Рішення
від 27.04.2020 по справі 127/6908/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/6908/20

Провадження № 2-о/127/134/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2020 року Вінницький міський суд Вінницької області

у складі: головуючого судді Ан О.В.,

присяжних Браславського С.Ю., Завадовської Г.В.,

за участю секретаря Власюк І.А.,

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника Служби у справах дітей Вінницької міської ради - Манзюк Наталії Вікторівни,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , за участю заінтересованих осіб Служби у справах дітей Вінницької міської ради, Гайсинського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , комунального некомерційного підприємства Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради про усиновлення малолітнього ОСОБА_5 , внесення змін до актового запису,-

ВСТАНОВИВ:

Подружжя громадян України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулося до суду з заявою про усиновлення громадянина України малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вихованця КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради , посилаючись на те, що вони мають бажання усиновити дитину, яка не має своєї сім`ї. В заяві подружжя вказало, що шлюб між ними зареєстровано 16.03.2007 року в Відділі реєстрації актів цивільного стану Вінницького міського управління юстиції Вінницької області. Дітей подружжя не має і тому виявило бажання усиновити дитину-сироту і надати їй повноцінне виховання, любов, турботу, родинне тепло. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 фізично і психічно здорові, фінансово та житлом забезпечені до кримінальної відповідальності не притягались. Відповідно до висновку Служби у справах дітей Гайсинської райдержадміністрації від 14.12.2018 року, дія якого на разі продовжена до 14.12.2020 року, вони перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі з грудня 2018 року і можуть бути усиновлювачами. Заявники вказали, що вони бажають усиновити ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є вихованцем КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради . Заявники познайомились та в подальшому встановили контакт з малолітнім ОСОБА_6 . Заявникам відомо, що біологічні батьки ОСОБА_5 відмовились забирати дитину з пологового будинку. Державна реєстрація народження дитини проведена відповідно до ст. 133 СК України. Відповідно до розпорядження Гайсинської райдержадміністрації від 18.11.2019 року № 226 малолітньому ОСОБА_5 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, поставлено на облік дітей які можуть бути усиновлені і згідно розпорядження від 20.11.2019 року ОСОБА_5 влаштований в КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради . Заявники ознайомились зі станом здоров`я ОСОБА_6 і їм відомо, що дитина має відкрите овальне вікно Q 21.9, малі серцеві аномалії Q 20.9, потребує медико-педагогічної та медико-соціальної корекції, група здоров`я 2. За час перебування ОСОБА_5 в КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради його ніхто не відвідував та не надавав матеріальної допомоги. Біологічні батьки ОСОБА_5 надали нотаріально посвідчену заяву про згоду на всиновлення їх сина. Адміністрація КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради надала згоду на усиновлення малолітнього ОСОБА_5 .

27.04.2020 року заявники доповнили вимоги та в зв`язку зі станом здоров`я малолітнього ОСОБА_6 та відкладенням вступу рішень в законну силу до закінчення карантину, запровадженого на території України, просили допустити рішення до негайного виконання.

Рух справи:

Ухвалою від 25.03.2020 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. До участі у справі в якості заінтересованих осіб залучено ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Ухвалою від 16.04.2020 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради .

В судовому засіданні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (кожен) розповіли суду, що вони добре обміркували свій намір, щодо усиновлення. Вони можуть надати дитині всі необхідні умови для виховання, когнітивного та фізичного розвитку. Вони готові надати хлопчикові люблячу та дбайливу родину. Ознайомившись зі станом здоров`я ОСОБА_5 , вони готові здійснювати нагляд надавати йому медичну допомогу в спеціалізованих медичних закладах. Заявники розповіли як познайомились з ОСОБА_5 , відвідували його в спеціалізованому закладі до введення в дію карантину. На разі дитина почала їх впізнавати, посміхатись їм. Вважають, що між ними і малолітнім ОСОБА_7 склався тісний емоційний контакт, почуття довіри та любові.

Представник Служби в справах дітей Вінницької міської ради - Манзюк Н.В. у судовому засіданні вважала можливим задовольнити заяву, пояснила, що вона займалася перевіркою усіх документів подружжя заявників і може сказати, що ніяких перешкод для усиновлення немає. Заявники служать в лавах Збройних сил України, є фізично і психічно здоровими, фінансово забезпеченими, мають місце проживання, де створені умови для дитини. Згідно з висновками служби у Справах дітей Гайсинської райдержадміністрації заявники можуть бути усиновителями. ОСОБА_6 може бути усиновленим, оскільки біологічні батьки відмовились забирати його з пологового будинку, термін очікування скінчився і малолітньому надали статус дитини, позбавленої батьківського піклування. В спеціалізованому закладі хлопчика ніхто не відвідував не надавав йому фінансової допомоги. Представник вважала усиновлення доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини. В вирішенні питання про допуск рішення до негайного виконання представник покладалась на думку суду.

КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради подав заяву про розгляд справи у відсутності його представника, надав згоду на усиновлення ОСОБА_5 та ОСОБА_2

Заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 подали заяву про розгляд справи у їх відсутність та задоволення вимог заяви.

Заінтересована особа Гайсинський районний відділ ДРАЦС Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) подав заяву про розгляд справи у відсутності його представника, підтримав заяву та наполягав на її задоволенні.

Оцінивши докази в їх сукупності, суд визнав їх належними, прийнятними, допустимими і достатніми для вирішення справи.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд встановив, що матеріальний та побутовий стан подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , поведінка, стан здоров`я кожного з подружжя, відношення до дітей та відчуття відповідальності за дитину відповідають вимогам законодавства України про усиновлення. Так, заявники перебувають у шлюбі, зареєстрованому 16.03.2007 року (свідоцтво про одруження на 44 а.с.) Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання (на 57 а.с.), сім`я мешкає в 4-х кімнатному будинку, який належить батькам ОСОБА_2 . В будинку є належні умови для облаштування проживання малолітньої дитини. Заявники до кримінальної відповідальності не притягались (довідки на 45, 46 а.с.). Згідно довідок (на 35-36 а.с.) заявники проходять військову службу в Збройних Силах України та мають належний фінансовий дохід.

Отже судом не встановлено обставин, передбачених ст. 211, 212 СК України, які унеможливлюють усиновлення заявниками.

Згідно висновку служби у справах дітей Гайсинської райдержадміністрації (на 28-29 а.с.) ОСОБА_1 і ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами однієї дитини чоловічої статі віком до 3-х років.

Суд вважає, що заявники мають право на усиновлення та підходять для цього.

Згідно ст. 208 Сімейного кодексу України (далі СК України), усиновленою може бути дитина.

Стаття 6 СК України передбачає, що правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Згідно ст. 209 СК України, дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 . Його батьками вказані ОСОБА_4 та ОСОБА_3 свідоцтво про народження (на 12 а.с.). Згідно заяви (на 14 а.с.) батьки хлопчика 08.11.2019 року відмовились забрати його з пологового будинку, що підтверджено актом закладу охорони здоров`я (на 13 а.с.). ОСОБА_3 та ОСОБА_4 надали нотаріально згоду на усиновлення їх сина ОСОБА_5 (заява на 15 а.с.).

Згідно розпорядження Гайсинської районної державної адміністрації від 18.11.2019 року ОСОБА_5 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно розпорядження Гайсинської районної державної адміністрації від 20.11.2019 року ОСОБА_6 влаштований на проживання в КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради , де згідно довідки (на 24 а.с.) його ніхто не відвідував і фінансову допомогу не надавав.

Згідно ст. 20 Конвенції захисту здійснення прав дитини, дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення або яка в її власних якнайкращих інтересах не може залишатися в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надаються державою. Держави-учасниці відповідно до своїх національних законів забезпечують зміну догляду за дитиною. Такий догляд може включати, зокрема, передачу на виховання, кафала за ісламським правом, усиновлення або, за необхідності, направлення до відповідних установ по догляду за дітьми. Під час розгляду варіантів зміни необхідно належним чином враховувати бажаність наступництва виховання дитини, її етнічне походження, релігійну і культурну належність і рідну мову.

ОСОБА_6 має діагнози Q21.9, Q 20.9, потребує медико-педагогічної та медико-соціальної корекції.

Згідно ч. 3 ст. 218 СК України, усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Адміністрація КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради надала згоду на усиновлення малолітнього ОСОБА_5 .

Згідно висновку від 11.03.2020 року (на 7-11 а.с.) Виконавчий комітет Вінницької міської ради вважає усиновлення малолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянами України ОСОБА_1 і ОСОБА_2 доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини.

Згідно ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Отже, суд вважає за можливе оголосити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 усиновлювачами малолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Згідно з ст. 231 СК України, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини.

Згідно ст. 28 ЦК України, ім`я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає з закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Тому вимоги заявників про змінення прізвища, імені і по батькові дитини, запис їх батьками ОСОБА_5 підлягає задоволенню.

Суд приймає до уваги думку учасників судового засідання, довідку про стан здоров`я усиновлюваної дитини, інтереси малолітньої дитини, її потреби зростання в повноцінній сім`ї, внесенням змін до ЦПК України пов`язаного з пандемією, керуючись Європейською конвенцією здійснення прав дітей, ратифікованої Законом України № 49-V від 03.08.2006 року, Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення догляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008 року, суд приходить до висновку про наявність виключних обставин, які є підставою допустити рішення до негайного виконання.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України судові витрати (сплата судового збору) належить залишити за заявниками.

На підставі викладеного, керуючись Європейською конвенцією здійснення прав дітей, ратифікованої Законом України № 49-V від 03.08.2006 року, ст.ст. 207, 208, 211, 219, 222, 224, 229, 231, 233 СК України, Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення догляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008 року, ст.ст. 4-13, 78-81, 313, 314 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення внесення змін до актового запису - задовольнити.

Оголосити громадян України ОСОБА_1 , ОСОБА_2 усиновителями малолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 185 від 15.11.2019 року вчиненого Гайсинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Вінницької області про народження ОСОБА_5 , змінивши ім`я хлопчика на ОСОБА_8 . Батьками дитини вказати: батьком громадянина України ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю громадянку України ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Дату та місце народження залишити без змін.

Рішення суду підлягає негайному виконанню, але може бути оскаржено в Вінницькому апеляційному суді через Вінницький міський суд Вінницької області на протязі тридцяти днів з моменту винесення шляхом подання апеляційної скарги.

Заявник ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заявник ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа Служба у справах дітей Вінницької міської ради, адреса: м. Вінниця, вул. Соборна, 50, ЄДРПОУ 25512617.

Заінтересована особа Гайсинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), адреса: Вінницька обл., Гайсинський р-н, м. Гайсин, вул. Б. Хмельницького, 21, ЄДРПОУ 20088474.

Заінтересована особа ОСОБА_3 адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа ОСОБА_4 адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа комунальне некомерційне підприємство Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради , адреса: м. Вінниця, вул. Мечнікова, 34, ЄДРПОУ 03091836.

Повний текст рішення суду виготовлено 28.04.2020 року.

Суддя О.В. Ан

Присяжні С.Ю. Браславський

Г.В. Завадовська

Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено29.04.2020

Судовий реєстр по справі —127/6908/20

Рішення від 27.04.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

Рішення від 27.04.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні