Ухвала
від 27.04.2020 по справі 638/5444/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5444/20

Провадження № 2-з/638/228/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2020 року Дзержинський районний суд м.Харкова у складі:

головуючого Аркатової К.В.,

секретаря Рижикової В.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Харкові заяву адвоката Габрук Ю.С. - представника ОСОБА_1 про забезпечення доказів,-

в с т а н о в и в:

Представник заявника звернувся до суду із заявою в якій просить забезпечити докази шляхом витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю АНЛІМ.ЮЕЙ інформації (даних) про реєстранта веб-сайту. Свою заяву обґрунтовує тим, що 13.11.2019 року о 13 год. 45 хв. в інтернет-виданні Під ІНФОРМАЦІЯ_1 опубліковано статтю ІНФОРМАЦІЯ_2 - не лікувати: що приховує головний лікар Волині , в якій безпосередньо зазначено недостовірну інформацію про заявника. Недостовірна інформація завдає шкоди особистим немайновим благам заявника, а відтак ОСОБА_1 має намір захисти свої права та звернутись до суду із позовом про захист честі, гідності, ділової репутації, визнання інформації недостовірною та її спростування. На численні запити представника заявника встановити власника веб-сайту не виявилось можливим.

Дослідивши матеріали заяви, суд прийшов до наступного.

У відповідності до статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно із статтею 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Також, частиною 4 вказаної статті визначено, що суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

Відтак, оскільки заявником подано заяву про витребування доказів до подання позову, то така заява підлягає вирішенню у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

Частинами 1-5 статті 116 ЦПК України визначено, що суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Згідно з пунктами 4, 5 ч.1 ст. 117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів зазначаються: докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення таких доказів.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення доказів представник заявника обґрунтовує це неможливістю самостійно встановити дані про власника сайту для звернення в подальшому до суду із позовними вимогами про захист честі. Зазначене підтверджується адвокатськими запитами та відповідями на них.

Відповідно до п.2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Таким чином, для звернення до суду з позовом про захист честі, позивачу в позовній заяві потрібно вказати дані визначені п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України, а відтак з метою забезпечення реалізації безумовного права заявника на звернення суду з відповідним позовом, суд вважає, що заяву про витребування доказів слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 84, 116 ЦПК України суд,-

у х в а л и в:

Заяву заяву адвоката Габрук Ю.С. - представника ОСОБА_1 про забезпечення доказів- задовольнити.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю АНЛІМ.ЮЕЙ (код ЄДРОПОУ 37191797, що знаходиться за адресою: 61166, Харківська обл., місто Харків, проспект Науки, будинок 40, кімната 427 А) інформації (даних) про реєстранта веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_3 / ІНФОРМАЦІЯ_4 p ІНФОРМАЦІЯ_4 p ІНФОРМАЦІЯ_4 com.ua (доменного імені ІНФОРМАЦІЯ_5 ua), зокрема: прізвище, ім`я, по-батькові, місце реєстрації та проживання, телефон, e-mail - у випадку, якщо реєстрант фізична особа або найменування юридичної особи, код ЄДРПОУ, її місцезнаходження, телефон, e-mail - у випадку, якщо реєстрант юридична особа.

Роз`яснити що відповідно до ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно, але може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на увалу суду першої інстанції подається до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено30.04.2020
Номер документу89001640
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —638/5444/20

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні