Рішення
від 22.04.2020 по справі 272/51/20
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/51/20

Провадження № 2-о/272/5/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2020 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Палазюк В.М.

присяжних - Маркіної Т.М., Рудюк З.П.

секретаря судового засідання: Смолінської І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Андрушівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Бровківської сільської ради Андрушівського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ :

заявник звернулася до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним свого сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити опіку над ним, призначивши її опікуном. В обгрунтування зазначає, що син є інвалідом з дитинства довічно та має першу групу "А" інвалідності. Внаслідок хвороби ОСОБА_2 не розуміє наслідків своєї поведінки та потребує стороннього догляду та опікунства, а тому за ним потрібний постійний нагляд та догляд.

Ухвалою Андрушівського районного суду Житомирської області від 10 лютого 2020 року у даній справі призначено судово-психіатричну експертизу та до отримання висновку експертизи провадження у справі зупинено .

Ухвалою Андрушівського районного суду Житомирської області від 16 квітня 2020 року поновлено провадження у справі та призначено справу до судового розгляду .

В судовому засіданні представник заявника заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити, а в подальшому подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Заявник подала заяву про розгляд справи у її відсутності, заявлені вимоги підтримує..

Заінтересована особа Бровківська сільська рада заявила клопотання про розгляд справи у відсутності представника, проти задоволення заяви не заперечує.

З урахуванням стану здоров`я та висновку експерта ОСОБА_2 в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Висновком судово-психіатричного експерта № 67 - 2020 від 25.02.2020 року встановлено, що ОСОБА_2 з народження страждає на глибоку розумову відсталість в ступені ідіотії. Даний діагноз відповідає критеріям шифру F 73.0 міжнародної класифікації хвороб 10 - го перегляду. ОСОБА_2 визнаний інвалідом 1 "А" групи дитинства довічно. Ступінь наявної у ОСОБА_2 розумової відсталості на даний час настільки виражена, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою, у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

В силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Відповідно до подання Бровківської сільської ради, як орган опіки і піклування просить призначити опікуном ОСОБА_2 , його матір ОСОБА_1 . Родинні відносини заявника із ОСОБА_2 підтверджуються копією свідоцтва про народження (а.с.6).

Відповідно до ч.ч. 6,7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Проаналізувавши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що є підстави для задоволення заяви та визнання ОСОБА_2 недієздатним. Враховуючи подання органу опіки і піклування - Бровківської сільської ради, суд вважає за доцільне призначити опікуном ОСОБА_2 його маму, тобто заявника ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст. 11, 13, 293, 294, 299, 300, 354 355 ЦПК України, ст. ст. 39, 40, 58, 60, 63 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення суду до 22. 04.2022 року.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення такого строку.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Бровківська сільська рада, місце знаходження: с. Бровки Перші, вул. Івана Франка, 4, Андрушівського району, Житомирської області, ЄДРПОУ 04346818.

Суддя:В. М. Палазюк

Присяжні: Маркіна Т.М.

Рудюк З. П.

Дата ухвалення рішення22.04.2020
Оприлюднено29.04.2020
Номер документу88960769
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —272/51/20

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні