Ухвала
від 27.04.2020 по справі 380/718/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/718/20

У Х В А Л А

про передачу справи до іншого адміністративного суду

27 квітня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя Кравців О.Р.,

секретар судового засідання Шийович Р.Я.,

від позивача не прибув,

від відповідача не прибув,

розглянув у відкритому судовому засіданні питання про передачу до іншого адміністративного суду справи за позовом Головного управління ДПС у Львівській області до Фермерського господарства Околиця про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, -

в с т а н о в и в :

До Львівського окружного адміністративного суду звернулося Головне управління ДПС у Львівській області (далі - позивач, ГУ ДПС у Львівській області) з позовною заявою до Фермерського господарства Околиця (далі - відповідач, ФГ Околиця ) про стягнення з відповідача коштів до бюджету у розмірі 542766,68 грн., які знаходяться на рахунках в банках та інших фінансових установах, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Підставою позову зазначено несплату відповідачем податкового боргу, який виник внаслідок несплати узгоджених грошових зобов`язань з податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, адміністративних штрафів. Відповідач у встановлені строки добровільно заборгованість не погасив. Оскільки вжиті позивачем заходи для погашення податкового боргу позитивного результату не дали, позивач у межах своїх повноважень звернувся до суду із цим позовом.

Ухвалою суду від 27.01.2020 провадження у справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні, з повідомленням (викликом) сторін.

В судовому засіданні 27.04.2020 судом поставлене на обговорення питання про передачу справи на розгляд іншого адміністративного суду, оскільки відповідач така територіально непідсудна Львівському окружному адміністративному суду.

Сторони в судове засідання явки уповноважених представників у судове засідання не забезпечили.

Вирішуючи питання про передачу справи за територіальною підсудністю суд керується таким.

Згідно ч. 2 ст. 26 КАС України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

При зверненні до суду із цим позовом Головне управління ДПС у Львівській області надало суду витяг з Єдиного державного рєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 03.06.2019, за яким місцезнаходження юридичної особи Фермерське господарство Околиця , ЄДРПОУ 31859373: 80500, Львівська область, м. Буськ, Майдан Незалежності, 5.

Судом неодноразово скеровано поштову кореспонденцію суду відповідачу за вказаною адресою, онак така поверталась з відміткою відділення поштового зв`язку: "За закінченням встановленого терміну зберігання".

За допомогою он-лайн сервісу Мінстерства юстиції України "Безкоштовний пошук" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом ЄДРПОУ 31859373 юридичної особи Фермерського господарства Околиця з`ясовано, що таке зареєстроване за адресою: 24300, Вінницька область, Тростянецький район, смт. Тростянець, вул. Соборна, 3.

Тобто відповідач у справі не зареєстрований у Львівській області, а відтак, ця справа територіально не підсудна Львівському окружному адміністративному суду та не підлягає вирішенню Львівським окружним адміністративним судом.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 29 КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч.ч. 5, 6, 8 ст. 29 КАС України питання про передачу адміністративної справи, крім випадків, визначених пунктами 4-6 частини першої цієї статті, розглядається судом у порядку письмового провадження або, за ініціативою суду, в судовому засіданні. Питання про передачу адміністративної справи, крім випадку, визначеного пунктами 4-6 частини першої цієї статті, суд вирішує ухвалою. Ухвалу про передачу адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого може бути оскаржено. Передача адміністративної справи з одного суду до іншого на підставі відповідної ухвали, яка підлягає оскарженню, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

З огляду на викладене суд діійшов висновку, що дану справу необхідно передати на розгляд до суду, юрисдикція якого поширюється на Вінницьку область, а саме до Вінницького окружного адміністративного суду.

Суд звертає увагу, що порушення норм процесуального права є підставою для скасування рішення (ст. 308 КАС України).

При цьому суд враховує, що розгляд цієї справи Львівським окружним адміністративним судом по суті, незалежно від змісту прийнятого рішення суду, призведе до порушення прав учасників справи, оскільки порушення правил територіальної підсудності є безумовною підставою для скасування рішення суду.

Керуючись ст.ст. 26, 29, 30, 243, 248, 256, 294, 295, п. 10, 12, пп. 15.5 п.15 розділу VII Перехідні положення КАС України, суддя -

у х в а л и в :

Адміністративну справу №380/718/20 за позовом Головного управління ДПС у Львівській області до Фермерського господарства Околиця про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, - передати за підсудністю до Вінницького окружного адміністративного суду.

Копію ухвали скерувати сторонам.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у п`ятнадцятиденний строк з дати її складення, з врахуванням гарантій встановлених пунктом 3 Розділу VI Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України.

В судовому засіданні проголошено вступну і резолютивну частини ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 28.04.2020.

Суддя Кравців О.Р.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено29.04.2020
Номер документу88956405
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/718/20

Рішення від 18.09.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

Ухвала від 30.06.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

Ухвала від 25.05.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 27.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 27.01.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні