Ухвала
від 18.02.2020 по справі 761/4485/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/4485/20

Провадження № 1-кс/761/3109/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2020 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС капітана податкової міліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні за №42017000000004299 від 17.11.2017 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.209, ч.3 ст.358, ч.3 ст.212 КК України,

встановив:

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС капітан податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором ОСОБА_4 , вніс до суду клопотання, про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містяться в реєстраційних документах з можливістю вилучення (виїмки) їх оригіналів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДР НОМЕР_1 ).

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ІНФОРМАЦІЯ_2 знаходяться матеріали досудового розслідування за №42017000000004299 від 17.11.2017 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.209, ч.3 ст.358, ч.3ст.212 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, в період починаючи з 2016 року і по теперішній час невстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, здійснили організацію по створенню (придбанню) суб`єктів підприємницької діяльності, серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » - (нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » та інші ФСПД з метою прикриття незаконної діяльності, направлену на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, такими, що спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Встановлено та допито засновника, директора та головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 , який надав покази щодо непричетності до здійснення фінансово-господарської діяльності на підприємстві, також повідомив, що зареєстрував підприємство на своє ім`я за грошову винагороду.

28.11.2018 на підставі ухвали слідчого суді Печерського районного суду міста Києва проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено печатки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 ».

Разом з цим, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » зареєстровані у ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДР НОМЕР_1 ).

Таким чином встановлено, що реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », які мають значення для розслідування та встановлення істини по кримінальному провадженню, знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДР НОМЕР_1 ).

Вказані документи необхідні для призначення відповідних експертиз, для виявлення осіб, причетних до здійснення протиправної схеми та допиту їх в якості свідка, у зв`язку з чим слідчий звернувся із вказаним клопотанням.

Обґрунтовуючи необхідністьвиїмки оригіналівдокументів,слідчий посилаєтьсяна п.7п.п.4«Рішення координаційноїнаради зпроблем судовоїекспертизи приМіністерстві юстиціїУкраїни» від02березня 2012року,відповідно доякого проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Беручи до уваги, що сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, не довела наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, слідчий суддя дійшов висновку про розгляд клопотання з викликом осіб у володінні яких знаходиться інформація відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Належно повідомлений володілець охоронюваної законом таємниці явки свого представника в судове засідання не забезпечив. Слідчий подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності, клопотання підтримав повністю та просив його задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 17.11.2017 року внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбачених ч.2 ст.209, ч.3 ст.358, ч.3 ст.212 КК України (кримінальне провадження №42017000000004299) (а.с. 4-8).

Обставини кримінального правопорушення, зазначені у клопотанні, підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, зокрема: протоколом допиту свідка від 30.11.2018, засновника, директора та головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 (а.с. 17-21), протоколом обшуку від 28.11.2018 (а.с. 26-33), даними про реєстрацію у ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДР НОМЕР_1 ).

Зі змісту ч.1 ст. 159 КПК Українивбачається, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч.5ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Витребування (вилучення), тимчасовий доступ до документів з реєстраційних справ, надання реєстраційних справ і копій документів з реєстраційних справ врегульовано також ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Відповідно до ч.1 вказаної статті витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ч. 2 вказаної статті суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи, у паперовій та електронній формі у разі їх відсутності в Єдиному державному реєстрі. Копії документів у паперовій формі повинні бути пронумеровані, прошиті та завірені печаткою. До реєстраційної справи долучаються копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також копія опису вилучених документів .

Згідно з ч.3 вказаної статті оригінали документів, вилучені з реєстраційної справи, надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання, і підлягають негайному поверненню суб`єкту державної реєстрації, у якого зберігаються реєстраційні справи, після проведення відповідних процесуальних дій.

Тимчасовий доступ до документів з реєстраційної справи здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч.4 вказаної статті у разі вилучення (виїмки) документів з реєстраційної справи на підставі ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи (щодо яких проведено виїмку), відповідно до частини другої цієї статті, а також долучити до реєстраційної справи копію такої ухвали та опис вилучених документів. Документи, вилучені з реєстраційної справи (щодо яких проведено виїмку), надаються безпосередньо особі, визначеній в ухвалі слідчого судді, суду.

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та доведення її вини у вчиненому, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а тому вказане клопотання підлягає до задоволення в повному обсязі.

Враховуючи викладене та керуючись ст.159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання задовольнити в повному обсязі.

Надати старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 або за його дорученням (в порядку до ст. 40 КПК України) оперативним співробітникам, тимчасовий доступ до речей та документів, які містяться в реєстраційних документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ) нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДР НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДР НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДР НОМЕР_16 ) та провести вилучення (виїмку) у ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДР НОМЕР_1 ), з метою вилучення оригіналів реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ) нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДР НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДР НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДР НОМЕР_16 ) за весь період діяльності.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення, тобто до 18.03.2020 року.

Роз`яснити ІНФОРМАЦІЯ_1 , що у відповідності до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/4485/20

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні