Рішення
від 31.10.2019 по справі 169/274/19
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/274/19

Провадження № 2/169/221/19

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2019 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю секретаря Ганюк З.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі судового засідання справу за позовом ОСОБА_1 до Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Позов обгрунтований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина, зокрема, на земельну ділянку площею 3.21 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області, яку та успадкувала після смерті своєї сестри ОСОБА_3 , однак, не оформила право власності на спадкове майно. За життя ОСОБА_2 заповіту на випадок своєї смерті не складала. Він, як спадкоємець за законом першої черги, звернувся до нотаріальної контори, отримав свідоцтва про право на спадщину на частину спадкового майна, однак, у видачі свідоцтва на спірне спадкове майно йому відмовлено у зв`язку з розбіжностями у документах, що підтверджують родинні відносини, та правовстановлюючому документі на спадкове майно. Враховуючи наведене, просив встановити той факт, що його мати ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною сестрою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також встановити факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ №020285, виданого Турійською районною державною адміністрацією Волинської області 26 березня 2002 року на ім`я ОСОБА_4 . Крім того, просив визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 3.21 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області, в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 01 квітня 2019 року провадження у справі відкрито та призначено підготовче засідання.

Позивач ОСОБА_1 , його представник ОСОБА_5 у підготовче засідання не з`явилися, однак, представник позивача подав адресовану суду заяву про те, що він та позивач повністю підтримують позов з підстав, викладених у позовній заяві, просив справу розглядати за його відсутності та відсутності позивача.

Представник відповідача Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області Лук`янчук Л.А. у підготовче засідання не з`явився, відзиву на позовну заяву не подав, однак, подав до суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги позивача визнає повністю, просив справу розглядати за його відсутності.

Враховуючи, що у підготовче засідання не з`явилися всі особи, які беруть участь у справі, то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України не здійснювалося.

Згідно із частинами першою, четвертою статті 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до частини четвертої статті 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позов підставний і підлягає до задоволення.

Так, згідно із частиною першою статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню.

За приписами частини першої статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть останньої серії НОМЕР_1 (а.с.8).

Відповідно до довідки Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області № 635 від 05 серпня 2011 року після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно: земельна ділянка загальною площею 3.21 га на території Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області (а.с.12).

Так, 26 березня 2002 року на підставі розпорядження Турійської районної державної адміністрації Волинської області № 61 від 04 березня 2002 року видано Державний акт на право приватної власності на землю загальною площею 3.21 га, що розташована на території Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області, серії НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_4 (а. с.10).

Факт належності спірної земельної ділянки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджується тим, що Державний акт на право приватної власності на землю видано останній у відповідності до свідоцтва про її народження, де її прізвище вказано як ОСОБА_6 (а.с. 9).

Після смерті ОСОБА_3 спадкова справа не заводилася, заповіту за її життя складено не було, що підтверджується інформаційними довідками зі спадкового реєстру (а.с. 42, 43).

На день смерті останньої разом з нею постійно проживала і була зареєстрована її рідна сестра ОСОБА_2 (а. с. 12).

Факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була рідною сестрою ОСОБА_2 , підтверджується свідоцтвами про їх народження, де в графі батько та мати вказані одні й ті самі особи - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а. с. 9, 14).

Відповідно до пунктів першого та шостого частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" № 5 від 31.03.1995 року в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до пункту 2 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про спадкування" № 7 від 30 травня 2008 року справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Враховуючи вищевикладене, те, що в іншому порядку встановити факт родинних відносин та факт належності правовстановлюючого документа неможливо, а представлені позивачем докази на підтвердження належності цих обставин в контексті положень статей 76-80 ЦПК України є належними та допустимими, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 в частині встановлення фактів, що мають юридичне значення, є підставними та підлягають до задоволення.

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 13).

Згідно з частиною першою статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, право на спадкування за законом, зокрема, у першу чергу, мають діти спадкодавця (частини перша, друга статті 1223, частина перша статті 1261 ЦК України).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (частина перша статті 1297 ЦК України).

З матеріалів справи слідує, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 (а. с. 16).

05 жовтня 2017 року позивач звернувся до приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини із заявою про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 та просить видати йому свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с. 50).

26 квітня 2018 року та 03 серпня 2018 року позивачу видано свідоцтва про право на спадщину за законом на частину спадкового майна (а.с.22, 25).

Постановою приватного нотаріуса від 12 березня 2019 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спірне нерухоме майно у зв`язку з розбіжностями у документах, що підтверджують родинні відносини, та правовстановлюючому документі на спадкове майно (а.с.32).

Інших спадкоємців за заповітом, за законом, чи таких, що мають право на обов`язкову частку у спадщині після смерті ОСОБА_2 , немає, що підтверджується дослідженими судом матеріалами копії спадкової справи № 11/2017 до майна померлої ОСОБА_2 (а.с.45-183).

За таких обставин справи, які підтверджуються належними і допустимими доказами, відповідно до зазначених норм матеріального права та виходячи із характеру спірних правовідносин між сторонами, суд дійшов висновку про наявність у позивача права на спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 та правових підстав для визнання за ним права власності на спадкове майно.

Згідно зі статтею 141 ЦПК України судові витрати слід покласти на відповідача. Однак, відповідно до статті 142 ЦПК України у зв`язку з визнанням позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачу слід повернути з державного бюджету.

Разом з тим, зважаючи на те, що відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, а позивач на підставі пункту дев`ятого частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір звільнений від сплати судового збору (а.с. 6), то відповідно з відповідача слід стягнути на користь держави 50 відсотків судового збору, а саме 384 гривні 20 копійок.

На підставі викладеного, статей 1216, 1220, 1223, 1268, 1269, 1270 ЦК України та керуючись статтями 12, 13, 81, 82, 89, 141, 142, 200, 206, 263 - 265, 268, 273, 315 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкуваннязадовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною сестрою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ №020285, виданого Турійською районною державною адміністрацією Волинської області 26 березня 2002 року на ім`я ОСОБА_4 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 3.21 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області, в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської областів дохід держави 384.20 (триста вісімдесят чотири) гривні 20 (двадцять) копійок судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ім`я позивача - ОСОБА_1 , житель: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_6 , виданий Луцьким МВ УМВС України у Волинській області 4 червня 1998 року.

Ім`я представника позивача - ОСОБА_5 , місцеперебування: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий, номер і серія паспорта відсутні.

Найменування відповідача - Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області, місцезнаходження: вул Центральна, 35, с. Новий Двір, Турійський район, Волинська область, код ЄДРПОУ : 04332986.

Головуючий

Повне рішення складено 31 жовтня 2019 року.

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено05.05.2020
Номер документу89040069
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —169/274/19

Рішення від 31.10.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Рішення від 31.10.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні