Рішення
від 29.04.2020 по справі 925/885/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2020 року м. Черкаси справа № 925/885/19

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С. з секретарем судового засідання Вініченко О.Б., за участю представників учасників справи:

від позивача: Бодашко О.О., Курас С.А. (по довіреності),

від відповідача: ліквідатор Капля С.В. не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут"

до Смілянського комунального підприємства "Наш дім",

про розірвання договору та стягнення 184 853,26 грн. заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут" звернулось до господарського суду Черкаської області з позовом до Смілянського комунального підприємства "Наш дім", в якому просить суд:

- розірвати договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №71021000357 від 25.12.2018 року, що укладений між Смілянським комунальним підприємством "Наш дім" та товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут";

- стягнути з Смілянського комунального підприємства "Наш дім" суму боргу за спожиту електричну енергію та послуг з розподілу електричної енергії за січень-червень 2019 року в розмірі 153 430,81 грн.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 25.07.2019 року (суддя Скиба Г.М.) відкрито провадження у даній справі.

10.12.2019 року господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Скиби Г.М. ухвалив: матеріали справи №925/885/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут" до Смілянського комунального підприємства "Наш дім" про розірвання договору та стягнення 153 430,81 грн. заборгованості передати господарському суду Черкаської області для розгляду тим самим складом суду, у проваджені якого перебуває справа про банкрутство Смілянського комунального підприємства "Наш дім" №925/600/14.

Згідно Витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 25.11.2019 року справу №925/885/19 передано у провадження судді Боровику С.С.

Ухвалою від 10.12.2019 року суддя господарського суду Черкаської області Боровик С.С. прийняв справу №925/885/19 до провадження, призначено підготовче засідання до розгляду.

У судових засіданнях 30.01.2020 та 24.02.2020 представники позивача позов з урахуванням поданої заяви про збільшення розміру позовних вимог підтримали, просять задовольнити.

Ліквідатор визнає вимоги в частині заборгованості, в частині позову про розірвання договору заперечує, просить відмовити у задоволенні вимог в цій частині.

Сторони були належним чином повідомлені господарським судом про дату, час і місце проведення судового засідання, однак 29.04.2020 у судове засідання не з`явилися і про причини неявки господарський суд не повідомили, що не перешкоджає розгляду справи по суті, за наявними в справі матеріалами.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, суд встановив наступне.

Відповідно до пункту 8 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312 договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

ТОВ Черкасиенергозбут є постачальником універсальних послуг на території Черкаської області згідно додатку 3 до постанови НКРЕКП від 26.10.2018 року №1268 Про затвердження Методичних рекомендацій щодо передачі даних побутових та малих непобутових споживачів постачальнику електричної енергії, на якого відповідно до Закону України Про ринок електричної енергії покладається виконання функції універсальної послуги на закріпленій території .

Згідно частини 2 пункту 3.1.1. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312 (надалі - ПРРЕЕ) у межах території діяльності одного постачальника універсальних послуг не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг.

25.12.2018 року між Смілянським комунальним підприємством "Наш дім" та товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут" укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №71021000357.

Відповідно до пункту 2.1 Договору Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Пунктом 13.1. Договору передбачено, цей Договір укладається на строк, зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав Споживач, та набуває чинності з дати подання Споживачем заяви-приєднання. Умови цього Договору починають виконуватись з дати початку постачання електричної енергії, зазначеної Споживачем у заяві-приєднанні.

02.01.2019 року споживачу відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , що підтверджується рахунками за січень-червень 2019 року. Згідно пункту 3.2.12. ПРРЕЕ договір про постачання електричної енергії споживачу вважається укладеним з дати відкриття особового рахунку за об`єктом споживача.

На виконання умов Договору, згідно показників обліку електричної енергії за об`єктами Відповідача по ЕІС-кодах точок обліку за січень-червень 2019 року спожито 211610 кВт/год.

На виконання пунктів 4.13. ПРРЕЕ для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію постачальник сформував та виставив споживачу платіжні документи у паперовій формі на підставі даних комерційного обліку - рахунки остаточного розрахунку за спожиту активну електричну енергію за січень-червень 2019 року по особовому рахунку № НОМЕР_1 . Платіжні документи сформовані постачальником за обсяг електричної енергії згідно з обраною комерційною пропозицією до договору про постачання електричної енергії споживачу.

На підставі отриманих даних відповідно до умов договору постачальник склав акти прийому-передавання товарної продукції за січень-червень 2019 року (пункт 4.3. ПРРЕЕ).

Сформовані рахунки остаточних розрахунків та акти приймання-передавання товарної продукції за січень-червень 2019 року вручались Відповідачу.

Таким чином, Позивач поставив Відповідачу електричну енергію на загальну суму 260292,91 грн., в т.ч. ПДВ - 43 382,15 грн., з яких сплачено лише 100 862,10 грн., що підтверджується заявою приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, рахунками остаточного розрахунку та актами приймання-передавання товарної продукції за січень-червень 2019 року.

Пунктом 5.10 Договору передбачено, що оплата рахунка Постачальника за Договором має бути здійснена Споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання Споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої Споживачем. Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору.

Споживач здійснює оплату за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії через Постачальника, із зазначенням обраного способу оплати в комерційній пропозиції. При виставленні рахунку за спожиту електричну енергію Споживачу Постачальник зобов`язаний окремо вказувати оплату за послугу з розподілу електричної енергії та оплату вартості електричної енергії (пункт 5.13 Договору).

Спору між сторонами з приводу кількості, якості та вартості отриманої електричної енергії немає. Відповідач свої грошові зобов`язання за Договором своєчасно та в повному обсязі не виконав.

За Відповідачем рахується заборгованість за спожиту електричну енергію, поставлену з 01.01.2019 року, в розмірі 153 430,81 грн.

Зазначені договірні відносини по своїй суті мають ознаки договору поставки, за яким продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (стаття 712 ЦК України). За змістом частини 2 статті 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Загальні умови виконання господарських зобов`язань визначені статтею 193 Господарського кодексу України та статтею 526 Цивільного кодексу України, згідно з якими суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

За змістом статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання, яке припиняється виконанням, проведеним належним чином.

За змістом пункту 1 статті 199 Господарського кодексу України та пункту 1 статті 548 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

В силу статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно пункту 13.5. Договору Постачальник має право розірвати цей Договір достроково, повідомивши Споживача про це за 20 днів до очікуваної дати розірвання, у випадках якщо Споживач прострочив оплату за постачання електричної енергії згідно з Договором, за умови, що Постачальник здійснив попередження Споживачу про можливе розірвання цього Договору.

На виконання пункту 13.5. Договору відповідачу направлено лист (пропозицію) про розірвання договору та додаткову угоду до Договору про постачання електричної енергії.

Як визначено в пункті 13.8. Договору, усі повідомлення за цим Договором вважаються зробленими належним чином у разі, якщо повідомлення здійснені в письмовій формі та надіслані рекомендованим листом, вручені кур`єром або особисто під підпис за зазначеними в цьому Договорі адресами Сторін. Датою отримання таких повідомлень буде вважатися дата їх особистого вручення або дата поштового штемпеля відділу зв`язку у якому обслуговується одержувач.

Пунктом 3.1.6. ПРРЕЕ передбачено, що за наявності боргу у розмірі вартості електричної енергії, спожитої протягом двох попередніх місяців, електропостачальник має право в установленому порядку розірвати договір про постачання електричної енергії споживачу згідно з його умовами.

Відповідно до статті 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

18.07.2019 року ТОВ Черкасиенергозбут на адресу Відповідача рекомендованим листом направлено вимогу про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію, попередження про розірвання договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, пропозицію про розірвання договору та додаткову угоду до Договору про постачання електричної енергії.

Пунктом 1.2.16. ПРРЕЕ передбачено, що спірні питання між споживачем та постачальником електричної енергії або оператором системи чи іншим учасником роздрібного ринку вирішуються сторонами шляхом переговорів та у разі неможливості дійти згоди у зазначений спосіб, що підтверджується хоча б однією із сторін документально, розглядаються за зверненням споживача або іншого учасника роздрібного ринку в межах наданих законодавством повноважень енергетичним омбудсменом, Регулятором або судом.

Від керуючого санацією СКП Наш дім Каплі С.В. надійшов відзив №324 від 19.09.2019 року, в якому зазначив, що позовні вимоги визнає частково, а саме: в частині стягнення суми боргу за спожиту електричну енергію та послуг з розподілу електричної енергії в розмірі 153 430,81 грн. Позовні вимоги в частині розірвання договору не визнає та просить суд відмовити позивачу у задоволенні цієї вимоги, мотивуючи наступним.

Розірвання договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг спричинить припинення постачання електроенергії до будинків, які перебувають на балансі СКП Наш дім , зокрема, гуртожитків, які обладнані електроплитам.

Відключення електроенергії спричинить соціальну напругу серед мешканців будинків та як наслідок, відповідні активні дії зі сторони мешканців будинків по відновленню електропостачання, зокрема, блокування роботи підприємств, установ, організацій.

Причинами виникнення заборгованості за поставлену електричну енергію у сумі 153 430,81 грн. є об`єктивні та незалежні від волі СКП Наш дім обставини, зокрема, економічно не обґрунтований тариф на послуги СКП Наш дім (не змінювався з 2016 року).

СКП Наш дім на даний момент проходить процедуру відновлення платоспроможності та перебуває у важкому фінансово-економічному стані, причиною чого є, зокрема, низька платіжна культура споживачів послуг СКП Наш дім з утримання будинків та прибудинкової території (заборгованість становить 2,0 млн. грн., орієнтовно процент оплати послуг складає 80%) і тому як наслідок терміново сплатити борг ТОВ Черкасиенергозбут у сумі 153 430,81 грн. не має можливості.

Також керуючий санацією просить суд постановити ухвалу про розстрочку виконання судового рішення.

Від директора ТОВ Черкасиенергозбут надійшла відповідь на відзив №4728 від 11.11.2019 року, в якій просить суд відзив керуючого санацією Каплі С.В. відхилити.

Крім того, від директора ТОВ Черкасиенергозбут надійшла заява від 19.12.2019 року про збільшення розміру позовних вимог, в якій зазначено, що станом на 05.12.2019 року борг за спожиту електричну енергію протягом січня-листопада 2019 року становить 184 853,26 грн.

За таких обставин, просить суд розірвати Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №71021000357 від 25.12.2018 року укладений між Смілянським комунальним підприємством НАШ ДІМ та Товариством з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ .

Стягнути з Смілянського комунального підприємства НАШ ДІМ (код ЄДРПОУ 37977850. 20705, Черкаська область, місто Сміла, вул. Краснопресненська, 7) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ (код ЄДРПОУ 42474208, 18002, м. Черкаси, вул. Благовісна, 166) суму боргу за спожиту електричну енергію та послуг з розподілу електричної енергії за січень-листопад 2019 року в розмірі 184 853,26 грн. на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання НОМЕР_3 в Філії Черкаського обласного управління АТ Ощадбанк .

Стягнути з Смілянського комунального підприємства НАШ ДІМ (код ЄДРПОУ 37977850. 20705, Черкаська область, місто Сміла, вул. Краснопресненська, 7) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ (код ЄДРПОУ 42474208, 18002, м. Черкаси, вул. Благовісна, 166) судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 4693,80 грн. на поточний рахунок № НОМЕР_2 в Черкаському ГРУ АТ КБ Приватбанк .

Дослідивши подані письмові докази, суд приходить до висновку.

Між Смілянським комунальним підприємством "Наш дім" та товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут" укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №71021000357.

Позивач поставив відповідачу електричну енергію за січень-червень 2019 року на суму 260 292,91 грн., сплачено відповідачем за надані послуги частково 100 862,10 грн., заборгованість за спожиту електричну енергію становить 153 430,81 грн.

19.12.2019 року позивачем подану заяву про збільшення розміру позовних вимог в підготовчому засіданні за січень-листопад 2019 року на суму 184 853,26 грн.

Ліквідатор визнає існування боргу його підприємства перед ТОВ "Черкасиенергозбут", тому позов в цій частині позовних вимог підлягає до задоволення та стягнення з відповідача на користь позивача 184 853,26 грн. боргу за спожиту електричну енергію.

Щодо розірвання договору, суд зазначає наступне.

Згідно пункту 13.5. Договору Постачальник має право розірвати цей Договір достроково, повідомивши Споживача про це за 20 днів до очікуваної дати розірвання, у випадках якщо Споживач прострочив оплату за постачання електричної енергії згідно з Договором, за умови, що Постачальник здійснив попередження Споживачу про можливе розірвання цього Договору.

На виконання пункту 13.5. Договору відповідачу направлено лист (пропозицію) про розірвання договору та додаткову угоду до Договору про постачання електричної енергії.

Як визначено в пункті 13.8. Договору, усі повідомлення за цим Договором вважаються зробленими належним чином у разі, якщо повідомлення здійснені в письмовій формі та надіслані рекомендованим листом, вручені кур`єром або особисто під підпис за зазначеними в цьому Договорі адресами Сторін. Датою отримання таких повідомлень буде вважатися дата їх особистого вручення або дата поштового штемпеля відділу зв`язку у якому обслуговується одержувач.

18.07.2019 року ТОВ Черкасиенергозбут на адресу Відповідача рекомендованим листом направлено вимогу про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію, попередження про розірвання договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, пропозицію про розірвання договору та додаткову угоду до Договору про постачання електричної енергії.

Тобто за наявності заборгованості відповідача в сумі 184 853,26 грн. за постачання електричної енергії та дотримання позивачем вимог договору та чинного законодавства щодо порядку розірвання спірного договору, є підставою для задоволення позову в частині розірвання договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №71021000357 від 25.12.2018 року, укладений між Смілянським комунальним підприємством "Наш дім" та товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут".

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку із задоволенням позову повністю сплачений позивачем за подання позову судовий збір у сумі 4693,80 грн. необхідно покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Смілянського комунального підприємства НАШ ДІМ (код ЄДРПОУ 37977850, 20705, Черкаська область, місто Сміла, вул. Краснопресненська, 7) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ (код ЄДРПОУ 42474208, 18002, м.Черкаси, вул. Благовісна, 166) суму боргу за спожиту електричну енергію та послуг з розподілу електричної енергії за січень-листопад 2019 року в розмірі 184 853,26 грн. на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання НОМЕР_3 в Філії Черкаського обласного управління АТ Ощадбанк .

3.Стягнути з Смілянського комунального підприємства НАШ ДІМ (код ЄДРПОУ 37977850, 20705, Черкаська область, місто Сміла, вул. Краснопресненська, 7) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ (код ЄДРПОУ 42474208, 18002, м.Черкаси, вул. Благовісна, 166) судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 4693,80 грн. на поточний рахунок № НОМЕР_2 в Черкаському ГРУ АТ КБ Приватбанк .

Видати накази.

4.Розірвати договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №71021000357 від 25.12.2018 року, укладений між Смілянським комунальним підприємством "Наш дім" та товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасиенергозбут".

Рішення суду може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 29.04.2020 року.

Суддя С.С. Боровик

Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено30.04.2020
Номер документу89008663
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/885/19

Рішення від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 24.10.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 22.08.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 25.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні