Рішення
від 27.04.2020 по справі 728/617/20
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 728/617/20

Номер провадження 2-о/728/37/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2020 року місто Бахмач

Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Пархоменка П.І.

за участі:

секретаря судового засідання - Горбач Н.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Бахмачі цивільну справу:

за заявою ОСОБА_1

заінтересована особа Територіальна громада в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області

вимоги заявника: про встановлення факту належності правовстановлюючого документу

учасники справи - не з`явилися

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції заявника та заінтересованих осіб.

1. 14 квітня 2020 року ОСОБА_1 (далі заявник) звернулася до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме факту належності померлому ОСОБА_2 державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 517398, вказуючи на те, що в зазначеному державному акті допущено помилку, а саме прізвище спадкодавця зазначено як ОСОБА_3 , що не збігається із записом в свідоцтві про смерть.

2. Представник заінтересованої особи не заперечував проти задоволення заяви.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

3. У судове засідання учасники справи не з`явилися, надіслали заяви про розгляд справи без їх участі.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

4. Ухвалою суду (а.с.18-19) було постановлено проводити розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

5. Судом на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст правовідносини.

6. Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8) ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

7. Померлий ОСОБА_2 мав у власності земельну ділянку площею 2,99 га, яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-741738087020 від 13 квітня 2020 року (а.с.13-15) та державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 517398 (а.с.10).

8. В судовому засіданні встановлено, що у вказаному державному акті допущена помилка в зазначенні прізвища власника, а саме ОСОБА_3 замість правильного ОСОБА_4 .

9. Рішенням Бахмацького районного суду Чернігівської області від 5 червня 2018 року (а.с.9) встановлено факт проживання заявника ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю без реєстрації шлюбу з 1 січня 2003 року до ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто по день смерті останнього.

10. Інформацією приватного нотаріуса Бахмацького районного нотаріального округу Дорошенко Н.В. від 17 квітня 2020 року № 83/01-16 (а.с.23) та витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 53878619 від 30 жовтня 2018 року (а.с. 11) підтверджується, що спадкова справа до майна померлого ОСОБА_2 відкрита за заявою про прийняття спадщини заявника.

11. Листом приватного нотаріуса Бахмацького районного нотаріального округу Дорошенко Н.В. від 17 квітня 2020 року № 83/01-16 (а.с.12) заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва на спадкове майно, оскільки в державному акті на право власності на земельну ділянку допущена помилка у зазначенні прізвища спадкодавця.

V. Оцінка Суду.

12. Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

13. Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, і справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (пункт 5 частини другої статті 293).

14. А згідно із пунктом 6 частини першої статті 315 ЦПК Суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

15. Суд робить висновок, що надані заявником докази, є належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі фактичні дані, які логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт наявності помилки при написанні прізвища спадкодавця ОСОБА_2 , що не збігалось з прізвищем цієї особи у свідоцтві про смерть.

16. Зокрема, факт невідповідності запису померлого підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8), рішенням Бахмацького районного суду Чернігівської області від 5 червня 2018 року (а.с.9).

17. В даній конкретній ситуації встановлення факту належності правовстановлюючого документу породжує юридичні наслідки і необхідне для прийняття спадщини заявником.

18. У зв`язку із чим, Суд дійшов висновку, що заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документу підлягає задоволенню.

З цих підстав,

керуючись статтями 2, 4, 5, 13, 259, 263-265, 293, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, Суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа - Територіальна громада в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області - задовольнити повністю.

2. Встановити той факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 517398, виданий Бахмацькою районною державною адміністрацією Чернігівської області 9 вересня 2005 року, належить ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 ).

3. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Бахмацький районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Копії повного судового рішення вручити учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, негайно після проголошення такого рішення.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні копію судового рішення надіслати протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Територіальна громада в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, місцезнаходження вулиця Перемоги, б. 5, с. Красилівка Бахмацького району Чернігівської області, індекс 16541, код ЄДРПОУ 04412610.

Суддя Бахмацького районного суду

Чернігівської області П.І. Пархоменко

Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено29.04.2020
Номер документу88973169
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —728/617/20

Рішення від 27.04.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні