Ухвала
від 28.04.2020 по справі 12/141-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

28 квітня 2020 року Справа № 12/141-Б

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д., за участю секретаря судового засідання Литвиненко Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Приватного підприємця Злобіна Андрія Дмитровича, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

до: Публічного акціонерного товариства "Бериславське автотранспортне підприємство 16537", ідентифікаційний код 03119121, м. Берислав Херсонської області,

про банкрутство,

без участі представників сторін,

в с т а н о в и в:

Ухвалою від 04 грудня 2018 року Господарський суд припинив процедуру ліквідації та повноваження ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Вудуда Гарі Ігоровича, увів процедуру санації боржника - Державної дослідно-експериментальної Агрофірми "Асканія-Нова", строком на шість місяців, призначив керуючим санацією арбітражного керуючого Вудуда Гарі Ігоровича, встановивши йому строк до 04.03.2019 для подачі до господарського суду на затвердження плану санації боржника схвалений комітетом кредиторів та погоджений органом, уповноваженим управляти державним майном.

Ухвалами від 22.08.2019, від 20.09.2019 та від 05.11.2019 року у зв`язку з необхідністю погодження плану санації боржника з органом, уповноваженим управляти державним майном.

Ухвалою від 30.01.2020 відкладено розгляд плану санації боржника на 28 квітня 2020 року о 10:00 год., доручено Шостому апеляційному адміністративному суду, що знаходиться за адресою: вул. Московська, 8, корп. 30, м. Київ, 01010, зал № 7, забезпечити проведення відеоконференції під час судового засідання, зобов`язано керуючого санацією арбітражного керуючого Вудуда Г.І. надіслати суду та Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України план санації боржника.

До суду 24.04.2020 електронною поштою представник Мінекономіки надав клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату та час через карантин.

В судове засідання 28.04.2020 не з`явилися представники сторін, повідомлені належним чином про дату, час та місце проведення судового засідання.

Вирішуючи питання щодо подальшого розгляду справи суд зазначає, що Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 16.03.2020, в редакції від 02.04.2020 № 255, встановлено з 12.03.2020 до 24.04.2020 на всій території України карантин та Постановою КМУ № 291 від 22.04.2020 "Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України" продовжено карантин до 11.05.2020 року.

У зв`язку з карантином заборонено до 11.05.2020 перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту; переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, крім випадків службової необхідності; регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, уведено інші заходи для запобігання поширенню інфекції, встановлено (визначено) осіб, які потребують самоізоляції, зокрема - особи, які досягли 60-річного віку тощо, що обмежують можливість реалізації громадянами та їх представниками свого права на безпосередню участь в судовому засіданні при розгляді своєї справи.

За таких обставин здійснення правосуддя у відкритих судових засіданнях з безпосередньою участю сторін процесу в умовах оголошення КМУ карантину, створює загрозу для життя та здоров`я працівників суду, суддів і учасників судових засідань.

Також, зборами суддів Господарського суду Херсонської області від 20.03.2020 з метою запобігання поширенню гострих респіраторних захворювань, враховуючи Постанову Кабінету Міністрів України № 211 від 16.03.2020, припинено допуск осіб (представників учасників справ) до приміщення Господарського суду Херсонської області, що відповідає завданням обмеження контактів між людьми в період дії правового режиму карантину.

Відповідно до Закону № 540-IX від 30.03.2020 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" доповнено Розділ Х ГПК України "Прикінцеві положення" частиною 4, відповідно до якої - під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), процесуальні строки, визначені щодо судового розгляду справи, продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Отже, законодавець встановив, що перебіг процесуальних строків залежить від настання події - скасування карантину в Україні.

Ця правова ситуація відповідає приписам ст. 116 ГПК України (Початок і закінчення процесуальних строків), якою визначено, що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Суд виходить з того, що право учасників справи на справедливий суд не може бути обмеженим. Між правом особи на безпечне для життя і здоров`я довкілля та правом на справедливий суд переважає природне право осіб на життя та безпечне довкілля, обов`язок щодо забезпечення якого покладено на державу Україна.

Суд, діючи в правовому дусі карантину, не може застосовувати процесуальні норми які зазвичай діють щодо розгляду справи без участі представників, неповідомлення осіб про причини неприбуття або ненадання доказів, розгляд справи незалежно від причини неявки в судове засідання тощо.

З огляду на викладене, неявка в судове засідання представників сторін та неподання ними до господарського суду заяв, клопотань по суті справи та з процесуальних питань судом вважаються такими, що обумовлені поважними причинами.

В той же час, суд звертає увагу учасників справи, що згідно ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одне із завдань учасників процесу і суду - своєчасне вирішення спору.

Виходячи з вказаних завдань суд нагадує, що відповідно до приписів статті 202 ГПК України суд може розглянути справу без участі представників.

Розгляд справи можливий і в період дії карантину, якщо сторони виконають приписи ухвали суду про відкриття справи щодо здійснення процесуальних дій (надання відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення тощо).

Для розгляду справи в період дії карантину сторони можуть реалізувати свої права подавши до суду відповідні заяви про розгляд справи за відсутності представників сторін, якщо їх (його) нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Дослідивши подані клопотання та матеріали справи, суд постановив відкласти розгляд плану санації боржника до скасування карантину, про дату та час судового засідання сторони повідомлені будуть додатково

Керуючись ст.ст. 183, 120, 121, 122, 202 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Відкласти судове засідання для розгляду плану санації боржника до скасування карантину.

2. Про дату та час судового засідання сторони повідомлені будуть додатково.

3. Запропонувати керуючому санацією арбітражному керуючому Вудуду Г.І. та Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України максимально використати час для вирішення питань стосовно плану санації боржника та його заходів.

Окрім того, запропонувати сторонам для розгляду справи в період дії карантину подати до суду відповідні заяви (клопотання) про:

1) - розгляд справи за відсутності представників сторін, якщо на думку учасників справи, їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору;

2) - участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису (ЕЦП) в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до затвердженого ДСА Порядку.

З Порядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в господарському процесі поза межами приміщення суду також можна ознайомитися на сайті господарського суду (ks.arbitr.gov.ua/sud5024).

Ухвалу про повідомлення надіслати учасникам справи.

Ухвала відповідно до ч.2 ст.235 ГПК України набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено30.04.2020

Судовий реєстр по справі —12/141-б

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 07.09.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 15.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 03.12.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні