Постанова
від 13.07.2007 по справі па-15/34
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПА-15/34

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2007 р.   Справа № ПА-15/34   

Господарський  суд  Івано-Франківської області в складі судді   Деделюка Бориса Васильовича

при секретарі судового засідання Суфрищук Л.В.      

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника прокурора  міста  Івано - Франківська в інтересах держави - Міністерства будівництва архітектури  та житлово - комунального господарства України

вул. Житомирська,9, м. Київ- 25, 01025

в особі ДП Державний науково - дослідний проектно - вишукувальний інститут "НДІ проектреконструкція", м. Київ, бульвар Л.Українки, 26

та його підрозділу Івано-Франківського  філіалу  Державного  науково-дослідного  проектно-вишукувального  інституту "НДІпроектреконструкція",  вул. Бандери,77, м.Івано-Франківськ, 76014

до відповідача:  Івано-Франківської  міської  ради  вул.Грушевського,21, м.Івано-Франківськ,76004

про визнання нечинним рішення  сесії  міської ради   

за участю представників сторін:

від позивача: Гордов М.М. - представник Міністерства будівництва архітектури  та житлово - комунального господарства України; Доскоч В. - директор Івано-Франківського  філіалу  Державного  науково-дослідного  проектно-вишукувального  інституту "НДІпроектреконструкція.

від відповідача: Сегін І.Р. - представник, довіреність № 1172/05-17/07-в від 02.08.2006 року.

в судовому засіданні приймає участь Коновалова О.В.. - прокурор відділу, посвідчення №605 від 06.06.2006 року;

      Представникам сторін роз”яснено права та обов”язки передбачені ст.ст. 49, 51 Кодексу адміністративного судочинства України. Згідно поданого клопотання, відповідно до п.2-1 розділу 7 “Прикінцеві та перехідні  положення”Кодексу адміністративного судочинства України, технічна фіксація судового процесу не здійснюється. Відводу складу суду не заявлено.     

                 

                                                                                встановив:                                                                       

          Заступник  прокурора  міста  Івано - Франківська в інтересах держави - Міністерства будівництва архітектури  та житлово - комунального господарства України в особі ДП Державний науково - дослідний проектно - вишукувальний інститут "НДІ проектреконструкція" та його підрозділу Івано-Франківського  філіалу  Державного  науково-дослідного  проектно-вишукувального  інституту звернувся в суд із позовом до   Івано-Франківської  міської  ради про визнання нечинним рішення  сесії  міської ради.

        Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтвердили з підстав викладених у позовній заяві. В обгрунтування позовних вимог посилаються на те, що Підприємство державний науково - дослідний проектно - вишукувальний інститут "НДІ проектреконструкція" є підприємством державної форми  власності і входить в структуру Міністерства будівництва, архітектури та житлово - комунального господарства України, на праві повного господарського відання якого знаходиться будівля по вулиці Галицькій, 29 в місті Івано - Франківську. Відповідно вимог ч.2 ст.92 Земельного кодексу України, у  відповідності до якого підприємства, установи та організації, що належать до державної власності набувають право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності. Вважає, що відповідачем необгрунтовано позбавлено  Івано - Франківську філію ДП Державний науково - дослідний проектно - вишукувальний інститут "НДІ проектконструкція" постійного користування земельною ділянкою, що знаходиться на вулиці Галицькій,29 в місті Івано - Франківську.

           Представник відповідача проти позовних вимог заперечує, однак  документів, що підтверджують заперечення проти позову суду не подав.

           Розглянувши документи і матеріали, подані учасниками процесу та витребувані судом, заслухавши пояснення представників сторін,  з"ясувавши обставини, на яких грунтуються  їх вимоги та заперечення,  оцінивши докази, що мають значення для об"єктивного  вирішення спору, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

           Прокуратурою  міста  Івано - Франківська в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів проведено перевірку на  предмет дотримання вимог  земельного законодавства при  прийнятті рішень органами місцевого самоврядування в галузі регулювання земельних відносин.

          В результаті проведеної перевірки  встановлено, що сесією  Івано - Франківської місько ради 08.12.2005 року прийнято рішення " Про передачу земельних ділянок в оренду для підприємницької діяльності", відповідно  прийнятого рішення, відповідачем надано  відповідачу  в оренду терміном на 10 років згідно ідеальної частки в будинковолодінні земельну  ділянку, що знаходиться на вулиці Галицькій,29  в місті Івано - Франківську для обслуговування офісних приміщень без встановлення меж земельної ділянки на місцевості.

              Як вбачається із поданих позивачем документів, зокрема довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, Державне  підприємство державний науково - дослідний інститут проектно - вишукувальний інститут "НДІпроектреконструкція" є  підприємством державної форми власності і входить  в структуру Міністерства будівництва, архітектури та житлово - кмунального господарства України, на праві повного господарського відання якого знаходиться будівля по вулиці Галицькій,29 в місті Івано - Франківську.

              Згідно  свідоцтва про право власності на нерухоме майно, яке видано  виконавчим комітетом Івано - Франківської міської ради від 21.06.2005 року, власником нежитлових приміщень, що  розташовані в місті Івано - Франківську по вулиці Галицькій, 29, є  Верховна Рада України,  повноваження якої  щодо управління майном  виконує  "НДІпроектреконструкція" на  праві повного господарського відання.

              Відповідно ч.2 ст. 92 Земельного кодексу України, підприємства, установи та організації, що належать до державної  форми власності набувають право постійного користування земельною ділянкою із державної та комунальної власності. Зазначена  норма є  нормою імперативного характеру та  є спеціальною по відношенню до норм Земельного кодексу України, яким врегульовано порядок надання  земельних ділянок в оренду юридичним особам всіх форм власності.

              Згідно ст. 3 Закону України "Про оренду землі", оренда землі визначається як засноване на договорі строкове, платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідної орендареві для  здійснення підприємницької та іншої діяльності.   

               Статтею  92  Земельного кодексу  України  визнано, що  право постійного користування  земельною ділянкою - це право володіня і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

               Таким чином, право постійного користування земельною ділянкою є  формою користування землею, яка перебуває в державній або  комунальній власності, для підприємств виключно державної та комунальної форми власності, яка  грунтується на засадах безстрокового користування земельною ділянкою та  за яке не становлюється плата на відміну від оренди.

                Згідно вимог ч.2.ст. 19 Конституції України органи державної влади та  місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов"язані діяти лише на підставі, в межах  повновадень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та Законами україни.

                Враховуючи викладене, суд вважає, що  відповідач - Івано - Франківська міська рада при винесенні  оскаржуваного рішення та встановленні обов"язку користування земельною ділянкою  позивачу - "НДІпроектреконструкція" на підставі договору оренди, умови якого передбачають  сплату встановленої органом місцевого самоврядування орендної плати, а не  земельного  податку, порушив вимоги Земельного кодексу України та вийшов  за межі своїх повноважень.

                Відповідно  ст. 123 Земельного  кодексу України юридична особа, зацікавлена в  одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель, зокрема, комунальної  власності, звертається з відповідним клопотанням до сільської, селищної, міської ради. Після  виготовлення проекту відведення земельної ділянки міська рада в місячний строк  приймає рішення про надання земельної ділянки. Відмову органів місцевого  самоврядування у наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання  без розгляду може бути оскаржено в судовому порядку.

                Як вбачається з матеріалів справи,  Міністерство  будівництва, архітектури та житлово - комунального господарства України, Івано - Франківська філія "НДІпроектреконструкція" неодноразово звертались  до відповідача з приводу незаконності  позбавлення права позивача  на  постійне користування земельною ділянкою, однак,  на час розгляду справи  відповідачем, рішення  ХХIХ сесії Івано - Франківської  міської ради 4 демократичного  скликання "Про передачу земельних ділянок в оренду для підприємницької діяльності" від 08.12.2005 року  в частині,що  стосується надання  в оренду земельної ділянки позивачу у відповідність  до вимог Земельного кодексу України не приведено.

                08.08.2006 року прокуратурою міста Івано - Франківська  винесено протест на  пункт  44

рішення  ХХIХ сесії Івано - Франківської  міської ради 4 демократичного  скликання "Про передачу земельних ділянок в оренду для підприємницької діяльності" від 08.12.2005 року рішення  ХХIХ сесії Івано - Франківської  міської ради 4 демократичного  скликання "Про передачу земельних ділянок в оренду для підприємницької діяльності" від 08.12.2005 року рішення. В якому  відповідачу запропоновано  привести у відповідність до норм чинного земельного законодавства України, зокрема

ст. 92 Земельного кодексу України, вищевказане рішення. однак  даний протест відповідачем залишено  без виконання.

      Згідно приписів ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення. В адміністративних справах  про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб"єкта владних повноважень обов"язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов”язані діяти лише в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.          

           Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

             Керуючись  ст. 124 Конституції України, Законом України "Про оренду землі", ст.ст.92.93 Земельного кодексу України, ст.ст. 94,158,160 - 163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                                         ПОСТАНОВИВ:

             адміністративний позов задоволити частково.

             Визнати нечинним пункт 44 рішення  ХХIХ сесії Івано - Франківської  міської ради 4 демократичного  скликання "Про передачу земельних ділянок в оренду для підприємницької діяльності" від 08.12.2005 року рішення  ХХIХ сесії Івано - Франківської  міської ради 4 демократичного  скликання "Про передачу земельних ділянок в оренду для підприємницької діяльності" від 08.12.2005 року.

           В частині позовних вимог щодо  зобов"язання Івано - Франківську міську раду передати в постійне  користування, згідно ідеальної частки в будинковолодінні, земельну ділянку , яка знаходиться по вулиці Галицькій,29 в місті Івано - Франківську науково - дослідному інституту "Проектреконструкція", вул. Бандери,77, м.Івано-Франківськ, 76014, код ЄДРПОУ 04653182 -  в позові  відмовити.

               Суддя                                                                                      Деделюк Борис Васильович

        Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

 Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі.

 Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова складена в повному  обсязі  02.08.07

Виготовлено в АС "Діловодство суду"

Вінтоняк Оксана Іванівна  на ар

Дата ухвалення рішення13.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу889888
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —па-15/34

Постанова від 13.07.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні