверджується зібраними в кримінальному провадженні доказами.

Всі інші питання, фактичні обставини кримінального провадження, доведеності чи недоведеності вини підозрюваного, а також питання належності та допустимості доказів не є предметом розгляду слідчого судді на даній стадії кримінального провадження, та вирішуються під час іншої стадії кримінального процесу - розгляду справи по суті в суді першої інстанції.

Також слідчий суддя вважає встановленим та доведеним слідчим існування ризиків, того, що використання службового становища та перебування ОСОБА_4 на займаній посаді здатне негативно вплинути на процес розслідування та встановлення істини у справі, що підозрюваний може незаконно впливати на потерпілих та свідків з метою зменшити свою участь у вчиненні злочину або уникнути взагалі відповідальності за скоєне.

При цьому посилання сторони захисту на наявність наказу ГУНП в Харкіській області №770 від 10 квітня 2020 року «Про призначення та проведення службового розслідування» само по собі не спростовує підстав для відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади, оскільки певні обмеження відносно нього встановлено лише на час службового розслідування для вирішення питань можливої дисциплінарної відповідальності щодо останнього, разом із тим, такий строк у наказі №770 чітко не визначений, крім того не виключена можливість зміни або скасування вказаного наказу тощо.

Крім того, відповідно до ч.1ст.16 Закону України «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України»службове розслідування проводиться та має бути завершено не пізніше одного місяця з дня його призначення керівником, проте не доведено, що протягом такого періоду часу відсторонення підозрюваного забезпечить запобігання встановленим ризикам у кримінальному провадженні.

Отже, слідчим доведено, що такі потреби досудового розслідування, як відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади, оскільки перебуваючи на посаді начальника Зачепилівськоговідділення поліціїКрасноградського відділуполіції ГУНПв Харківськійобласті та маючи можливість виконання своїх посадових обов`язків, він може негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду шляхом незаконного впливу на потерпілих та свідків у кримінальному провадженні.

Можливих негативних наслідків для інших осіб при відстороненні ОСОБА_4 від посади в ході розгляду клопотання не встановлено.

Застосування до підозрюваного інших заходів забезпечення кримінального провадження не перешкоджає застосуванню до нього відсторонення від посади.

Вирішуючи питання про відсторонення ОСОБА_4 від посади, слідчий суддя враховує положення ч.1 ст. 155 КПК України, тяжкість злочину, у якому останній підозрюється, і вважає, що потреби досудового розслідування виправдовують такий вид втручання у право підозрюваного на працю, як відсторонення від праці і відсторонення буде сприяти досягненню завдань у даному кримінальному провадженні, а тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність відсторонити підозрюваного від посади начальника Зачепилівськоговідділення поліціїКрасноградського відділуполіції ГУНПв Харківськійобласті в межах строків досудового розслідування, визначенихст. 219 КПК Українив даному кримінальному провадженні, до 09.06.2020 року.

Керуючись ст.ст.115,154-157,219,309,ч.2ст.376 КПК України, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади начальника Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області строком до 09 червня 2020 року включно.

Забезпечення виконання ухвали слідчого судді покласти на слідчого у провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали оголошено 21.04.2020 року о 17.год 05 хв.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м. Полтави ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88864499
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого на посаді начальника Зачепилівського відділення поліції Красноградського відділу поліції ГУНП в Харківській області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , одруженого, має на утриманні дитину 2015 р.н., підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.368 КК України

Судовий реєстр по справі —554/3156/20

Ухвала від 01.12.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 10.09.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 10.09.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 17.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні