Рішення
від 23.04.2020 по справі 615/277/20
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/277/20

Провадження № 2/615/164/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2020 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретареві Неділько І.О.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в заочному порядку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням,

в с т а н о в и в:

10 березня 2020 року до Валківського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням.

В позові зазначено, що ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом виданого 11.07.2018 року на праві приватної власності належить житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . За даною адресою зареєстрований ОСОБА_2 з 23.07.2018 року. Однак, вказана особа не проживає у вказаному житловому будинку понад один рік без поважних причин. Крім того, відповідач не сплачує комунальні платежі, в утриманні будинку не приймає участі, особистих речей в житловому будинку не має і взагалі житловим будинком не цікавиться. Реєстрація відповідача за вказаною адресою позбавляє позивача оформити субсидію. Відповідач виїхав на постійне місце проживання в інший населений пункт.

Позивач вимагає визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме житловим будинком, за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився проте надав заяву відповідно до змісту якої позов підтримує, прохає розгляд справи проводити без його участі не заперечує проти заочного розгляду справи.

За відсутності даних про місце перебування відповідача, останній був викликаний в судове засідання через повідомлення на офіційному веб-порталі Судова влада України .

Натомість, ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суду не повідомив, відзив не надав, тому суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, та зі згоди позивача, що відповідає положенням ст. ст. 280-282 ЦПК України .

Представник Благодатненської сільської ради Валківського району Харківської області в підготовче судове засідання, також, не з`явився, хоча був повідомлений належним чином про дату, час і місце розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом серії НОМЕР_1 , реєстровий №5-431, що видане 11.07.2018 року державним нотаріусом Шостої Харківської державної нотаріальної контори Лучкіною І.М., позивач ОСОБА_1 є власником житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с.8)

Відповідно до довідки №73 виданої Виконавчим комітетом Благодатненської сільської ради Валківського району Харківської області від 02.03.2020 року, ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с.6)

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов складеного 17.02.2020 року комісією в складі секретаря Благодатненської сільської ради Валківського району Харківської області Минко Г.М., депутата сільської ради Мусаєвої М.О., під час обстеження домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 виявлено, що ОСОБА_2 за вказаною адресою більше року не мешкає. Будь-яка кореспонденція на його ім`я не надходила. (а.с.7)

Стаття 150 ЖК Української РСР передбачає, що громадяни, які мають у приватній власності будинок, користуються ним для особистого проживання і проживання членів їх сім`ї і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд.

Частиною 1 статті 71 ЖК Української РСР, передбачено зберігання житлового приміщення за членами сім`ї наймача (володільця), при їх тимчасовій відсутності, протягом шести місяців.

Відповідно до ст. 72 ЖК Української РСР, визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Таким чином, за відсутності відомостей що спростовують надані позивачем докази, вимоги ОСОБА_1 щодо визнання відповідача таким, що втратив право користування житлом є обгрунтованими, а відтак позов підлягає задоволенню.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України .

Керуючись ст. ст. 200, 258- 259 , 263-265 , 280 - 284 , ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки НОМЕР_3 ), третя особа: Благодатненська сільська рада Валківського району Харківської області (що знаходиться за адресою: Харківська область, Валківський район, с. Благодатне, вул. Дружби, 12, код ЄДРПОУ: 04398146), про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме житловим будинком, за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп.

Повний текст рішення складений 23 квітня 2020 року.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України , не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду, протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.04.2020
Оприлюднено27.04.2020
Номер документу88921354
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/277/20

Рішення від 23.04.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні