Рішення
від 29.04.2020 по справі 338/215/20
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №338/215/20

Провадження № 2/338/181/20

29 квітня 2020 року селище Богородчани

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Рибки Л.Я.,

з участю секретаря Полек Х.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади села Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до територіальної громади села Горохолина в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті його тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивача - ОСОБА_2 , яка мешкала в с. Горохолина Богородчанського району. Остання була одинокою. Після її смерті відкрилась спадщина на належне померлій майно, зокрема, на земельну ділянку площею 1,3507 га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Горохолинської сільської ради.

За життя - 08 грудня 2006 року - ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все своє майно заповіла позивачу. В лютому 2020 року з приводу оформлення спадкових прав ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса, однак через пропуск строку для подачі заяви про прийняття спадщини йому відмовлено у видачі видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті тітки та рекомендовано звернутись до суду з позовом про визначення додаткового строку, достатнього для подання такої заяви. Позивач зазначає, що визначений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини пропустив з поважних причин - за станом здоров`я, оскільки 29 травня 2018 року під час падіння з квадроцикла отримав закритий перелом обох лонних кісток з незначним зміщенням, вивих стернального кінця ключиці, перелом ребра та був госпіталізований до Івано-Франківської ОКЛ, а після виписки тривалий час знаходився на амбулаторному лікуванні.

На час смерті ОСОБА_2 проживала одна. Її рідний брат (батько позивача) - ОСОБА_3 - на спадкове майно не претендує, заяви про прийняття спадщини не подавав. З огляду на викладене, оскільки бажає реалізувати своє право на спадщину за заповітом, позивач просить позов задоволити та визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

В судове засідання позивач не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 01 квітня 2020 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі з підстав, наведених в позовній заяві, просить позов задоволити.

Представник відповідача - територіальної громади с. Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області - в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Сільський голова с. Горохолина Середюк Я. 13 березня 2020 року подав до канцелярії суду заяву про розгляд справи без його участі, зазначив, що позовні вимоги визнає.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалось.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, з огляду на визнання представником відповідача заявлених вимог, оскільки підстав для відмови у прийнятті визнання позову не встановлено, визнання позову не суперечить закону та не порушує будь-чиїх прав, свобод чи законних інтересів, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області померла ОСОБА_2 , про що 08 травня 2018 року виконавчим комітетом Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , копію якого долучено до матеріалів справи (а.с. 4).

Спадщина відкрилася в день смерті ОСОБА_2 , у відповідності до вимог ч. 2 ст. 1220 ЦК України.

Згідно зі ст.ст. 1216 - 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В матеріалах справи наявна копія заповіту від 08 грудня 2006 року, згідно з яким ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: "все належне мені майно, де б воно не знаходилось і з чого б не складалося, а також все те, на що я за законом буду мати право, заповідаю ОСОБА_1 ". Заповіт посвідчено секретарем Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області Гедзик Н.П. та зареєстровано в реєстрі за № 59 (а.с. 5).

Позивач у справі ОСОБА_1 є особою, на чию користь складено зазначений заповіт.

Як вбачається з копії довідки Горохолинської сільської ради №91 від 29 січня 2020 року, ОСОБА_2 була постійно зареєстрована та мешкала за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті проживала одна, разом із нею за вказаною адресою ніхто зареєстрований не був. Заповіт від імені померлої ОСОБА_2 , посвідчений в Горохолинській сільській раді 08 грудня 2006 року за реєстровим №59, не змінювався і не скасовувався (а.с. 8).

Відповідно до ст.ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

На час відкриття спадщини ОСОБА_1 не проживав постійно зі спадкодавцем. 18 лютого 2020 року він звернувся до приватного нотаріуса Богородчанського районного нотаріального округу Білусяк Л.В. з приводу вступу у спадщину щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Однак постановою нотаріуса №02-14/89 від 18 лютого 2020 року у вчиненні нотаріальної дії - видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за заповітом - відмовлено, оскільки він пропустив шестимісячний строк, впродовж якого повинен був подати заяву про прийняття спадщини (а.с.7).

Як вбачається з інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59896362, виданої 24 березня 2020 року приватним нотаріусом Богородчанського районного нотаріального округу Білусяк Л.В., відсутні будь-які відомості про заведення спадкової справи щодо майна ОСОБА_2 після її смерті (а.с. 34).

Отже з заявами про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , до нотаріальної контори інші особи, крім ОСОБА_1 , не зверталися, спадкова справа не заводилася. Рідний брат ОСОБА_2 - ОСОБА_3 (батько позивача у справі) - направив на адресу суду заяву, в якій зазначив, що на спадкове майно після смерті сестри не претендує, з відповідною заявою до нотаріуса не звертався (а.с. 30).

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Зазначений висновок відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постановах: від 04 листопада 2015 року № 6-1486цс15, від 26 вересня 2012 року № 6-85цс12. Також вищевказаними правовими висновками роз`яснено, що у вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Встановлено, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті розпорядилася належним майном, склавши 08 грудня 2006 року заповіт, за яким спадкоємцем всього майна визначила ОСОБА_1 - позивача у справі. Вказаний заповіт не змінений та не скасований.

Згідно з копією державного акта на право приватної власності на землю серії І-ІФ №005381, виданого 20 серпня 2001 року, ОСОБА_2 належала земельна ділянка площею 1,3507 га, розташована на території Горохолинської сільської ради, цільове призначенння - ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 6).

Позивач на час смерті спадкодавця з останньою постійно не проживав. На даний час спадщина, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 відумерлою не визнана.

ОСОБА_1 бажає прийняти спадщину, однак звернувшись до нотаріуса з відповідною заявою, отримав відмову з причин пропуску піврічного строку. Строк пропустив з поважних причин, так як за станом здоров`я не мав можливості у визначений законом строк звернутись до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними.

Пропуск позивачем строку для прийняття спадщини може призвести до визнання спадщини відумерлою й переходу спадщини у власність територіальної громади при наявності спадкоємця за заповітом, що суперечить завданням цивільного судочинства та позбавить позивача можливості належним чином реалізувати волю спадкодавця і свої спадкові права.

З огляду на викладене, враховуючи свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_2 , оскільки такий позивачем пропущений з поважних причин. Разом з тим тривалість вказаного строку слід визначити у два місяці.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 206, 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади села Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, задоволити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті його тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , - два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Богородчанський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Територіальна громада с. Горохолина в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Богородчанський район, с. Горохолина, вул. Українська, 313 "а", ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04357070.

Суддя Л.Я. Рибка

Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89024764
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —338/215/20

Рішення від 29.04.2020

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Рибка Л. Я.

Ухвала від 23.03.2020

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Рибка Л. Я.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Рибка Л. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні