Ухвала
від 27.04.2020 по справі 910/1405/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову в задоволенні заяви про вступ у справу як представника

м. Київ

27.04.2020Справа № 910/1405/20

За позовом Акціонерного товариства Фармак

до Приватного акціонерного товариства Медфарком-Центр

про зобов`язання виконати умови договору

Суддя Котков О. В.

Без виклику учасників судового процесу.

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2020 року до Господарського суду міста Києва від Акціонерного товариства Фармак (позивач) надійшла позовна заява № 19/20 від 30.01.2020 року до Приватного акціонерного товариства Медфарком-Центр (відповідач) про стягнення заборгованості за договором поставки лікарських засобів № 30-256/18 від 02.01.2019 року в розмірі 671 781,31 грн. (шістсот сімдесят одна тисяча сімсот вісімдесят одна гривня 31 копійка).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав належним чином взяті на себе зобов`язання за договором поставки лікарських засобів № 30-256/18 від 02.01.2019 року, зокрема, у визначені договором строки в повному обсязі не здійснив оплату вартості поставленого йому позивачем товару, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.02.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи № 910/1405/20 здійснювати у порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 03.03.2020 року.

В підготовчому засіданні 03.03.2020 року судом оголошувалася перерва.

31.03.2020 року через систему "Електронний суд" до суду надійшла заява від ОСОБА_1 про залучення у справу в якості представника позивача та надання доступу до електронної справи № 910/1405/20 в підсистемі "Електронний суд".

Вказана заява мотивована тим, що є АТ Фармак є позивачем у справі № 910/1405/20, однак він не зареєстрований у підсистемі Електронний суд , тому не має змоги надати ОСОБА_1 електронну довіреність. За словами ОСОБА_1 , її повноваження та обсяг прав підтверджується довіреністю від 06.08.2019 року.

У зв`язку з перебуванням судді Коткова О.В. у період з 23.03.2020 року по 24.04.2020 року у відпустці, суд здійснює розгляд даної заяви, у перший робочий день після виходу з відпустки - 27.04.2020 року.

У статті 6 Господарського процесуального кодексу України визначено, що в господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Законом України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів встановлено, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті Голос України та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Аналогічне положення, викладено у абз. 20 пункту 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

01.12.2018 року в газеті "Голос України" (№ 229 (6984) опубліковано оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Відповідно до наказу Держаної судової адміністрації України від 22.12.2018 року № 628 "Про проведення тестування підсистеми "Електронний суд" у місцевих та апеляційних судах", з 22.12.2018 року у всіх місцевих та апеляційних судах запроваджено тестовий режим експлуатації підсистеми "Електронний суд". У п. 2 цього наказу визначено, що місцевим та апеляційним судам у ході тестового режиму експлуатації підсистеми "Електронний суд" необхідно керуватися вимогами Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30 (із змінами і доповненнями), у частині функціонування підсистеми електронного суду.

Згідно з п.п. 1, 2 розділу ІХ зазначеного Положення визначено, що обмін електронними документами між судом, ОСП, фізичними особами та учасниками судового процесу забезпечується засобами підсистеми електронного суду. Учасники судового процесу за допомогою зареєстрованого електронного кабінету можуть надсилати копії електронних документів іншим учасникам судової справи, крім випадків, коли інший учасник не має зареєстрованого електронного кабінету, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також отримувати судові рішення та інші електронні документи.

01 березня 2019 року в газеті Голос України (№ 42 (7048) від 01.03.2019 року) відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28.02.2019 року № 624/0/15-19 опубліковано повідомлення про відкликання ДСА України оголошення, опублікованого в газеті "Голос України" (№ 229 (6984) від 01.12.2018 року) щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Таким чином, після публікації цього оголошення, зміни, передбачені Законом України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", пов`язані з початком функціонування ЄСІТС, не набули чинності.

Відповідно до положень п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи:

- подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі (п.п. 17.1);

- позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду в день надходження документів (п.п. 17.2);

- розгляд справи у суді здійснюється за матеріалами справи у паперовій формі (п.п.17.3);

- суд вручає судові рішення в паперовій формі (п.17.14).

На даний час в Господарському суді міста Києва здійснення роботи підсистеми Електронний суд продовжується в тестовому режимі - режимі випробування.

Слід враховувати, що Електронний суд входить до Єдиної підсистеми електронного діловодства судів, органів суддівського самоврядування та забезпечення, яка в своє чергу, є лише однією з п`яти основних складових підсистем ЄСІТС.

Електронний суд - модуль ЄСІТС, що забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні документи до суду, органів суддівського самоврядування та забезпечення або інших учасників судового процесу, які зареєстрували свої офіційні електронні адреси, а також отримувати від них інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші процесуальні документи. Доступ до сервісів Електронного суду забезпечуються через Електронний кабінет користувачів. Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет) є модулем Загальної підсистеми ЄСІТС.

Специфіка використання підсистеми Електронний суд у тестовому режимі не дозволяє здійснювати ідентифікацію Електронних кабінетів (офіційних електронних адрес) зареєстрованих у системі користувачів.

За таких обставин, до початку функціонування у Господарському суді міста Києва Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Згідно зі ст. 6 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис.

Приписами ст. 7 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронні довірчі послуги .

Відповідно до п. 1.5.6. Інструкції з діловодства в господарських судах надсилання офіційного листа електронною поштою здійснюється за умови реєстрації документа та запису вихідного реєстраційного номера і дати документа у файл, що відповідає конкретному документу. Електронний лист є офіційним, якщо містить вкладення з текстом офіційного документа у вигляді файлу, скріпленого електронним цифровим підписом.

Згідно з п. 1.5.17 Інструкції з діловодства в господарських судах документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Втім, подана заява не містять ЕЦП, а тому не належать до офіційних документів, оригіналу вказаної заяви у паперовій формі до суду не надходило.

Керуючись статтями 6, 232-235, підпунктами 17.1, 17.14 пункту 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 про вступ у справу як представника Акціонерного товариства Фармак у справі № 910/1405/20.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 27 квітня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Котков

Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено27.04.2020

Судовий реєстр по справі —910/1405/20

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні