Рішення
від 29.04.2020 по справі 542/1541/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1541/19

Провадження № 2/542/62/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2020 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання - Чиж Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Нові Санжари цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за не обліковану електроенергію, суд-

В С Т А Н О В И В:

12.11.2019 року АТ "Полтаваобленерго" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за не обліковану електроенергію згідно Акта про порушення №00005437 від 10.02.2018 року, в якому просило стягнути з останньої 24456,68 грн. завданих збитків та 1921,00 грн. судових витрат.

Свої вимоги обґрунтовувало тим, що 10.02.2018 року представниками Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго під час контрольного огляду та технічної перевірки електроустановки, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 було виявлено порушення п.48 Правил користування електричною енергією для населення затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 року №1357, чинні на момент вчинення порушення, та п.3.1.6 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 року №562, чинні на момент вчинення порушення, а саме - самовільне підключення електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритою електропроводкою на вводі в будівлю поза електролічильником. Накид проводів на ввід, улаштування відгалуження від вводу в будинок.

Встановивши факт порушення, працівниками, за участю споживача ОСОБА_1 було складено акт про порушення №00005437, який підписано представниками постачальника електроенергії. Побутовий споживач ОСОБА_1 від підпису в акті про порушення відмовилась.

13.03.2018 року комісією Новосанжарської філії під час розгляду акту про порушення, керуючись Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, було визначено обсяг необлікованої електричної енергії та суму завданих збитків, що складає 28408,68 грн.

Відповідач, порушуючи п.42 ПКЕЕН. не виконала зобов`язання щодо оплати за електричну енергію необліковану в наслідок порушення споживачами вище вказаних Правил в повному обсязі. Станом на 01 листопада 2019 року збитки оплачені частково на суму 3952 гривні 00 коп. Іншу частину заборгованості на суму двадцять чотири тисячі чотириста п`ятдесят шість гривень 68 коп. не сплатила. На неодноразові вимоги та пропозиції сплати заборгованість боржник не реагувала.

В зв`язку з невідшкодуванням вказаної суми в добровільному порядку, позивач звернувся до суду.

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 29.11.2019 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання на 15.01.2020 року (а.с.32-33).

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надавши письмову заяву, в якій вказав, що просить суд розглянути справу без його участі, позовні вимоги просить задовольнити в повному обсязі. Не заперечує щодо заочного розгляду справи (а.с.51).

Відповідач в судове засідання повторно не з`явилася і не повідомила суд про причини неявки, заяви про розгляд справи без її участі чи відзиву на позов не надала. Про час, дату та місце розгляду справи відповідач була повідомлена належним чином за зареєстрованим місцем проживання, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.37, 41, 44, 49).

Ухвалою суду від 29.04.2020 року встановлено заочний розгляд справи.

За вказаних обставин, відповідно до положень ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є власником житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується договором купівлі - продажу від 27.10.2006 року (а.с.14).

Між позивачем та відповідачем укладено договір про користування електричною енергією (а.с.12 - 13).

10.02.2018 року представниками Новосанжарської філії ПАТ Полтаваобленерго при перевірці домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 , було виявлено факт порушення ПКЕЕН , яке полягало в самовільному підключенні електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритою електропроводкою на ввід в будівлю поза електролічильником. Накид проводів на ввід, улаштування відгалуження від вводу в будинок.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 Цивільного кодексу України(далі - ЦК України), статтями 24-27 Закону України Про електроенергетику , Методикою, ПКЕЕН, які були чинним на час виявлення порушення та складання акту.

Відповідно до статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ст. 26 Закону України Про електроенергетику споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Відповідно до ст. 27 Закону України Про електроенергетику правопорушеннями в електроенергетиці є, в тому числі, крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Відповідно до п. 37 Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (чинним на час виявлення порушення та складання акту) енергопостачальник має право: перевіряти справність приладів обліку, знімати показання відповідно до умов договору та проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза приладами обліку; вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією.

Відповідно до п. 48 ПКЕЕН споживач несе відповідальність згідно із законодавством за: порушення правил користування електричною енергією; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладу обліку.

Відповідно до п. 53 ПКЕЕН у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.

На підставі акта енергопостачальник має право відключити споживача від електропостачання (у випадках, передбачених пунктом 35 цих Правил), а також визначити величину збитків, завданих йому протиправними діями споживача.

Розмір завданих енергопостачальнику збитків розраховується відповідно до оформленого акта про виявлення порушення та до методики, затвердженої НКРЕ.

Встановивши факт безоблікового використання відповідачем електричної енергії, працівники енергопостачальної організації склали акт про порушення №00005437, де зазначили про порушення п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 №1357 . Акт про порушення було підписано працівниками Новосанжарської філії ПАТ Полтаваобленерго . Споживач від підпису відмовилася (а.с.5-6).

13.03.2018 року на засіданні комісії Новосанжарської філії ПАТ Полтаваобленерго з розгляду Актів про порушення Правил користування електричною енергією для населення, були визначені обсяг та вартість необлікованої електричної енергії внаслідок порушення відповідачем ОСОБА_1 користування електричною енергією для населення, що було відображено в протоколі засідання комісії за №269 від 13.03.2018 року. Вартість необлікованої електричної енергії склала 28408,68 грн. (а.с.9).

Відповідно до п. 53 ПКЕЕН, Методикою обчислення розміру відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил, яка затверджена Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 4.05.2006 року № 562 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 4.07.2006 року за № 782/12656, застосувавши дію підпункт б) пункту 3.3 (розрахунок був проведений за період з 10.02.2017 року по 10.02.2018 року), відповідачу проведено нарахування вартості необлікованої електроенергії, внаслідок порушення споживачем ПКЕЕН на суму 28408,68 грн.

З обґрунтування, зазначеного в позові, вбачається, що позивачу відповідачем відшкодовано частину збитків в розмірі 3952 грн., внаслідок чого заборгованості за не обліковану електроенергію становить: 28408,68 грн. - 3952 грн. = 24456,68 грн.

Суд виходить з вимог ст.ст. 12, 81 ЦПК України, відповідно до яких цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами статті 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідач у судове засідання не з`явився, не скористався своїми процесуальними правами сторони в процесі і не надав належних доказів, які спростовують доводи позивача.

Таким чином, відповідач в порушення вищевказаних Правил користування електричною енергією для населення, самовільно вчинив підключення електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритою електропроводкою на вводі в будівлю поза електролічильником, накид проводів на ввід, влаштування відгалуження від вводу в будинок, не повідомив про це енергопостачальника, та споживав електричну енергію, яка не враховувалась приладом обліку, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед позивачем, враховуючи часткову добровільну сплату відповідачем, на суму 24456,68 грн., яка підлягає стягненню з нього на користь позивача в повному обсязі.

Враховуючи, що позовні вимоги суд задовольняє повністю, то з відповідача, у відповідності до ст.141 ЦПК України, підлягає стягненню судовий збір в сумі 1921 грн.

На підставі ст.ст.26, 27 Закону України Про електроенергетику , п.п. 37, 48, 53 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою КМУ від 26.07.1999 року №1357 та, керуючись ст.ст.259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за не обліковану електроенергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Акціонерного товариства Полтаваобленерго заборгованість за безобліково спожиту електричну енергію за актом про порушення № 00005437 від 10.02.2018 року в сумі 24456 (двадцять чотири тисячі чотириста п`ятдесят шість) гривень 68 (шістдесят вісім) копійок на р/р НОМЕР_2 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код 25717213.

Стягнути з ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Акціонерного товариства Полтаваобленерго на розрахунковий рахунок НОМЕР_3 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код 25717213, витрати на сплату судового збору в сумі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) гривню.

Відповідачу направити копію заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України, протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Інші учасники справи, а також відповідач у разі залишення заяви про оскарження заочного рішення без задоволення, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: Акціонерне товариство Полтаваобленерго , ЄДРПОУ 00131819, місце знаходження: 36022, м.Полтава, вул. Старий Поділ, 5;

Відповідач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складений 29 квітня 2020 року.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О.Афанасьєва

Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89017994
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за не обліковану електроенергію, суд

Судовий реєстр по справі —542/1541/19

Рішення від 29.04.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.04.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні