Рішення
від 27.04.2020 по справі 904/1094/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2020м. ДніпроСправа № 904/1094/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бєлік В.Г.

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОГАЗ", м. Дніпро

до Дніпровського державного аграрно-економічного університету в особі Коледжу електрифікації Дніпропетровського аграрно-економічного університету, м. Дніпро

про стягнення заборгованості у розмірі 18 120,07 грн. за типовим договором № 42АВ491-8581-19 розподілу природного газу від 15.10.2019 року.

Без участі представників сторін

ПРОЦЕДУРА:

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОГАЗ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Дніпровського державного аграрно-економічного університету в особі Коледжу електрифікації Дніпропетровського аграрно-економічного університету заборгованість у розмірі 18 120,07 грн. за типовим договором № 42АВ491-8581-19 розподілу природного газу від 15.10.2019 року, з яких:

- основний борг у розмірі 17 499,36 грн.;

- пеня у розмірі 521,16 грн.;

- 3% річних у розмірі 64,55 грн.;

- інфляційний втрат у розмірі 35,00 грн..

Розглянувши поданий позов, суд зазначає наступне.

Згідно приписів частини 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до частин 3-4 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

За змістом приписів частин 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Згідно положень ч.1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Виходячи із вказаних вище положень Господарського процесуального кодексу України та беручи до уваги ціну позову (18 120,07 грн.), яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто поданий позов відноситься до малозначних справ, а також незначну складність характеру спірних правовідносин та обсяг необхідних доказів, що не потребує проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, суд дійшов висновку про розгляд поданої позовної заяви у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою суду від 28.02.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

16.03.2020 представник відповідача подав до суду відзив на позовну заяву.

25.03.2020 представник позивача подав до суду відповідь на відзив на позовну заяву.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх зобов`язань за типовим договором № 42АВ491-8581-19 розподілу природного газу від 15.10.2019 року, а саме в частині повної та своєчасної оплати за надані послуги відповідно до п.6.4. договору, а саме надмірно сплачені кошти у розмірі 5 533,00 грн. за договором оренди нежитлового приміщення № 27/08/2015/1 від 27.08.2015 року.

Позивач ґрунтує свої вимоги на нормах статей 525-526, 530, 611 Цивільного кодексу України.

На підтвердження своїх вимог надає такі докази:

- копія типового договору розподілу природного газу № 42АВ491-8581-19 від 15.10.2019;

- копія акту наданих послуг за грудень 2019;

- копія акту звірки взаєморозрахунків станом на 30.01.2020.

Позиція відповідача викладена у відзиві на позовну заяву

Відповідач у відзиві зазначає, що останній є бюджетною установою, фінансується виключно за рахунок бюджетних коштів і перебуває у скрутному матеріальному та майновому становищі, відтак просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог в частині стягнення пені, 3% річних та інфляційних втрат.

Позиція позивача викладена у відповіді на відзив на позовну заяву

Позивач не погоджується із викладеними у відзиві запереченнями та зазначає, що наявність чи відсутність бюджетного фінансування не залежить від волі та дій позивача, що порушує його право на отримання коштів за надану послугу за договором. Таким чином, відповідач як бюджетна установа, не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання, через відсутність коштів у бюджеті.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Предметом доказування у даній справі є обставини, пов`язані з укладенням договору розподілу природного газу, строк дії договору, умови поставки та оплати, факт поставки, загальна вартість поставленого природного газу, настання строку його оплати, допущення прострочення оплати.

Між Акціонерним товариством "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОГАЗ" (далі - позивач, оператор ГРМ) та Дніпровським державним аграрно-економічним університетом в особі Коледжу електрифікації Дніпропетровського аграрно-економічного університету (далі - відповідач, споживач) було укладено типовий договір розподілу природного газу № 42АВ491-8581-19 від 15.10.2019.

За цим договором оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послуги з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором (п. 2.1 договору).

Обов`язковою умовою надання споживачу послуги з розподілу природного газу є наявність у споживача об`єкта, підключеного в установленому порядку до газорозподільної системи оператора ГРМ (п.2.2. договору).

15.10.2019 між сторонами було підписано заява-приєднання № 42АВ491-8581-19.

На виконання умов договору, позивач у грудні 2019 року поставив, а відповідач прийняв природний газ на суму 17 499,36 грн., що підтверджується актом наданих послуг з розподілу природного газу, підписаним обома сторонами (арк. с. 23).

Згідно п. 6.4. договору остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Відповідно до п. 7.4. договору споживач зобов`язується здійснювати розрахунки в розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Проте, відповідач не оплатив вартості поставленого газу, у зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість перед позивачем у сумі 17 499,36 грн.

У зв`язку з неналежним виконанням умов Договору позивач звернувся із даним позовом до суду.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

В силу ст. 712 Цивільного кодексу України, продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір, та обставини справи між позивачем та відповідачем виникли правовідносини поставки природного газу.

Щодо суми пені

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

За змістом ст.ст. 549, 551 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або iнше майно, якi боржник повинен передати кредиторовi у разi порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у вiдсотках вiд суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання. Предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме i нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмiр встановлюється договором або актом цивiльного законодавства.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань", платники грошових коштiв сплачують на користь одержувачiв цих коштiв за прострочку платежу пеню в розмiрi, що встановлюється за згодою сторiн.

Відповідно до п. 8.2. договору у разі порушення споживачем строків оплати за цим договором, він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Позивач заявив до стягнення з відповідача пеню за загальний період з 11.01.2020 по 24.02.2020 у розмірі 521,16 грн.

Розрахунок пені, як вбачається з матеріалів справи, позивачем правомірно нараховано відповідачу, у відповідності до умов договору, що є підставою для задоволення даних вимог.

Розрахунок пені зроблений позивачем, відповідає умовам договору та діючого законодавства, що є підставою для задоволення даних вимог.

Щодо суми 3% річних та інфляційних втрат

Відповідно до положень статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За порушення відповідачем виконання грошового зобов`язання позивачем нараховано три відсотки річних за період з 11.01.2020 по 24.02.2020 у розмірі 64,55 грн. та інфляційні втрати за період з 11.01.2020 по 31.01.2020 у розмірі 35,00 грн.

Перевіривши здійснене позивачем нарахування, суд встановив, що розрахунок 3% річних та інфляційних втрат є вірним.

На підставі викладеного, позовні вимоги в частині стягнення 3% річних та інфляційних втрат в сумах визначених позивачем підлягають задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати щодо судового збору у справі покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 185, 191, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Дніпровського державного аграрно-економічного університету (49000, м. Дніпро, вул. Сергія Єфремова, буд. 25, код ЄДРПОУ 00493675) в особі Коледжу електрифікації Дніпропетровського аграрно-економічного університету (49010, м. Дніпро, пр. Гагаріна, буд. 95, код ЄДРПОУ 00727877) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОГАЗ" (49029, м. Дніпро, вул. О. Кониського, 5, код ЄДРПОУ 20262860) - 17 499,36 грн. - основного боргу, 521,16 грн. - пені, 35,00 грн. - інфляційних втрат, 64,55 грн. - 3% річних та 2 102,00 грн. - витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 27.04.2020

Суддя В.Г. Бєлік

Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено29.04.2020
Номер документу88927548
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1094/20

Судовий наказ від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 28.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні