Ухвала
від 21.04.2020 по справі 712/3479/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/3479/20

1-кс/712/1770/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю

21 квітня 2020 року слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси клопотання старшого слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 вересня 2018 року за № 42018251010000158, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

15 квітня 2020 року старший слідчий Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 вересня 2018 року за № 42018251010000158, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191КК України, в якому просить надати тимчасовий доступ, з можливістю вилучення, документів, що містять банківську таємницю по рахунку ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , які перебувають у володінні ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 за період з 01.12.2018 по теперішній час, а саме: копій документів юридичної справи, що стосуються відкриття та обслуговування рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), № НОМЕР_2 (карток із зразками підпису, заяви на відкриття рахунку, договору банківського рахунку, копії паспорту та інше); заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки з банківського рахунку, електронних платіжних доручень та інших документів на здійснення банківських операції (із зазначенням анкетних даних осіб, які формували та в подальшому відправляли (підтверджували) за допомогою електронного підпису та електронного ключа зазначені електронні документи) по рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 з 01.01.2018 по теперішній час; документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронних ключів та електронних підписів клієнтів, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів (із зазначенням дати генерації ключа та анкетних даних особи володільця ключа) для подальшого обслуговування та користування рахунком приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 з 01.01.2018 по теперішній час; банківських виписок (роздруківки руху коштів) по рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , із зазначенням дати та часу проведення операцій, з розшифровками призначення платежів, їх суми та зазначенням контрагентів (їх кодів, та банківських рахунків), даних про платіжні термінали, через які здійснювалось зняття грошових коштів з 01.01.2018 по теперішній час; інформації про адреси розташування банківських платіжних терміналів чи кас банківських установ, за допомогою яких були зняті грошові кошти з рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 з 01.01.2018 по теперішній час, а також відео - та (чи) фотофайлів з камер спостереження зазначених банківських платіжних терміналів чи кас банківських установ.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42018251010000158, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 вересня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України щодо неправомірних дій директора ІНФОРМАЦІЯ_2 при укладанні та виконанні договорів.

23.03.2018 в системі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 було опубліковано оголошення про проведення відкритих торгів UA-2018-03-23-003133-b щодо закупівлі послуг з поточного ремонту вулично - дорожньої мережі (ДК 021:2015: 45230000-8 - Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь CPV: 45230000-8). Розмір бюджетного призначення за кошторисом або очікувана вартість предмета закупівлі становить 20 млн. грн. Відповідно до підсумкової відомості ресурсів до локального кошторису № 2-1-1/2, поточна ціна за 1 тону сумiшi асфальтобетонної гарячої i теплої (асфальтобетону щільного), що застосовуються у верхнiх шарах покриттiв, дрiбнозернистих, типу Б, марки 1, становить 3 332,15 грн., що значно перевищує середню ціну по регіону.

23.04.2018 відбулось розкриття тендерних пропозицій трьох учасників закупівлі: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ПП « ОСОБА_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». За результатами їх розгляду, пропозицію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » було відхилено, інших учасників було допущено до аукціону. 03.05.2018 відбувся електронний аукціон, за результатами якого переможцем стало ПП « ОСОБА_6 » із остаточною пропозицією 19,3 млн. грн.

17.05.2018 між ІНФОРМАЦІЯ_2 в особі в.о. директора департаменту ОСОБА_7 та ПП « ОСОБА_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , в особі директора ОСОБА_8 , було укладено договір про надання послуг з поточного ремонту вулично - дорожньої мережі № 15. Строк дії договору встановлений до 31.12.2018.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, ПП « ОСОБА_6 » залучило до виконання будівельних робіт субпідрядні організації, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ПП « ОСОБА_9 », ПП « ОСОБА_10 » та ПП « ОСОБА_11 ».

В ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження було встановлено, що обсяги та якість фактично виконаних будівельних робіт не відповідають обсягам та якості виконаних будівельних робіт, які вказані в актах приймання виконаних будівельних робіт.

З метою проведення всебічного, повного, та об`єктивного досудового розслідування 29.12.2019 була призначена судова будівельно технічна експертиза, на виконання якої поставлені наступні питання:

1) Чи відповідають види, обсяги і вартість фактично виконаних робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі, передбачених умовами договору № 15 від 17.05.2018, видам, обсягам та вартості робіт, внесеним до:

- акту № 14 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 4 2018 року та підсумкової відомості ресурсів;

- акту № 13 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 3 2018 року та підсумкової відомості ресурсів;

- акту № 12 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2 2018 року та підсумкової відомості ресурсів;

- акту № 11 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2018 року та підсумкової відомості ресурсів? Якщо «ні», то вказати, у чому саме полягають невідповідності, які нормативно правові акти при цьому порушені, та встановити, чи спричинили такі невідповідності завищення вартості виконання робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі (вулиця Пастерівська) і на скільки?

2) Чи дотримано приватним підприємством « ОСОБА_6 » (Генпідрядником) та приватним підприємством «ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » під час виконання робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі (вулиця Пастерівська) технології їх виконання та відповідності контрольованих показників, застосованих для цього матеріальних ресурсів, вимогам державних стандартів України до застосування необхідних для виконання робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі (вулиця Пастерівська) матеріальних ресурсів?

Відповідно до ст. 191 КК України, відповідальність за привласнення чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, настає з моменту вилучення чужого майна і отримання винним можливості розпорядитися ним, як своїм власним.

Враховуючи, що інформація про рух коштів по рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , відкритому в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », має істотне значення для розкриття даного кримінального правопорушення, і вказані документи можуть бути використані як доказ у даному кримінальному провадженні, слідчий звернулася до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, звернулася до слідчого судді з заявою, в якій просить судовий розгляд проводити без її участі, клопотання підтримує та просить його задовольнити. При цьому уточнила період, за який необхідно надати тимчасовий доступ до вказаних у клопотанні документів, а саме з 17.05.2018 по 01.10.2018. Крім того, з метою збереження інформації, яка зазначена у клопотанні, просила судовий розгляд провести без повідомлення та участі представників ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів з дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що участь слідчого під час розгляду поданого нею клопотання обов`язковою не визнана, слідчий суддя, з врахуванням положень ч.2 ст.163 КПК України, приходить до висновку про можливість розгляду клопотання без її участі та без виклику представників ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, розгляд клопотання здійснюється без фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, відомості про вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні № 42018251010000158 внесені до реєстру 28 вересня 2019 року за фабулою: «до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали правоохоронних органів щодо можливих неправомірних дій посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 при укладенні та виконанні договорів» - правова кваліфікація ч.3 ст. 191 КК України.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання, як доказів, відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Згідно ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» від 07 грудня 2000 року № 2121-III, вказані слідчим відомості, доступ до яких необхідно отримати, відносяться до банківської таємниці.

17.05.2018 між ІНФОРМАЦІЯ_2 в особі в.о. директора департаменту ОСОБА_7 та ПП « ОСОБА_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , в особі директора ОСОБА_8 , був укладений договір про надання послуг з поточного ремонту вулично - дорожньої мережі № 15. Строк дії договору встановлений до 31.12.2018.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, ПП « ОСОБА_6 » залучило до виконання будівельних робіт субпідрядні організації, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ПП « ОСОБА_9 », ПП « ОСОБА_10 » та ПП « ОСОБА_11 ».

Згідно з матеріалами клопотання, на виконання умов договору № 15 від 17.05.2018, Департаментом житлово - комунального комплексу Черкаської міської на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », здійснено перерахування грошових коштів. Призначення платежу: поточний ремонт вулично-дорожньої мережі за травень 2018 року.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведено можливість використання, як доказів, відомостей, що містяться у зазначених в клопотанні документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

З метою всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи, встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, та враховуючи, що документи, які зазначені в клопотанні слідчого можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, відповідно до ст.60 Закону України «Про банки та банківськудіяльність» від 07 грудня 2000 року № 2121-III та керуючисьст.ст.107, 159, 163, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 вересня 2018 року за № 42018251010000158, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, - задовольнити.

Надати, в межах кримінального провадження № 42018251010000158 від 28 вересня 2018 року, старшому слідчому Черкаського відділу поліції ГУНП у Черкаській області ОСОБА_3 або, за її дорученням, старшому оперуповноваженому в ОВС Управління стратегічних розслідувань в Черкаській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України ОСОБА_12 , старшому оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Черкаській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України ОСОБА_13 , тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю подальшого вилучення у службових осіб ПАТ Акціонерний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , або у службових осіб Регіонального відділення ПАТ Акціонерний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , належним чином завірених копій документів, а саме:

- документів юридичної справи, що стосуються відкриття та обслуговування рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 (карток із зразками підпису, заяви на відкриття рахунку, договору банківського рахунку, копії паспорту та інше);

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки з банківського рахунку, електронних платіжних доручень та інших документів на здійснення банківських операції (із зазначенням анкетних даних осіб, які формували та в подальшому відправляли (підтверджували) за допомогою електронного підпису та електронного ключа зазначені електронні документи) по рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , за період з 17.05.2018 по 01.10.2018;

- документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронних ключів та електронних підписів клієнтів, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів (із зазначенням дати генерації ключа та анкетних даних особи володільця ключа) для подальшого обслуговування та користування рахунком приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), № НОМЕР_2 , з17.05.2018 по 01.10.2018;

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , із зазначенням дати та часу проведення операцій, з розшифровками призначення платежів, їх сум та зазначенням контрагентів (їх кодів та банківських рахунків), даних про платіжні термінали, через які проводилося зняття грошових коштів, за період з 17.05.2018 по 01.10.2018;

- інформації про адреси розташування банківських платіжних терміналів чи кас банківських установ, за допомогою яких були зняті грошові кошти з рахунку приватного підприємства « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , за період з 17.05.2018 по 01.10.2018, а також відео- та фотофайлів з камер спостереження зазначених банківських платіжних терміналів чи кас банківських установ.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, відповідно до ст. 166 КПК України, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, може бути постановлена ухвала про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Визначити строк дії ухвали 30 (тридцять) днів, який відраховується з дня її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88926702
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 вересня 2018 року за № 42018251010000158, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —712/3479/20

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні