Рішення
від 22.04.2020 по справі 326/360/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 326/360/20

Провадження № 2/326/161/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2020 року м. Приморськ

Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючого судді Каряки Д.О.,

при секретарі Кузякіної К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку заочного провадження, цивільну справу за позовом Комунального підприємства Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач КП Чисте місто Приморськ звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 3542,30 грн. та судові витрати у розмірі 2102 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що позивач є виконавцем житлово-комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій житлового фонду м. Приморська. Основним видом господарської діяльності позивача є забезпечення населення якісними, безпечними та безперебійними комунальними послугами, зокрема: збір, очищення та постачання води, каналізування, відведення та очищення стічних вод, передача електроенергії, управління нерухомим майном, обслуговування будинків і територій, загальне прибирання будинків, інша діяльність щодо поводження з відходами. Споживачем зазначених послуг є відповідач. Позивачем неодноразово пропонувалось відповідачу щомісячно оплачувати житлово-комунальні послуги та ліквідувати заборгованість. В період з 01.08.2015 по 31.01.2020 відповідач оплату за житлово-комунальні послуги не здійснював, у зв`язку з чим утворилась заборгованість в розмірі 3 542,30 грн. Пільгами по платі відповідач не користується, від їх оплати не звільнений. Договору про реструктуризацію заборгованості між сторонами не укладено. Позивач вважає дії відповідача неправомірними та такими, що порушують його права та інтереси.

В судове засідання сторони не з`явилися, представник позивача надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує (а.с.50).

Відповідач ОСОБА_1 належно повідомлена про розгляд справи (а.с.48) в судове засідання не з`явилася, про причини неявки суду не повідомила.

За таких обставин суд розглядає справу в заочному провадженні, без участі сторін і на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України без технічної фіксації процесу.

Вивчивши докази по справі, суд приходить до наступного.

Рішенням Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 41 від 25.12.2015 реорганізовано Комунальне підприємство Приморське житлово-експлуатаційне об`єднання Приморської міської ради Приморського району Запорізької області та Комунальне підприємство Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області шляхом приєднання Комунального підприємства Приморське житлово-експлуатаційне об`єднання Приморської міської ради Приморського району Запорізької області до Комунального підприємства Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області. Внесено зміни до Статуту Комунального підприємства Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області та затверджено його у новій редакції. Припинено шляхом ліквідації Комунальне підприємство Приморське житлово-експлуатаційне об`єднання Приморської міської ради Приморського району Запорізької області (а.с.24).

Рішенням виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 28 від 04.03.2016 визначено з 09.03.2016 виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій Комунальне підприємство Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області. Здійснювати нарахування за надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій споживачам на рівні тарифу, який було затверджено рішенням виконавчого комітету Приморської міської ради № 135 від 25.05.2011 (а.с.23).

Відповідно до Статуту Комунальне підприємство Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, затвердженого рішенням Приморської міської ради № 15 від 04.08.2017 створено з метою діяльності підприємства у здійсненні господарської комерційної діяльності, спрямованої на задоволення суспільних та особистих потреб мешканців міста Приморськ та сіл, селищ Приморського району якісними, безпечними та безперебійними комунальними послугами. Видами діяльності підприємства є зокрема: забір, очищення та постачання води, каналізація, відведення й очищення стічних вод, збирання безпечних відходів (а.с.9-17).

Комунальне підприємство Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області є юридичною особою, що підтверджено випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.18).

На підставі рішення сесії Приморської міської ради №41 від 25.12.2015 комісією здійснено передачу активів Комунального підприємства Приморське житлово-експлуатаційне об`єднання Приморської міської ради Приморського району Запорізької області до Комунального підприємства Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, серед яких багатоквартирний житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с.25-26).

Рішенням виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 135 від 25.05.2011 затверджено тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій ПЖЕО (а.с.29). Рішенням виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 125 від 15.06.2017 затверджено тарифи КП Чисте місто Приморськ на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій по групам будинків згідно додатків. Визнано таким, що втратило чинність рішення комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 135 від 25.05.2011 (а.с.30).

Рішенням виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 22 від 29.01.2019 затверджено перелік послуг які враховані у тариф з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надає КП Чисте місто Приморськ (а.с.34-36).

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується листом Приморського КПТІ від 29.08.2019 (а.с.37).

Згідно відомості ОСОБА_1 нарахована плата за житлово-комунальні послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за період з 01.08.2015 по 31.01.2020 в сумі 3 542,30 грн. (а.с.19-20), що також підтверджується довідкою про розмір заборгованості станом на 01.02.2020 (а.с.21-22).

05.09.2019 на адресу проживання відповідача позивачем була надіслана претензія про сплату заборгованості (а.с.39,40).

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Порядок надання, споживання та оплати житлово-комунальних послуг регулюється ст.ст. 66-68 ЖК України та Законом України Про житлово-комунальні послуги .

Стаття 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначає житлово-комунальні послуги як результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3 ст. 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 31 Закону України Про житлово-комунальні послуги ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги затверджуються органами місцевого самоврядування в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Відповідно до ст. 32 Закону України Про житлово-комунальні послуги плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

У даному випадку між позивачем та відповідачем склалися фактичні договірні відносини, за якими у належне відповідачу житло, надавалися житлово-комунальні послуги, нарахування плати за які здійснювалися позивачем відповідно до встановлених тарифів, які затверджені у встановленому порядку за рішеннями Приморської міської ради. Таким чином, позивач у справі є належною стороною та має право вимоги до відповідача щодо заборгованості за житлово-комунальні послуги.

На час розгляду справи судом, відповідачем не надано даних, що свідчать про сплату заборгованості у добровільному порядку, а наданий позивачем розрахунок заборгованості відповідачем не оспорюється.

Оскільки відповідач є споживачем житлово-комунальних послуг, які надає позивач, отримує їх, але не здійснює оплату, що порушує право позивача на отримання коштів за надані комунальні послуги в установлений законодавством строк та в повному обсязі, суд вважає встановленим факт наявності у відповідача заборгованості за житлово-комунальні послуги за період з 01.08.2015 по 31.01.2020 у розмірі 3 542,30 грн., тому позов підлягає задоволенню.

В зв`язку з задоволенням основної вимоги, на підставі ст. 141 ЦПК України, задоволенню підлягає вимога про стягнення судових витрат з відповідача, які сплачено позивачем при подачі позову в сумі 2 102 грн. (а.с.1).

На підставі ст.ст. 526, 625 ЦК України, Закону України Про житлово-комунальні послуги керуючись ст.ст. 9, 10, 12, 18, 141, 263-265, 272, 280-284, 353, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Комунального підприємства Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровано місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 на користь Комунального підприємства Чисте місто Приморськ Приморської міської ради Приморського району Запорізької області (код ЄДРПОУ 32787263, р/р UA893139570000026006300060198 філія Запорізьке ОУ АТ Ощадбанк , МФО 313957), місцезнаходження за адресою: Запорізька область, м. Приморськ, вул. Мелітопольське шосе, буд. 12 заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 3 542 (три тисячі п`ятсот сорок дві) грн. 30 коп., а також суму судового збору 2 102 (дві тисячі сто дві) грн.

Копію рішення надіслати сторонам в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Оскаржити рішення позивач може до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його підписання.

Заяву про перегляд заочного рішення можна подати до Приморського районного суду Запорізької області протягом 30 днів, з дня його підписання.

Суддя: Д.О. Каряка

Копія вірна: суддя Д.О. Каряка

22.04.20

Дата ухвалення рішення22.04.2020
Оприлюднено24.04.2020
Номер документу88892478
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —326/360/20

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Каряка Д. О.

Ухвала від 23.03.2020

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Каряка Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні