Рішення
від 28.04.2020 по справі 293/2130/18
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/2130/18

Провадження № 2/293/83/2020

28 квітня 2020 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого-судді Бруховського Є.Б.

секретаря судового засідання Тишкевич К.Б.

з участю прокурора Чарліної О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Черняхові цивільну справу за позовом Коростишівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: Управління фінансів Черняхівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Коростишівської місцевої прокуратури звернулася до суду з позовом в інтересах держави в особі Управління фінансів Черняхівської районної державної адміністрації, в якому вказувала, що 22.07.2018 року близько 02 години ОСОБА_3 перебував поруч з приміщенням розважального закладу Анело , що за адресою: смт. Черняхів, вул. Володимирська 7 . В той час до ОСОБА_3 підійшов його знайомий неповнолітній ОСОБА_2 та між ними на грунті тривалих особистих неприязних стосунків виник словесний конфлікт. В ході вказаного конфлікту у ОСОБА_2 виник злочинний умисел, направлений на заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_3 Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_2 під час розмови з потерпілим умисно правою рукою, стиснутою в кулак, наніс удар в ліву частину обличчя ОСОБА_3 . Внаслідок отриманого удару потерпілий ОСОБА_3 не втримався на ногах та впав на землю. Продовжуючи свої злочинні дії, направлені на умисне заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_3 , ОСОБА_4 правою рукою, стиснутою в кулак, наніс три удари в обличчя потерпілого ОСОБА_3 . В результаті умисно завданих ударів за вищевказаних обставин ОСОБА_2 заподіяв ОСОБА_3 тілесні ушкодження у вигляді саден та синців на голові, забою лобної частки головного мозку з обох сторін, перелому кісток носа, які відносяться до тілесного ушкодження середнього ступеня тяжкості, яке не є небезпечним для життя, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров`я.

Після закінчення досудового слідства у кримінальному провадженні №12018060310000293 від 22.07.2018 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.122 КК України, 28.09.2018 обвинувальний акт направлено для розгляду по суті до Черняхівського районного суду. Ухвалою Черняхівського районного суду від 22.11.2018 року кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України, закрито на підставі п. 7 ч.1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із відмовою потерпілого від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Водночас, потерпілий ОСОБА_3 після вчиненого кримінального правопорушення в період з 22.07.2018 року по 04.08.2018 року перебував на стаціонарному лікуванні в реанімаційному та травматологічному відділеннях Черняхівського ТМО та відповідно до розрахунку, проведеного у відповідності до вимог п.2 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 16.07.1993 № 545, загальна сума витрат лікувального закладу на стаціонарне лікування потерпілого склала 926 грн. 40 коп. Під час постановлення ухвали від 22.11.2018 року про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_2 Черняхівським районним судом в підготовчому судовому засіданні позов прокурора Коростишівської місцевої прокуратури до ОСОБА_2 не розглядався. Завдані збитки закладу охорони здоров`я відповідачами не відшкодовано. За таких обставин, прокурор вважає, що вказані кошти в силу ст. 1179 ЦК України слід стягнути із законного представника ОСОБА_2 - ОСОБА_1 , на користь Управління фінансів Черняхівської районної державної адміністрації в сумі 926,40 грн., а після досягнення ОСОБА_2 повноліття або коли він до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди, стягнення з його матері ОСОБА_1 припинити та продовжити стягнення з ОСОБА_2 .

Прокурор в судовому засіданні, заявлений позов підтримала просила його задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Представник позивача Управління фінансів Черняхівської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи має місце заява про розгляд справи у відсутності представника позивача, позов підтримали, просили його задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, хоча були належно повідомлені про час і місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили, від них не надійшли заяви про розгляд справи у їх відсутність, тому суд розглядає справу на підставі наявних в ній доказів.

Вислухавши прокурора, дослідивши матеріали справи, суд позов задовольняє частково із наступних підстав:

В судовому засіданні встановлено, що 22.07.2018 року близько 02 години ОСОБА_3 перебував поруч з приміщенням розважального закладу Анело , що за адресою: смт. Черняхів, вул. Володимирська 7 . В той час до ОСОБА_3 підійшов його знайомий неповнолітній ОСОБА_2 та між ними на грунті тривалих особистих неприязних стосунків виник словесний конфлікт. В ході вказаного конфлікту у ОСОБА_2 виник злочинний умисел, направлений на заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_3 Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_2 під час розмови з потерпілим умисно правою рукою, стиснутою в кулак, наніс удар в ліву частину обличчя ОСОБА_3 . Внаслідок отриманого удару потерпілий ОСОБА_3 не втримався на ногах та впав на землю. Продовжуючи свої злочинні дії, направлені на умисне заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_3 , ОСОБА_4 правою рукою, стиснутою в кулак, наніс три удари в обличчя потерпілого ОСОБА_3 . В результаті умисно завданих ударів за вищевказаних обставин ОСОБА_2 заподіяв ОСОБА_3 тілесні ушкодження у вигляді саден та синців на голові, забою лобної частки головного мозку з обох сторін, перелому кісток носа, які відносяться до тілесного ушкодження середнього ступеня тяжкості, яке не є небезпечним для життя, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров`я.

У результаті отриманих тілесних ушкоджень громадянин ОСОБА_3 в період з 22.07.2018 року по 04.08.2018 року перебував на стаціонарному лікуванні в реанімаційному та травматологічному відділеннях Черняхівського ТМО, на його лікування закладом охорони здоров`я затрачено 926,40 грн.

В провадженні Черняхівського районного суду Житомирської області на розгляді перебувало кримінальне провадження №12018060310000293 від 22.07.2018 по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.122 КК України.

Ухвалою Черняхівського районного суду Житомирської області від 22.11.2018 року кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України, закрито на підставі п. 7 ч.1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із відмовою потерпілого від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення (а.с.4). Під час постановлення ухвали цивільний позов щодо відшкодування збитків закладу охорони здоров`я не розглядався. Завдані збитки закладу охорони здоров`я законним представником ОСОБА_2 - ОСОБА_1 та самим ОСОБА_2 не відшкодовано.

Фактичні витрати закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину визначаються згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат на лікування закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використанням, затвердженим постановою КМУ від 16.07.1993 року № 545.

Як передбачено п. 1 цього Порядку, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно до п. 2 Порядку, визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко- день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць в якому проводилося лікування на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Згідно довідки головного лікаря Черняхівського ТМО №1566 від 27.09.2018 року на лікування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який знаходився на стаціонарному лікуванні в реанімаційному та травматологічному відділеннях Черняхівського ТМО з 22.07.2018 року по 04.08.2018 року з приводу закритої черепно-мозкової травми, алкогольне сп`яніння, затрачено кошти в сумі 926,40 грн.(вартість одного ліжкодня складала 77,20 грн. (а.с. 5).

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно ч. 3 ст. 1206 ЦК України якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

У відповідності до положень с. 1179 ЦК України неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Якщо неповнолітня особа перебувала у закладі, який за законом здійснює щодо неї функції піклувальника, цей заклад зобов`язаний відшкодувати шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі, якщо він не доведе, що шкоди було завдано не з його вини. Обов`язок батьків (усиновлювачів), піклувальника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, відшкодувати шкоду припиняється після досягнення особою, яка завдала шкоди, повноліття або коли вона до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди.

З огляду на викладене, а також те, що, витрати на лікування потерпілого добровільно відповідачами не відшкодовано, Черняхівське ТМО є бюджетним закладом охорони здоров`я, фінансування якого здійснюється за рахунок державного бюджету, та враховуючи те, що на момент розгляду справи в суді ОСОБА_2 досяг повноліття, а тому суд приходить до висновку, що затрачені кошти на лікування потерпілого ОСОБА_3 слід стягнути саме з ОСОБА_2 на рахунок Управління фінансів Черняхівської районної державної адміністрації.

В позові до ОСОБА_1 відмовити за безпідставністю вимог на момент розгляду справи.

Крім того, у відповідності із ст.141 ЦПК України, суд стягує з відповідача судовий збір в сумі 840,80 грн. в дохід держави.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 1166, 1206,1179 ЦК України, постановою Кабінету Міністрів України від 16 липня 1993 року № 545 Про затвердження Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання (зі змінами), ст.ст. 4,5, 19, 43,81, 82, 141, 280-284 ЦПК України, суд-,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити часково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Коростень Житомирської області, мешканця АДРЕСА_2 , на користь Управління фінансів Черняхівської районної державної адміністрації, на р/р НОМЕР_1 , одержувач: УДК в Житомирській області, МФО 811039, код ЄДРПОУ 37684003, 926,40 грн., затрачених на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 .

В позові до ОСОБА_1 відмовити за безпідставністю вимог на момент розгляду справи.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Коростень Житомирської області, мешканця АДРЕСА_2 , судовий збір в розмірі 840,80 грн. на користь держави (адреса: вул.Липська, 18/5, м.Київ, 01601; код ЄДРПОУ 26255795); отримувач - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106 "Судовий збір (стягувачем є Державна судова адміністрація України)".

До суду відповідачем може бути подана заява про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, відповідач має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем на рішення може бути подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду через Черняхівський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Головуючий - суддя: Є.Б. Бруховський

Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89015257
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —293/2130/18

Рішення від 28.04.2020

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

Ухвала від 17.12.2018

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук С. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні