Ухвала
від 30.04.2020 по справі 712/4024/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/4024/20

1-кс/712/2050/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на проведення обшуку

30 квітня 2020 року слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси, клопотання старшого слідчого СВ УСБ України в Черкаській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 березня 2020 року за № 22020250000000014, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

30 квітня 2020 року старший слідчий СВ УСБ України в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси з клопотанням про проведення обшуку, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 березня 2020 року за № 22020250000000014, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-1 КК України, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку у вантажному автомобілі марки «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , власником якого є громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та під`єднаному до нього напівпричепі, державний номерний знак НОМЕР_2 , який на праві приватної власності належать ПП «Транспортна компанія ТЕР-ТРАНС», з метою відшукання та вилучення: 1) митних документів (документації у вигляді митних декларацій, інвойсів, міжнародних товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, накладних та ін.), на товарно-матеріальні цінності, що в ньому переміщуються, а саме на лісоматеріали, пиломатеріали, готову продукцію з деревини; 2) договорів-заявок на перевезення вантажу, документів про сплату податків та зборів за вантажних транспортних засобів проїзд автомобільними шляхами загального користування в Україні та країнах Європейського Союзу; 3) документів про сплату страхових внесків на вантаж (страховки); 4) іншої митної документації, яка слугує підставою для переміщення лісоматеріалів та пиломатеріалів; 5) лісо- та пиломатеріалів з цінних та рідкісних порід дерев (акація, береpа, вишня, груша, горіх, каштан, тис ягідний, черешня, явір, ялівець).

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22020250000000014, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 березня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-1 КК України.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що громадяни України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та іншими не встановленими особами готуються до переміщення через митний кордон України, з приховуванням від митного контролю, пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, заборонених до вивозу за межі митної території України.

Так, ОСОБА_7 спільно з ОСОБА_6 та іншими не встановленими особами здійснюють пошук та закупівлю лісоматеріалів з акації на території Канівського району Черкаської області, з яких на пилорамі, розташованій за адресою: АДРЕСА_2 , виготовляють пиломатеріали під виглядом брусків прямокутної форми. Виготовлені таким чином пиломатеріали в подальшому готуються до вивезення за межі митної території України, з приховуванням від митного контролю, шляхом подачі завідомо неправдивих відомостей до митної документації щодо експорту під виглядом готової продукції , а саме: кілків покажчиків для земляних робіт (дуб, осика тощо) (код УКТ ЗЕД: 4421).

У відповідності до листа-відповіді №14/292 від 12 березня 2020 року відділу БКОЗ УСБУ в Черкаській області, на підставі якого були внесені до ЄРДР відомості про злочин, що готується, а також відповідей №14/495 від 27 квітня 2020 року та №14/496 від 29 квітня 2020 року ОСОБА_7 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими не встановленими особами, мають намір здійснити контрабандне переміщення через митний кордон України на територію Європейського Союзу пиломатеріалів з акації, яка відноситься до цінних порід дерев та вивіз яких за межі України заборонений, під виглядом брусків прямокутної форми (матеріал виготовлення деревина листяних порід), з приховуванням від митного контролю, шляхом подачі завідомо підроблених документів до митного оформлення.

Переміщення планується здійснити 30 квітня 2020 року з використанням вантажного автомобіля марки «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , із під`єднаним напівпричепом, державний номерний знак НОМЕР_2 .

Згідно з даними, наданими Регіональним сервісним центром в Черкаській області МВС України, власником вантажного автомобіля марки «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , є громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Власником напівпричепа з державним номерним знаком НОМЕР_2 являється ПП «Транспортна компанія ТЕР-ТРАНС», яка зареєстрована за адресою: м. Житомир, вул. Короленка, 38-Б, код ЄДРПОУ 36188296.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що у вантажному автомобілі марки «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , та під`єднаному до нього напівпричепі, державний номерний знак НОМЕР_2 , можуть знаходитися речі і документи, що мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні № 22020250000000014 і у подальшому можуть бути використані як докази на судовому розгляді, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся до слідчого судді з даним клопотанням.

Старший слідчий СВ УСБ України в Черкаській області ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з наведених у ньому підстав.

Слідчий суддя, врахувавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 29 квітня 2020 року, відомості про вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні № 22020250000000014 внесені до вказаного реєстру 12 березня 2020 року за фабулою: «Мешканці Черкаської та Житомирської областей, за попередньою змовою, готуються до контрабандного переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, заборонених до вивозу за межі території України» - правова кваліфікація ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-2 КК України.

Згідно ст.30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою інакше, як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч.2 ст.233 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого 1 сектору ВБКОЗ УСБУ в Черкаській області старшого лейтенанта ОСОБА_8 , останній доповів, що ним отримано інформацію щодо групи осіб, у тому числі й жителів Черкаської області, які причетні до контрабандного вивозу пиломатеріалів цінних паперів деревини за межі України.

Встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Житомир, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , директор МПП «Олена» код ЄДРПОУ 20411774, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем Житомирської області, Новоград Волинського району, с. Барвинівка, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , директор ПрАТ «Фабрика Мрія», код ЄДРПОУ 13550386, та іншими не встановленими особами, готуються до переміщення через митний кордон України, з приховуванням від митного контролю, пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, заборонених до вивозу за межі митної території України.

Так, ОСОБА_7 спільно з ОСОБА_6 та іншими не встановленими особами, здійснюють пошук та закупівлю лісоматеріалів з акації на території Канівського району Черкаської області, з яких на пилорамі, розташованій за адресою: АДРЕСА_2 , виготовляють пиломатеріали під виглядом брусків прямокутної форми. Виготовлені таким чином пиломатеріали в подальшому готуються до вивезення за межі митної території України, з приховуванням від митного контролю, шляхом подачі завідомо неправдивих відомостей до митної документації щодо експорту під виглядом готової продукції, а саме: кілків покажчиків для земляних робіт (дуб, осика тощо) (код УКТ ЗЕД: 4421).

ОСОБА_6 та ОСОБА_7 планують до кінця березня поточного року закупити необхідний об`єм акації на території Черкаської області та підготувати її вивіз за межі країни об`ємом близько 36 тисяч штук (кілків).

Готування контрабандного вивозу пиломатеріалів зазначена група осіб планує здійснювати через Житомирську митницю, але розуміючи, що дані кілки є пиломатеріалами і підпадають під заборону експерту, вони мають намір подавати завідомо неправдиві відомості щодо вантажу, а саме планують зазначити код УКТ ЗЕД:4421.

Тобто, для контрабандного вивозу цінної породи деревини (акації), забороненої до експорту, ОСОБА_6 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , документально зазначать її, як виріб, з метою безперешкодного перетину державного кордону України та планують надати митним органам підроблені документи, а саме: договір купівлі продажу, СМR (товарно транспортну накладну), сертифікат на продукцію, акт завантаження тощо.

Вказана група осіб готується переправляти контрабандним шляхом пиломатеріали з акації через митний пост «Житомир центральний» до Нідерландів.

Згідно листа №14/495 заступника начальника відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю ОСОБА_9 від 27 квітня 2020 року, останній повідомив старшого слідчого СВ УСБ України в Черкаській області ОСОБА_3 про те, що на виконання доручення про проведення слідчих (розшукових) дій в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22020250000000014 від 12 березня 2020 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-1 КК України, встановлено, що лісопродукція з акації, яка була закуплена МПП «Олена», з метою подальшої її переробки та переправлення контрабандним шляхом до країн Європи, переробляється і зберігається на території ПрАТ «Мрія» (директор ОСОБА_7 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_2 ).

Крім того, заступник начальника відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю ОСОБА_9 листом №14/496 від 29 квітня 2020 року повідомив старшого слідчого СВ УСБ України в Черкаській області ОСОБА_3 про те, що на виконання доручення про проведення слідчих (розшукових) дій в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22020250000000014 від 12 березня 2020 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-1 КК України, встановлено, що МПП «Олена» планує 30 квітня 2020 року вивозити за кордон лісопродукцію з акації на вантажному автомобілі «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , з під`єднаним до нього напівпричепом, д.н.з. НОМЕР_2 .

Відповідно до реєстраційної картки транспортного засобу, власником автомобіля «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно реєстраційної картки транспортного засобу, власником напівпричепу з державним номерним знаком НОМЕР_2 , є ПП «Транспортна компанія ТЕР-ТРАНС».

Відповідно до п.1 ч.3 ст.234 КПК України, у разі необхідності проведення обшуку, слідчий, за погодженням з прокурором, або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим під час судового засідання доведено належними достатніми доказами, що було вчинено кримінальне правопорушення та зазначені у клопотанні речі та документи, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні №22020250000000014 від 12 березня 2020 року, можуть знаходитися у вантажному автомобілі марки «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , власником якого є громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та під`єднаному до нього напівпричепі, державний номерний знак НОМЕР_2 , який на праві приватної власності належать ПП «Транспортна компанія ТЕР-ТРАНС».

Відповідно до ч.1 ст.370 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Згідно ч.2 ст.370 КПК України, законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права, з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 237, 372, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ УСБ України в Черкаській області про проведення обшуку, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 березня 2020 року за № 22020250000000014, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14 ч.2 ст.201-1 КК України, - задовольнити.

Надати, в межах кримінального провадження № 22020250000000014 від 12 березня 2020 року, старшому слідчому СВ УСБ України в Черкаській області ОСОБА_3 або іншому слідчому з групи слідчих, які уповноважені на проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, дозвіл на проведення обшуку у вантажному автомобілі марки «SCANIA», 2009 року випуску, синього кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , власником якого є громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та під`єднаному до нього напівпричепі, державний номерний знак НОМЕР_2 , який на праві приватної власності належать ПП «Транспортна компанія ТЕР-ТРАНС», з метою відшукання та вилучення:

1) митних документів (документації у вигляді митних декларацій, інвойсів, міжнародних товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, накладних та ін.), на товарно-матеріальні цінності, що в ньому переміщуються, а саме на лісоматеріали, пиломатеріали, готову продукцію з деревини;

2) договорів-заявок на перевезення вантажу, документів про сплату податків та зборів з вантажних транспортних засобів за проїзд автомобільними шляхами загального користування в Україні та країнах Європейського Союзу;

3) документів про сплату страхових внесків на вантаж (страховки);

4) іншої митної документації, яка слугує підставою для переміщення лісоматеріалів та пиломатеріалів;

5) лісо- та пиломатеріалів з цінних та рідкісних порід дерев (акація, береза, вишня, груша, горіх, каштан, тис ягідний, черешня, явір, ялівець).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді - 20 (двадцять) днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали виготовлений 30 квітня 2020 року.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89030891
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/4024/20

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні