Рішення
від 26.02.2020 по справі 589/4170/19
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/4170/19

Провадження № 2/589/378/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2020 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Лєвші С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Товпиги А.С.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Шостка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області

- про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

02 жовтня 2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що вона ОСОБА_1 є спадкоємицею першої черги за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а ОСОБА_2 є спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті батька ОСОБА_3 відкрилась спадщина на спадкове майно.

За життя батько позивача ОСОБА_1 склав заповіт яким усе своє майно заповідав своїй дружині ОСОБА_4 та дочці ОСОБА_1 в рівних частках.

На час смерті ОСОБА_3 його дружина (мати позивачів) ОСОБА_4 проживала разом з ним у будинку АДРЕСА_1 , що в розумінні ст. 1268 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), вважається такою, що прийняла спадщину після смерті чоловіка.

Позивачі зазначають, що вони пропустили строк для подання заяви про прийняття спадщини з причини, того що про існування заповіту не знали.

В подальшому при зверненні позивачів до нотаріальної контори їм було відмовлено у видачі свідоцтва про прийняття спадщини в зв`язку з пропуском строку подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не з`явилися, про час, дату та місце його проведення повідомлені. Їх представником - адвокатом Солдаткіним С.Г., до суду надана заява, в якій просить розглядати справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, не заперечує проти прийняття рішення в підготовчому засіданні у разі визнання позову відповідачем. (а.с.28)

Представник відповідача Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області в підготовче засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, позов визнає. (а.с.24)

У відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 24 вересня 1959 року, місце реєстрації - Тиманівський сільський ЗАГС, с. Тиманівка Шосткинського району, ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що в книзі записів актів громадянського стану про народження 23 вересня 1959 року зроблено відповідний запис за №10, та її батьками є: батько ОСОБА_3 , мати ОСОБА_6 . (а.с.6)

Згідно із свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 08 червня 1985 року, місце реєстрації - міський ЗАГС м. Шостка Сумської області, ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , уклали шлюбу 08 червня 1985 року, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу в цей день зроблено запис за №337. Після укладення шлюбу присвоєні прізвища: чоловікові ОСОБА_8 , дружині ОСОБА_8 . (а.с.7)

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого повторно 06 вересня 1978 року, місце реєстрації село С.-Яруга В.-Писарівського району Сумської області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що в книзі реєстрації актів про народження 25 червня 1958 року зроблено запис за №11, та його матір`ю є ОСОБА_9 . (а.с.9)

Із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу №0023971630 від 18 вересня 2019 року, вбачається, що прізвище ОСОБА_4 до державної реєстрації шлюбу - ОСОБА_10 . (а.с.10)

Із заповіту, складеного 28 січня 1997 року та посвідченого секретарем Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, вбачається, що ОСОБА_3 заповідав все належне йому на день смерті майно - дружині ОСОБА_4 та дочці ОСОБА_1 . (а.с.11)

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 28 листопада 2004 року виконавчим комітетом Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, вбачається, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що цим виконавчим комітетом 28 листопада 2004 року в книзі реєстрації актів про смерть зроблено запис №12. (а.с.12)

Як вбачається з довідки №185, виданої 06 листопада 2018 року виконавчим комітетом Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, ОСОБА_3 до дня смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Заповіт від його імені у виконкомі засвідчувався за №07 від 28.01.1997. За вищевказаною адресою була зареєстрована ОСОБА_4 . (а.с.13)

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 , виданого 16 лютого 2005 року виконкомом Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, вбачається, що ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 16 лютого 2005 року в Книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис №03. Місце смерті - село Тиманівка Шосткинського району Сумської області. (а.с.14)

Після смерті ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне їм на праві власності майна, яке, як було зазначено вище, спадкоємцями прийнята не була.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Згідно із ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (ст. 1223 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 24 постанови Пленуму № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування Верховний Суд України роз`яснив, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Крім того, Верховний Суд у постанові прийнятої 26 червня 2019 року у справі №565/1145/17 зазначив, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, зокрема пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі викладеного, враховуючи те, що відновлення права на прийняття спадщини позивачем не порушує прав, свобод та інтересів інших осіб, а також те, що відповідач не заперечує проти задоволення позову, суд приходить висновку, що позовні вимоги щодо визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є законними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

На підставі ст. 1217, 1218, ч. 1 ст. 1261, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, ст. 12, 13, 76-82, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Тиманівської сільської ради Шосткинського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_6 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ) додатковий строк для прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Визначити ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_7 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 ) додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_6 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 .

Позивач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_7 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач - Тиманівська сільська рада Шосткинського району Сумської області - ідентифікаційний код юридичної особи 22984416, адреса місцезнаходження юридичної особи - 41144, Сумська область, Шосткинський район, село Тиманівка, провулок Перемоги, будинок 2.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення26.02.2020
Оприлюднено27.04.2020
Номер документу88917973
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/4170/19

Рішення від 26.02.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні