Рішення
від 30.04.2020 по справі 552/280/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/280/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем україни

30.04.2020 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

секретаря судового засідання Кондра Ю.Ю.,

за участю

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтава цивільну справу № 552/280/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визначення порядку користування земельною ділянкою, визначення часток у праві спільної сумісної власності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 21 січня 2020 року звернулася в Київський районний суд м. Полтави з позовом до ОСОБА_3 визначення порядку користування земельною ділянкою, визначення часток в праві спільної сумісної власності на землю, виділ частки домоволодіння.

Свій позов обґрунтовувала тим, що їй належить 3/10 частки домоволодіння з відповідною частиною надвірних будівель в АДРЕСА_1 , співвласником домоволодіння є відповідач ОСОБА_3 .

Також вказувала, що земельна ділянка по АДРЕСА_1 площею 658 кв.м. з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд належить сторонам на праві спільної сумісної власності, між співвласниками склався порядок користування будинком, надвірними спорудами та земельною ділянкою.

В поданій до суду позовній заяві просила визначити порядок користування земельною ділянкою по АДРЕСА_1 загальною площею 0,0658 га з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 5310136400:11:001:0255, виділивши ОСОБА_1 земельну ділянку площею 119 кв.м., ОСОБА_3 - 539 кв.м. Просила також встановити частки в праві спільної сумісної власності на земельну ділянку за адресою АДРЕСА_1 в наступних частках: ОСОБА_1 - 119/658 частки; ОСОБА_3 - 539/658 частки. Просила виділити ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 у володіння в житловому будинку літ. А-1 кімнату 2-1 площею 17,3 кв.м., сіни 2-2 площею 7,5 кв.м., а також надвірні споруди: вбиральню літ. К, сарай літ. Ж, сарай літ. З, що становить 3/10 ідеальні частки домоволодіння.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 22 січня 2020 року відкрито у справі за позовом ОСОБА_1 за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

Відповідачем ОСОБА_3 відзив на позовну заяву не подавався.

Позивачем ОСОБА_1 24 березня 2020 року подано до суду заяву з проханням залишити без розгляду позовні вимоги в частині виділення за адресою АДРЕСА_1 у володіння у житловому будинку визначених кімнат та надвірних споруд.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 24 березня 2020 року залишено без розгляду позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_3 в частині вимог про виділ у володіння в житловому будинку кімнат та надвірних споруд, закрито підготовче провадження в справі, призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні з розгляду справи по суті позивач ОСОБА_1 та її представник підтримали подану до суду позовну заяву окрім вимог про виділ у володіння частки домоволодіння.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, будучи повідомлена судом про дату, час та місце розгляду шляхом оголошення на офіційному веб-порталі Судової влади України.

Суд, заслухавши пояснення позивача та представника позивача, дослідивши зібрані в справі докази, приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 11.10.2011 (а.с. 10) є власником 3/10 часток будинку по АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_3 є власником 7/10 часток домоволодіння (а.с. 27-28).

Також встановлено, що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 05.04.2013, індексний номер 2079129, земельна ділянка з кадастровим номером 5310136400:11:001:0255 з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,0658 га належить на праві приватної спільної сумісної власності ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а.с. 48).

Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до частини першої статті 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст. 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

Відповідно до ст. 368 ЦК України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

За нормами ст. 369 ЦК України співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Статтею 377 ЦК України передбачено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Згідно зі ст. 86 ЗК України земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність).

Згідно з ч. 5 ст. 89 ЗК України при визначенні розміру часток у спільній сумісній власності слід виходити з того, що вони є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Статтею 120 ЗК України передбачено, що до особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Зазначеними нормами закріплено загальний принцип рівності часток співвласників в праві спільної сумісної власності, крім випадків, коли має місце цілісність об`єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об`єкт розташований. В таких випадках визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від часток в праві власності на будівлю і споруду.

В той же час судом встановлено, що між сторонами по справі, які є співвласниками домоволодіння по АДРЕСА_1 на праві спільної часткової власності, склався фактичний порядок користування земельною ділянкою за вказаною адресою.

Відповідно до висновку № 62-19 земельно-технічного дослідження земельної ділянки, що розташована по АДРЕСА_1 від 20.12.2019 (а.с. 19-20) частки земельної ділянки (кадастровий номер 53101136400:11:001:0255 з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд), що розташована по АДРЕСА_1 від фактичного володіння земельною ділянкою будуть складати: у ОСОБА_1 - 115/658, що відповідає площі 119 кв.м; у ОСОБА_3 - 539/658, що відповідає площі 539 кв.м.

Суд, враховуючи межі заявлених позовних вимог, приходить до висновку про необхідність визначення розміру часток в праві спільної сумісної власності на земельні ділянки відповідно до фактичного користування, як того просить позивач, враховуючи, що тим самим права відповідача порушені не будуть.

Суд вважає за необхідне встановити частки в праві спільної сумісної власності на земельну ділянку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5310136400:11:001:0255, площею 0,0658 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд: ОСОБА_1 - 119/658 частка; ОСОБА_3 - 539/658 частка.

В цій частині позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та такими, що піддягають здоровленню.

Вирішуючи вимоги позивача ОСОБА_1 про встановлення порядку користування земельною ділянкою суд виходить з такого.

Як встановлено судом, між сторонами по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , які є співвласниками домоволодіння по АДРЕСА_1 , встановлено фактичне користування земельною ділянкою за вказаною адресою.

Між сторонами відсутній спір щодо користування спільною земельною ділянкою.

Тому суд приходить до висновку, що право позивача на користування земельною ділянкою відповідачем не порушується, отже, не підлягає судовому захисту.

Суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про встановлення порядку користування земельною ділянкою заявлені безпідставно та в цій частині не підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 264, 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити частково.

Встановити частки в праві спільної сумісної власності на земельну ділянку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5310136400:11:001:0255, площею 0,0658 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд:

-ОСОБА_1 - 119/658 частка;

-ОСОБА_3 - 539/658 частка.

В задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_1 відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач ОСОБА_3 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Повне судове рішення складено 04 травня 2020 року.

Головуючий суддя Н.Л.Яковенко

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено05.05.2020
Номер документу89050711
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/280/20

Рішення від 30.04.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.03.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні