Рішення
від 24.04.2020 по справі 905/339/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, НОМЕР_1


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

24.04.2020 Справа № 905/339/20

Суддя господарського суду Донецької області Макарова Ю.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження матеріали справи

за позовом Маріупольської міської ради, м.Маріуполь Донецької області,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя", м.Маріуполь Донецької області,

про стягнення 4727,14грн,

без повідомлення (виклику) учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Маріупольська міська рада, м.Маріуполь Донецької області, звернулась до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя", м.Маріуполь Донецької області, про стягнення 4727,14грн заборгованості за договором щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою №789-001 від 24.05.2017.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач не виконав свої зобов`язання за укладеним між сторонами договором №789-001 від 24.05.2017 в частині оплати за користування об`єктом благоустрою, у зв`язку з чим просить стягнути виниклу заборгованість.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 24.02.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/339/19 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи, встановлено відповідачу строк для подання через канцелярію суду відзиву на позов.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач отримав ухвалу суду від 24.02.2020 про відкриття провадження у справі 03.03.2020, відповідач - 12.03.2020, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення.

Станом на 24.04.2020 відзив на позовну заяву від відповідача до канцелярії суду не надходив, таким чином відповідач не скористався своїм правом на викладення позиції зі спору.

Згідно з ч.9 ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Станом на 24.04.2020 клопотань від учасників справи про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням не надходило.

За таких обставин, не вбачаючи підстав для розгляду даної справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи з власної ініціативи, суд розглядає справу в порядку частини 8 статті 252 ГПК України за наявними в ній матеріалами в межах встановленого чинним процесуальним законодавством строку, без проведення судового засідання.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Згідно з ч.4 ст.240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи, дослідивши матеріали справи, господарський суд ВСТАНОВИВ:

06.04.2017 Товариство з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя" звернулось до голови комісії з питань користування об`єктами благоустрою на території м.Маріуполя Маріупольської міської ради з заявою, у якій просило розглянути можливість користування об`єктами благоустрою в місці розміщення тимчасової споруди (хлібобулочна продукція; площа - 9,87м кв, вул.Курчатова, К-073, бажаний строк розміщення тимчасової споруди з травня 2017 до травня 2022, з режимом роботи з 07:00 год. до 19:00 год.

11.05.2017 Товариство з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя" також звернулось до голови комісії з питань користування об`єктами благоустрою на території м.Маріуполя Маріупольської міської ради з заявою, у якій просив підготувати проект договору щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою, з метою розміщення стаціонарної тимчасової споруди/засобу пересувної мережі для здійснення підприємницької діяльності за адресою: вул.Курчатова, К-073.

24.05.2017 між Маріупольською міською радою (Уповноважений орган) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя" (Замовник) було укладено договір №789-001 щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою (далі - договір), відповідно до п.п.1.1, 1.2 якого, замовник має намір розташувати на території м.Маріуполь стаціонарну тимчасову споруду для здійснення підприємницької діяльності, за адресою: вул.Курчатова (індексний номер К 073), що є власністю Замовника та погоджується на пайову участь (внесок) в користуванні об`єктів благоустрою м.Мріуполь, як будуть використані (задіяні) для розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності. Площа об`єктів благоустрою м.Маріуполь, за використання яких здійснюється плата (внесок) за пайову участь в користуванні об`єктів благоустрою, складає 9,87 квадратних метрів.

Згідно з п.п. 1.3, 1.4 договору, замовник зобов`язується взяти пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь з моменту отримання паспорту прив`язки (у разі розміщення СТС) та перерахувати на рахунок уповноваженого органу кошти на їх утримання, призначення платежу: плата за пайову участь (внесок) в користуванні об`єктом благоустрою м.Маріуполь. Розмір пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь з розрахунку за рік становить 5981,22грн. Щомісячний розмір пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполя складає 50,50грн за один квадратний метр площі об`єктів благоустрою, які будуть використані (задіяні) для розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності.

У п.1.5. договору сторони дійшли згоди, що плата за пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь здійснюється Замовником: при розрахунку єдиним платежем - протягом двадцяти календарних днів після підписання Договору, при розрахунках рівномірно протягом року - до 10 числа місяця, наступного за звітним, при розрахунках за розміщення тимчасових споруд для проведення гастрольних, розважальних, рекламних та інших заходів на термін до 10 діб - до початку проведення заходу.

Пунктом 2.1.1 договору встановлений обов`язок відповідача своєчасно здійснювати оплату пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь відповідно до умов договору.

Відповідно до п.2.4. договору Уповноважений орган має право вимагати від Замовника своєчасної оплати пайової участі (внеску) в користуванні об`єктом благоустрою м.Маріуполя відповідно до умов договору.

У разі невиконання Замовником умов Договору щодо пайової участі (внеску) в користуванні об`єктом благоустрою м.Маріуполь щодо перерахування в повному обсязі коштів, Уповноважений орган здійснює заходи щодо стягнення вказаних коштів у встановленому порядку (п.3.1. договору).

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами. Строк дії договору щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою один рік та продовжується автоматично на строк один рік за відсутності підтверджених фактів систематичного (більше трьох) порушення протягом останнього календарного року. Строк дії договору становить з 24.05.2017 до 24.05.2018 (п.п.4.1-4.2 договору).

Відповідно до п.5.3. договору одностороння зміна умов або одностороння відмова від Договору неприпустима крім випадків, передбачених Положенням про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності.

Усі додатки до Договору підписуються Сторонами і є його невід`ємною частиною (п.5.5. договору).

Підписання договору означає, що замовник ознайомлений та згоден з вимогами Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та інших нормативних актів, що регламентують підприємницьку діяльність в м.Маріуполь (п.5.7. договору).

09.08.2017 позивачу було видано паспорт прив`язки тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності по вул.Курчатова (№К-073) у Кальміуському районі м.Маріуполя №66 від 09.08.2017.

Позивач у позові стверджує, що відповідач встановлений договором обов`язок по оплаті пайової участі (внеску) за період з 10.08.2017 по 24.05.2018 не виконав, внаслідок чого у Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя" утворилась заборгованість у розмірі 4727,14грн.

Виходячи з принципу повного, всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне:

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 28 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності розміщення малих архітектурних форм здійснюється відповідно до Закону України "Про благоустрій населених пунктів"; розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування.

Згідно із ст.15 Закону України "Про благоустрій населених пунктів" власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на території об`єкта благоустрою державної та комунальної власності, зобов`язаний забезпечити належне утримання прилеглої до тимчасової споруди території або може брати пайову участь в утриманні цього об`єкта благоустрою на умовах договору, укладеного із підприємством або балансоутримувачем.

Фінансування заходів з благоустрою населених пунктів, утримання та ремонт об`єктів благоустрою здійснюється за рахунок коштів їх власників або користувачів, якщо це передбачено умовами відповідних договорів, а також за рахунок пайових внесків власників тимчасових споруд, розміщених на території об`єкта благоустрою, інших передбачених законом джерел фінансування. Власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на території об`єкта благоустрою державної або комунальної власності, на умовах договору, укладеного із підприємством або балансоутримувачем об`єкта благоустрою, може фінансувати утримання прилеглої до тимчасової споруди території шляхом оплати пайової участі з утримання в належному стані об`єкта благоустрою (ст.36 Закону "Про благоустрій населених пунктів").

Згідно з ч.2 ст.28 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності - це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

За змістом ч.4 ст.28 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування.

Так, на виконання встановлених законодавством повноважень, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наказом від 21.10.2011 №244 затверджено Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі-Порядок).

Підставою для розміщення тимчасової споруди є паспорт прив`язки тимчасової споруди. Встановлення тимчасової споруди здійснюється відповідно до паспорта прив`язки. Розміщення тимчасової споруди самовільно забороняється (п.п.2.1, 2.20, 2.31 Порядку).

За приписами п.п.2.10. та 2.12. Порядку, паспорт прив`язки тимчасової споруди оформлюється органом з питань містобудування та архітектури за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку, та підписується керівником (заступником керівника) відповідного органу з питань містобудування та архітектури виконавчого органу міської ради.

Згідно із ст.40 Закону України "Про місцеве самоврядування в України" виконавчі органи забезпечують організацію благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян.

Відповідно до ст.10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

За приписами ч.1 ст.26 цього Закону, до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад належать, зокрема, встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність (п.44); надання відповідно до законодавства згоди на розміщення на території села, селища, міста нових об`єктів (п.38) тощо.

28.09.2016 Маріупольською міською радою було прийнято рішення №7/11-729 "Про затвердження Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності" відповідно до якого, зокрема, затверджено Положення про користування об`єктами благоустрою комунальної власності на території м.Маріуполя (додаток №1; далі - Положення), Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності (додаток №2; далі - Положення 2) та типовий договір щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою.

Пунктом 1.4 Положення встановлено, що об`єкт благоустрою комунальної власності на території міста Маріуполя - це вулиці, дороги, провулки, проїзди, площі, бульвари, майдани, пляжу, території загального користування, парки, тощо.

Пайова участь в користуванні об`єктами благоустрою - це визначена у договорі плата (внесок на фінансування заходів з благоустрою міста, утримання, ремонту та будівництва об`єктів благоустрою), яку сплачують до бюджету міста власники тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення у грошовому виразі без ПДВ.

У відповідності до п.1.2. Положення про користування об`єктами благоустрою комунальної власності на території м.Маріуполя є місцевим нормативно-правовим актом, який регулює правові відносини, що виникають у зв`язку із розміщенням окремих елементів для здійснення підприємницької діяльності.

Положення є обов`язковим для виконання усіма розміщеними на території міста Маріуполя органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форми власності та підпорядкування, їх посадовими та службовими особами (п.1.3 Положення).

Пунктом 2.2. Положення визначені загальні умови розміщення тимчасових споруд. Тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності повинні розміщуватись: з додержанням Правил благоустрою території міста Маріуполя, Комплексної схеми розміщення СТС; з урахуванням всіх наявних планувальних обмежень, передбачених будівельними нормами у відповідності до прийнятих Архітипів тимчасових споруд; на підставі діючих договору пайової участі в користуванні об`єкту благоустрою та Паспорту прив`язки тимчасових споруд.

Відповідно до п.п.2.3 Положення підставою для розміщення пересувної тимчасової споруди є Договір пайової участі в користуванні об`єкту благоустрою та паспорт прив`язки.

Відповідно до пункту 1.4 Положення №2, до отримання паспорту прив`язки ТС Замовник не має права користуватися місцем розміщення та/або об`єктом благоустрою.

За змістом Положення про користування об`єктами благоустрою комунальної власності на території м.Маріуполя, діючого на час підписання між сторонами спірного договору, порядок користування об`єктом благоустрою передбачав подання суб`єктом господарювання відповідної заяви до Комісії з питань користування об`єктами благоустрою на території м.Маріуполя (п.5.7. Положення).

Так, як вже зазначалося, відповідач звернувся до голови Комісії з питань користування об`єктами благоустрою на території м.Маріуполь з відповідною заявою 06.04.2017 про користування об`єктами благоустрою.

У відповідності до зазначеного Положення, розміщенню тимчасової споруди передує укладання договору про пайову участь в користуванні об`єктом благоустрою, залишаючи за суб`єктом підприємницької діяльності право розмістити тимчасову споруду протягом строку дії договору.

Як вже встановлено судом, 24.05.2017 між сторонами був укладений договір №789-001 щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою.

Згідно ст.ст. 11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають зокрема з договорів. Аналогічні положення встановлені і в ст.ст. 173-175 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.179 Господарського кодексу України, майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

За змістом ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно із ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами. Таке імперативне врегулювання договірних відносин, усуває будь-які сумніви щодо юридичного значення умов договору: вони є юридично обов`язковими, гарантують право учасникам договірних відносин бути впевненими в тому, що кожна із сторін має виконувати умови договору належним чином, а цивільні права, що ґрунтуються на його умовах, підлягають захисту в тій же мірі і в той же спосіб, що і права, які прямо передбачені актами цивільного законодавства або випливають із них.

З огляду на вищевикладене, відповідач, скориставшись правами та свободами, наданими чинним законодавством України, добровільно уклав договір щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою, а отже погодився з усіма наслідками, які можуть настати у разі невиконання зобов`язань за договором.

Пунктом 1.3 договору сторони передбачили, що замовник зобов`язується взяти пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь з моменту отримання паспорту прив`язки (у разі розміщення СТС).

09.08.2017 позивачу було видано відповідний паспорт прив`язки тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності по вул.Курчатова (№К-073) у Кальміуському районі м.Маріуполя №66 від 09.08.2017.

Пунктом 2.1.1 договору встановлений обов`язок відповідача своєчасно здійснювати оплату пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь відповідно до умов договору.

У пункті 1.4. договору сторони погодили розмір пайової участі в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь, зокрема передбачено, що щомісячний розмір пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполя складає 50,50грн за один квадратний метр площі об`єктів благоустрою, які будуть використані (задіяні) для розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності. Відповідно до п.1.3. площа об`єктів благоустрою м.Маріуполь, за використання яких здійснюється плата (внесок) за пайову участь в користуванні об`єктів благоустрою, складає 9,87 квадратних метрів.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Сторони у пункті 1.5. договору дійшли згоди, що плата за пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь здійснюється Замовником: при розрахунку єдиним платежем - протягом двадцяти календарних днів після підписання Договору, при розрахунках рівномірно протягом року - до 10 числа місяця, наступного за звітним, при розрахунках за розміщення тимчасових споруд для проведення гастрольних, розважальних, рекламних та інших заходів на термін до 10 діб - до початку проведення заходу.

Обставини справи свідчать, що відповідач не здійснив оплату за пайову участь в користуванні об`єктом благоустрою у встановлені договором №789-001 від 24.05.2017 строки та розмірі, внаслідок чого за розрахунком позивача у відповідача виникла заборгованість в розмірі 4727,14грн за період з 10.08.2017 по 24.05.2018р.

Відповідно до ст.129 Конституції України та ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Згідно із ст.2 ст.73 Господарського процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом та на засадах змагальності.

З огляду на вимоги ч.ч.1, 3 ст.74 ст.73 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Враховуючи викладене, оскільки докази сплати суми заборгованості за пайову участь в користуванні об`єктом благоустрою суду не надані, заборгованість у заявленому розмірі не перевищує розмір, який може бути нарахований за обрані позивачем періоди, вимоги про стягнення заборгованості у розмірі 4727,14грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача повністю.

Керуючись статтями 12, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 236-238, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Маріупольської міської ради, м.Маріуполь Донецької області, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя", м.Маріуполь Донецької області, про стягнення 4727,14грн заборгованості за договором щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою №789-001 від 24.05.2017 - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Маріуполя" (87534, Донецька область, м.Маріуполь, пр.Будівельників, буд.141-А; код ЄДРПОУ 39130411) на користь Маріупольської міської ради (87555, Донецька область, м.Маріуполь, пр.Миру, 70; код ЄДРПОУ 33852448) заборгованість за договором щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою №789-001 від 24.05.2017 у розмірі 4727,14грн; судовий збір у розмірі 2102,00грн.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ у встановленому порядку.

Згідно із ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 ГПК України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень ГПК України).

Повний текст рішення складено та підписано 24.04.2020.

Суддя Ю.В. Макарова

Дата ухвалення рішення24.04.2020
Оприлюднено24.04.2020
Номер документу88904763
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/339/20

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Рішення від 24.04.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні