Рішення
від 16.04.2020 по справі 529/162/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/162/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Бурлига Н. Л.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області , треті особи, які не заявляють самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу - Шимка Олександр Іванович, ОСОБА_2 , про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Надежда Диканського району Полтавської області померла мати позивача ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. «А-1» , погреба літ. «а1» , літньої кухні літ. «Б» , сараїв літ. «В» , «Д» , «Е» , гаража літ. «Ж» , вбиральні літ. «З» , огорожі № 1, колодязя питного № 2, яке розташоване по АДРЕСА_1 , яке остання прийняла після смерті свого чоловіка - батька позивача ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказуючи на те, що через відсутність правовстановлюючих документів на вказане нерухоме майно на ім`я померлої ОСОБА_3 він позбавлений можливості нотаріально оформити право власності на нього, позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.

В підготовче засідання позивач не з`явився, однак на адресу суду подав заяву про підтримання позовних вимог та просив суд розгляд справи по суті провести у його відсутність в підготовчому засіданні з огляду на визнання відповідачем позову.

Представник відповідача Надеждинської сільської ради Диканського району в підготовче засідання не з`явився, але вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Третя особа - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Шимка О. І. в підготовче засідання не з`явився, хоча про місце та час розгляду справи був належним чином повідомлений, тому розгляд справи був проведений у відсутність вказаної особи.

Третя особа - ОСОБА_2 в підготовче засідання також не з`явився, а до суду було надано заяву від 09 жовтня 2018 року до приватного нотаріуса про відмову вказаної третьої особи від належного їй спадкового майна.

Враховуючи те, що позивач позов підтримав, відповідачем було подано відзив на позов, у якому він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, треті особи у заперечень щодо заявленого позову не подали,тому судом розгляд справи по суті було проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши документи справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, що після смерті 16. ІНФОРМАЦІЯ_3 . 2018 року ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , залишилося спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння.

Відповідно до витягу виданого ПП Полтавським бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор» власником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані в АДРЕСА_1 , відповідно до свідоцтва на право особистої власності виданого виконкомом Чапаєвської сільської ради від 18. 07. 1989 року є ОСОБА_4 .

Також, було встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Відповідно до технічного паспорта виготовленого станом на 03. 05. 2019 року приватним підприємством Полтавське Бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", вказане будинковолодіння складається з житлового будинку позначеного літ. «А-1» , погреба літ. «а1» , літньої кухні літ. «Б» , сараїв літ. «В» , «Д» , «Е» , гаража літ. «Ж» , вбиральні літ. «З» , огорожі № 1, колодязя питного № 2, яке розташоване по АДРЕСА_1 .

Як потім встановлено в судовому засіданні та вбачається з матеріалів справи, нині померла ОСОБА_3 постійно проживала у вказаному домоволодінні, а також володіла, користувалася, розпоряджалася ним як власник.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі ч. 1 ст. 316 та ст. 328 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Судом встановлено, що померла ОСОБА_3 та позивач дійсно були матір`ю та сином і так як після смерті матері позивач не подав заяву про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України він є таким, що прийняв спадщину після смерті своєї матері у вигляді вказаного вище майна.

Як вбачається з листа про відмову у вчиненні нотаріальної дії, винесеної приватним нотаріусом - Шимкою О. І. від 28. 02. 2020 року, що після смерті ОСОБА_3 була заведена спадкова справа на підставі заяви позивача ОСОБА_1 , який є сином померлої.

Також, було встановлено, що третьою особою по справі - ОСОБА_2 , який є сином померлої ОСОБА_3 , від прийняття спадщини відмовився.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 11. 02. 2019 року (а. с. № 13) вбачається, що позивач частково оформив спадщину на земельну ділянку площею 0,2500 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована в АДРЕСА_1 .

Так, під час оформлення права власності на спадкове майно у вигляді будинковолодіння було виявлено відсутність оригіналу правовстановлюючого документу на це майно.

Оскільки, було виявлено відсутність правовстановлюючих документів на вказане будинковолодіння за померлою, однак, вказане вище майно є спадковим, тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачем слід визнати в порядку спадкування право власності на вказане спадкове майно з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 316-318, 1216-1218, 1220-1223, 1225, 1258, 1261, 1268-1270 ЦК України, ст. ст. 10, 12, 17, 81, 89, 200 ч. 3, 206 ч. 4, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, місцезнаходження с. Надежда Диканського району Полтавської області, вул. Миру, 2, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21047709, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу - Шимка Олександр Іванович, який знаходиться в смт. Диканька Полтавської області, вул. Гоголя, 2, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 2627418939, ОСОБА_2 , який проживає в АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , про визнання права власності на спадкове майно, задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. «А-1» , погреба літ. «а1» , літньої кухні літ. «Б» , сараїв літ. «В» , «Д» , «Е» , гаража літ. «Ж» , вбиральні літ. «З» , огорожі № 1, колодязя питного № 2, яке розташоване по АДРЕСА_1 , як за спадкоємцем такого майна після померлої матері ОСОБА_3 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.04.2020
Оприлюднено27.04.2020
Номер документу88920353
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/162/20

Рішення від 16.04.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні