Постанова
від 19.03.2007 по справі а6/073-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А6/073-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"19" березня 2007 р.                                                                   Справа № А6/073-07

10.30

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого                                                    судді Маляренка А.В.

при секретарі                                                             Петровій Л.М.

розглянувши адміністративну справу № А6/073-07

за позовом  Управління Пенсійного фонду України у Тетіївському районі Київської області, м. Тетіїв         

до Селянського фермерського господарства “Михайлівка”, с. Михайлівна, Тетіївський район

про стягнення  14 750,75 грн.

                                            

Представники:                                           

від позивача: Лисенко Н.М. ( довіреність № 03/388 від 13.02.07 р.)

відповідача:  не зявився

       обставини спору:

 До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України у Тетіївському районі Київської області (далі-позивач) до Селянського фермерського господарства “Михайлівка” (далі-відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті пенсій за віком призначених на пільгових умовах в сумі  14 750,75 грн.

Відповідно до пп. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України, який набрав чинності з 01.09.2005 р., спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності відносять до компетенції адміністративних судів і розглядаються за правилами КАС України.

  Згідно п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України. При цьому підсудність таких справ визначається Господарським процесуальним кодексом України.

          Провадження у справі було відкрите відповідно до ухвали від 26.02.2007 року  за правилами  Кодексу адміністративного судочинства України (далі –КАС України).

  В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач, як платник страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, своєчасно не сплатив фактичні витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах, в результаті чого утворилась заборгованість.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримує, вважає його обґрунтованими і правомірними та таким, що підлягає задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

Представник  відповідача без поважних причин в судове засідання не з'явився, письмовий відзив  на позов та інші витребувані документи ухвалою суду від 26.02.2007р не подав, хоча про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, що підтверджується реєстрами відправки вихідної рекомендованої кореспонденції суду від 06.03.07р. за № 143.

Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті.

           Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд,-

                                                                 встановив:

Згідно з п. 17 ст. 14 Закону України “Про систему оподаткування” збір на обов'язкове державне пенсійне страхування належить до загальнодержавних податків і зборів.

Об'єкт оподаткування, коло платників збору, ставки і порядок справляння збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування врегульовані Законом України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997р. №400/97-ВР.

Згідно ст.ст. 15, 17 Закону України „Про загальнообов'язкове  державне  пенсійне  страхування”  від 09.07.2003р. №1058-ІV (далі по тексту –Закон України №1058-ІV) відповідач є платником страхових внесків до Пенсійного фонду і зобов'язаний своєчасно здійснювати обчислювання та сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

  В порушення вимог вищезазначеного законодавства відповідач своєчасно та в повному обсязі не сплатив до Пенсійного фонду України у Тетіївському районі пенсії за віком призначених на пільгових умовах, в результаті чого утворилась заборгованість в сумі 14 750,75 грн., що підтверджується Розрахунком загальної суми заборгованості станом на 01.01.2007 р. по пільговим  пенсіям.

Позивач, посилаючись на п.п. а-з ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, п.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, п.п.6.1 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 стверджує, що відповідач зобов'язаний відшкодовувати позивачу фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій.

Підприємства, установи та організації, відповідно до п. 6.1. згаданої Інструкції, відшкодовують витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 100 відсотків фактичних витрат застрахованим особам, які працювали або працюють за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах. Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам рекомендованим листом. В розрахунку вказується прізвище, ім'я, по-батькові пенсіонера за якого проводиться відшкодування, стаж його роботи на даному підприємстві та сума місячного відшкодування. Підприємство в свою чергу щомісяця до 25-го числа вносить до пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Не сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій. Пільгові пенсії з нарахуванням пені та штрафних санкцій. Пільгові пенсії призначаються на підставі довідок про стаж роботи на підприємстві, які видає саме підприємство.

В підтвердження зазначеного позивач надав до суду Розрахунки про фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій за листопад 2006 р., Розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті з січня по грудень 2005 року, які було надіслано боржнику 24.07.06 р. № 01/1763 з повідомленням про вручення (засвідчені належним чином копії знаходяться в матеріалах справи).

Таким чином, заборгованість відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України у  Тетіївському районі,  складає 14 750,75 грн.

На час розгляду справи відповідач не надав суду доказів оплати суми заборгованості.

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що вимога позивача  про стягнення                      14 750 грн. 75 коп. заборгованості є правомірною та обґрунтованою, а отже підлягає задоволенню.

          Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у  справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Статтею 167 КАС України передбачено, що копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення направляється лише особі, яка бере участь у справі, але не була присутня в судовому засіданні. У разі проголошення в судовому засіданні тільки вступної та резолютивної частини постанови суд повідомляє час виготовлення постанови суду в повному обсязі. Особи, які беруть участь у справі, можуть отримати копію постанови чи ухвали в суді.

          Зважаючи на вищенаведене та керуючись  ст.ст. 17, 94, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, -

постановив:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Селянського фермерського господарства “Михайлівка” (09821, Київська обл., Тетіївський р-н., с. Михайлівка, р/р 26009000949001 в філії “КМД” АТ „Індекс-банк”, МФО 300818, код ЄДРПОУ 20573560) на  користь  Управління Пенсійного фонду України у Тетіївському районі Київської області (09800, Київська обл., м. Тетіїв, вул. Цвіткова 11; р/р 256013011022 в ГУ Ощадбанку в м. Києві та в Київській області, МФО 322669; код 22201466) 14 750 (чотирнадцять тисяч сімсот п'ятдесят) грн. 75 коп. заборгованості.

       Постанова суду може бути оскаржена до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Київської області шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження постанови суду протягом десяти днів з дня складення у повному обсязі та наступної подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана без подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду, якщо скарга подається протягом десяти днів з дня складення постанови у повному обсязі.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20-ти денний строк після подання заяви, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги у встановлений строк  постанова суду  набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а постанови  суду - без змін.

              Суддя                                                                                                  

Дата ухвалення рішення19.03.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу889944
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а6/073-07

Ухвала від 26.02.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

Постанова від 19.03.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні