Ухвала
від 21.04.2020 по справі 5026/1110/2012
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду

"21" квітня 2020 р. Справа№ 5026/1110/2012

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Михальської Ю.Б.

суддів: Скрипки І.М.

Тищенко А.І.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж

на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020

за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг №40 від 29.11.2019 на бездіяльність посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України

у справі №5026/1110/2012 (суддя Боровик С.С.)

за позовом Публічного акціонерного товариства ОТП Банк

до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Концерн Нафтаенерго

про звернення стягнення на предмет іпотеки,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 у справі №5026/1110/2012 скаргу на бездіяльність державного виконавця №40 від 29.11.2019 директора Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг задоволено.

Зобов`язано посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України залучити суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для проведення оцінки Іпотечного майна - кафе з прибудовами загальною площею 389,40 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 78, в рамках виконавчого провадження №53261259.

Зобов`язано посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України здійснити реалізацію Іпотечного майна - кафе з прибудовами загальною площею 389,40 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 78, шляхом електронних торгів з початковою ціною продажу, встановленою суб`єктом оціночної діяльності.

Внесено заборону вчинення реєстраційних дій в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо кафе з прибудовами загальною площею 389,40 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 78 та належить на праві власності ТОВ Фірма Метон Трейдинг .

Не погодившись з прийнятою ухвалою, 06.04.2020 (про що свідчить відмітка Укрпошти Експрес на конверті) Товариство з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, відповідно до якої просить скасувати ухвалу Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 у справі №5026/1110/2012 та ухвалити нове рішення, яким скаргу №40 від 29.11.2019 на бездіяльність державного виконавця ТОВ Фірма Метон Трейдинг залишити без розгляду.

У апеляційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж просить також визнати поважними причини пропуску строку на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 у справі №5026/1110/2012 та поновити цей строк.

Згідно витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 17.04.2020 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж передано на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Михальської Ю.Б., суддів: Тищенко А.І., Скрипки І.М.

Відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Відповідно до чинного законодавства, поважними визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій.

Отже, клопотання (заява) про відновлення процесуального строку повинне містити пояснення щодо причин пропуску такого строку і підстави, з яких заявник вважає ці причини поважними.

Основними засадами судочинства, закріпленими у статті 129 Конституції України, є, зокрема, законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Принцип законності визначається тим, що суд у своїй діяльності при вирішенні справ повинен додержуватись норм процесуального права.

За змістом положень Господарського процесуального кодексу України сторона наділена правом оскарження судового рішення, що є однією з необхідних умов реалізації встановленого законом права на судовий захист.

Відповідно до частини 1 статті 254 Господарського процесуального кодексу України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду від 29.01.2020 ТОВ Фондова компанія Стаж зазначає, що в оскарженій суд вирішив питання про його права і обов`язки як іпотекодержателя, якого не було залучено до участі у справі. Скаржник зазначає, що про існування скарги ТОВ фірма Метон Трейдинг та всіх процесуальних рішень, ухвалених Господарським судом Черкаської області щодо розгляду скарги боржника у справі №5026/1110/2012 ТОВ Фондова компанія Стаж стало відомо випадково з Єдиного державного реєстру судових рішень 03 квітня 2020 року.

Враховуючи, що з апеляційною скаргою до суду апеляційної інстанції апелянт, який не був учасником справи під час розгляду скарги Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг №40 від 29.11.2019 на бездіяльність посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, звернувся 06.04.2020 (про що свідчить відмітка Укрпошти Експрес на конверті), тобто в межах десятиденного строку з дня ознайомлення зі змістом оскаржуваної ухвали, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання про відновлення строку на апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга оформлена у відповідності з вимогами, встановленими статтею 258 Господарського процесуального кодексу України.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час винесення ухвали до суду не надійшло.

Підстав для повернення апеляційної скарги або залишення без руху апеляційної скарги судом не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, апеляційний суд доходить висновку про наявність підстав для відкриття апеляційного провадження.

Суддя-доповідач доповів колегії суддів про закінчення проведення підготовчих дій та про необхідність призначення справи до розгляду.

Водночас, колегія суддів зазначає, що ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 13.04.2020 було відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства ОТП Банк на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020.

Оскільки апеляційні скарги Публічного акціонерного товариства ОТП Банк та Товариства з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж подані на один і той же процесуальний документ в одній і тій же справі, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає за необхідне об`єднати вищезазначені апеляційні скарги в одне апеляційне провадження.

Керуючись статтями 234, 255, 256, 262, 263, 268 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

У Х В А Л И В :

1. Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг №40 від 29.11.2019 на бездіяльність посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України у справі №5026/1110/2012.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг №40 від 29.11.2019 на бездіяльність посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України у справі №5026/1110/2012.

3 . Апеляційні скарги Публічного акціонерного товариства ОТП Банк та Товариства з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 у справі №5026/1110/2012 об`єднати в одне апеляційне провадження.

4 . Запропонувати учасникам у справі у відповідності до статті 263 Господарського процесуального кодексу України надати відзиви на апеляційну скаргу із доказами надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

5. Встановити строк для подання відзиву на апеляційну скаргу, а також для надання можливості сторонам скористатися правами, наданими статтею 267 Господарського процесуального кодексу України, протягом 10-ти днів з дня вручення даної ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Довести до відома учасників провадження у справі, що у разі подання до суду апеляційної інстанції відзиву на апеляційну скаргу, пояснень, клопотань, заперечень, до них мають бути додані докази надсилання (надання) їх копій та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Всі документи та письмові докази подаються виключно через відділ документального забезпечення Північного апеляційного господарського суду (канцелярію суду) за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А (І поверх).

7. Попередити учасників справи, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду у відповідності до частини 2 статті 207 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з частиною 2 статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються в тільки в письмовій формі.

8. Закінчити проведення підготовчих дій.

9. Призначити до розгляду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Стаж на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 29.01.2020 за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю фірма Метон Трейдинг №40 від 29.11.2019 на бездіяльність посадових осіб Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України у справі №5026/1110/2012 на 12.05.2020 о 10 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, зал судових засідань №12 (другий поверх).

10. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез`явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою розгляду апеляційної скарги по суті.

Учасники процесу можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://anec.court.gov.ua/sud4873/gromadyanam/csz/m

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями Північного апеляційного господарського суду та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Ю.Б. Михальська

Судді І.М. Скрипка

А.І. Тищенко

Дата ухвалення рішення21.04.2020
Оприлюднено23.04.2020
Номер документу88867207
СудочинствоГосподарське
Сутьзвернення стягнення на предмет іпотеки

Судовий реєстр по справі —5026/1110/2012

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Судовий наказ від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Судовий наказ від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Постанова від 12.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Постанова від 12.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні