Рішення
від 24.04.2020 по справі 559/2922/19
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/2922/19

2-о/559/41/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2020 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Крушняк О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Соснівська сільська рада, про встановлення факту постійного проживання зі спадкоємцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту проживання із спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини. В обгрунтування заявлених вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який на день смерті був зареєстрований та проживав разом з нею з 1989 року в її будинку АДРЕСА_1 . За життя спадкодавець, який був її чоловіком не зробив розпорядження стосовно свого майна. Вони вели спільне господарство і проживали разом як одна сім`я. Звернувшись до нотаріальної контори за оформленням свідоцтва про право на спадщину за законом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , їй було відмовлено через відсутність підтвердження проживання із спадкодавцем однією сім`єю протягом п`яти років до часу відкриття спадщини. До маси спадкового майна увійшла земельна ділянка площею 1, 92 га, згідно державного акта на право власності на землю серії ЯЕ № 258102, яка розташована на території Соснівської сільської ради Дубенського району Рівненської області.

З огляду на те, що в складі спадщини наявне нерухоме майно, у силу вимог ч.1 ст.1299 ЦК України спадкоємці зобов`язані зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, а для цього необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину.

Просить встановити факт постійного її проживання однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, а саме з 1989 року до ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_1 просить справу розглядати без її участі, заявлені вимоги підтримує, про що зазначила у поданій до суду заяві.

Представник заінтересованої особи: Соснівської сільської ради Дубенського району Рівненської області в судове засідання не з`явився, попередньо подавши до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, не заперечують проти задоволення заявлених вимог.

Суд, з' ясувавши обставини справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 01.11.2017 (а.с. 3).

Згідно довідки №947 від 12.12.2019, виданої виконкомом Соснівської сільської ради Дубенського району Рівненської області, останнім місцем проживання та реєстрації спадкодавця ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини разом з ним тридцять років проживала йго дружина ОСОБА_1 , яка допомагала вести спільне господарство, доглянула його до дня смерті та похоронила за власні кошти (а.с. 4).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 193795054 від 19.12.2019, ОСОБА_1 належить житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 (а.с. 5).

Заявниця зареєстрована за вищевказаною адресою, про що свідчить відмітка у її паспорті громадянина україни (а.с. 6).

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 258102, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 1, 92 га на території Соснівської сільської ради (а.с. 9).

У письмових поясненнях ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зазначено, що ОСОБА_1 постійно проживала з ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 , вели спільне господарство. ОСОБА_1 доглянула чоловіка до дня смерті, похоронила його, здійснює догляд за могилою (а.с. 7, 8).

Згідно ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

Задовольняючи заяву про встановлення факту проживання заявника із спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, суд бере до уваги довідку Соснівської сільської ради, згідно якої ОСОБА_1 на день смерті спадкодавця проживала разом з ним в АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, доглянула його до дня смерті, визнання факту заінтересованою особою та підтвердження заявами свідків. Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення даного факту, встановлення якого не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1299 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа: Соснівська сільська рада (місцезнаходження: с. Соснівка вул. А.Мороз, 13 Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385379), про встановлення факту постійного проживання зі спадкоємцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, а саме з 1989 року до ІНФОРМАЦІЯ_1 зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті проживав та був зареєстрований разом з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду через Дубенський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Р.В. Ралець

Дата ухвалення рішення24.04.2020
Оприлюднено28.04.2020
Номер документу88939349
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —559/2922/19

Рішення від 24.04.2020

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні