Ухвала
від 02.04.2020 по справі 757/14337/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/14337/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

02.04.2020 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання слідчим суддею здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів.

Слідчий суддя заслухавши пояснення прокурора в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Київською місцевою прокуратурою № 6 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за № 42018101030000073, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.04.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 394 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, посадовими особами ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) налагоджено протиправний механізм привласнення бюджетних коштів під час надання послуг по утилізації та знешкодженню небезпечних відходів.

Так, наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.06.2015 № 325 «Про затвердження державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» передбачено, що медичні відходи категорії C і D передаються спеціалізованим підприємствам, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Водночас, постановою КМ України від 13.07.2016 № 446 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами» передбачено, що ліцензіат здійснює операції у сфері поводження з небезпечними відходами виключно в межах місць провадження господарської діяльності згідно з отриманою ліцензією відповідно до вимог Ліцензійних умов.

Так, ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) здійснює збирання, зберігання та знешкодження небезпечних відходів на підставі отриманої у Міністерстві екології та природних ресурсів України ліцензії від 20.11.2012 № 594. Відповідно до виданої ліцензії, місце провадження господарської діяльності вказаної компанії (розташування виробничих потужностей та складських приміщень) знаходяться за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) укладено ряд договорів на надання послуг по збиранню, перевезенню та знешкодженню небезпечних медичних відходів із Київською міською клінічною лікарнею № 5, Київською міською клінічною лікарнею № 6, Київською міською психоневрологічною лікарнею № 7, КНП «Консультативно-діагностичний центр» Солом`янського районум. Києва, КНП «Консультативно-діагностичний центр» Деснянського районум. Києва, КНП «Консультативно-діагностичний центр» Оболонського районум. Києва, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» Шевченківського району м. Києва, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» Дніпровського району м. Києва, ТОВ «Сінево Україна», ТОВ «Унілаб», ТОВ «Медекс Плюс», ТОВ «Мед-Атлант», ВЧ НОМЕР_1 , ДУ «Інститут урології НАМН України», Запорізьким державним медичним університетом та іншими. Крім того, ТОВ «Екологічні переробні технології» на підставі укладених договорів, надає послуги у сфері поводження з небезпечними відходами структурним підрозділам ПАТ «Укрзалізниця», ДП «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння», ДП «Адміністрація морських портів України», ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго», ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» тощо.

В клопотанні прокурор зазначив, що державні та приватні підприємства здійснюють розрахунок за договорами, укладеними із ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), на підставі надання останнім актів виконаних робіт по утилізації небезпечних відходів.

Водночас, як зазначив прокурор, посадові особи ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), після збирання небезпечних відходів фактичної їх утилізації не здійснюють, а викидають їх на стихійних звалищах, полігонах для захоронення твердих побутових відходів, а також в лісових масивах. Після цього, з метою привласнення бюджетних коштів та коштів суб`єктів господарювання приватної форми власності, посадовими особами ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), надаються акти виконаних робіт із утилізації небезпечних відходів.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що посадовими особами ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), для вивезення клінічних відходів з медичних закладів та установ використовуються автомобілі Renault Master (AA 3146 PT),Hyundai HD 65 (AA 9023 TO), Hyundai HD 65 (AA 9024 TO) та Volkswagen Crafter (AA 0630 XK). В подальшому, після прибуття на огороджену територію адміністративного приміщення, де знаходиться офіс ТОВ «Екологічні переробні технології» за адресою: м. Київ, вул. Полярна, буд. 20, вивезені з медичних закладів та установ клінічні відходи перевантажуються у автомобіль «Газель» ( НОМЕР_2 ). Пізніше, на автомобілі «Газель» ( НОМЕР_2 ) вказані відходи вивозяться на територію полігону твердих побутових відходів, що розташований на території Старопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області замість передбаченої утилізації вказаних небезпечних відходів за адресою розташування виробничих потужностей та складських приміщень (м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14).

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Екологічні переробні технології» здійснює збирання, зберігання та знешкодження небезпечних відходів за адресою розташування виробничих потужностей та складських приміщень: м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14, будівля котельні літ. «А-4», димова труба літ. «д».

Відповідно до витягу з реєстру прав нерухомого майна встановлено, що нежитлове приміщення за адресою м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14, будівля котельні літ. «А-4», димова труба літ. «д» на праві власності ТОВ «Фабрика пластичного мистецтва» (ЄДРПОУ 41036405) та ТОВ «Компанія управління проектами Акрополь» (33420115).

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінальних правопорушень або майна, яке було здобуто у результаті його вчинення, сторона обвинувачення вважає, що у приміщенні, за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14, будівля котельні літ. «А-4», димова труба літ. «д» можуть знаходитись речі та документи, які можуть мати значення для встановлення обставин, які згідно статті 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Наряду з вказаним, прокурором в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Разом з цим, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення незаконно здобутих або не облікованих товарно-матеріальних цінностей, обладнання та грошових коштів задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 і групі прокурорів у кримінальному провадженні та/або слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні на проведення обшуку в нежитловому приміщенні за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14, будівля котельні літ. «А-4», димова труба літ. «д», яке перебуває у власності ТОВ «Фабрика пластичного мистецтва» (ЄДРПОУ 41036405) та ТОВ «Компанія управління проектами Акрополь» (33420115) та використовується ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) з метою відшукання та вилучення наступних документів та речей: договорів ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) з медичиними закладами стосовно надання послуг з утилізації небезпечних медичних відходів і відповідними додатками до них, актами виконаних робіт, актами прийому-передачі, договорів ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) з організаціями, установами, підприємствами всіх форм власності щодо надання послуг з утилізації відходів, в т.ч. небезпечних і відповідними додатками до них, актами виконаних робіт, актами прийому-передачі, маршрутні листи автомобілів ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), документи щодо матеріально-технічної бази ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799): технічні паспорти печей-інсинераторів, журнали обліку робочого часу печей інсинераторів; дозвільні документи видані ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) на право провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами, документи складського обліку, документи податкової звітності, бухгалтерська звітність, документи особових справ працівників підприємств, ідентифікуючі документи працівників підприємств, посадові інструкції працівників підприємств, документи про відкриття, використання та закриття банківських рахунків, документи про рух грошових коштів, печатки, чорнова бухгалтерія, магнітні носії інформації, СD-диски, жорсткі диски, на яких може зберігатись інформація про діяльність фіктивних підприємств, кліше та штампи суб`єктів господарської діяльності, документи, які підтверджують перерахування грошових коштів, чорнові записи, які містять вільні зразки підпису та почерку вищевказаних осіб, які необхідні для проведення почеркознавчих експертиз, переписка з учасниками злочинної схеми за допомогою електронної пошти, та інших програм для спілкування через мережу Інтернет (Skype, Viber, WhatsApp, Telegram та ін.), що містяться на комп`ютерах та магнітних носіях, телефонах, які використовувалися для спілкування учасниками злочинної схеми, комп`ютерна техніка та оргтехніка, яка використовувалася для підготовки документів вказаного підприємства.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88868576
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/14337/20-к

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні