Ухвала
від 29.04.2020 по справі 693/341/20
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 693/341/20

1-кп/693/81/20

У Х В А Л А

іменем України

29.04.2020 Жашківський районний судЧеркаської області:

в складі головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

обвинуваченої: ОСОБА_4 , адвоката: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Жашків кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженки м. Івано-Франківськ, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , середня освіта, не одружена, не працююча, не судима, на утриманні має двох малолітніх дітей,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду знаходиться кримінальне провадження відносоно обвинуваченої за ч.1 ст. 190 КК України.

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що вона будучи належним чином повідомлена працівниками Управління соціального захисту населння Жашківської РДА про обмеження у отриманні державної соціальної допомоги сім`ям з дітьми, а саме допомоги на дітей одиноким матерям, в порушення вимог ст. 22 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми», пункт 49 «Порядок призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми», затвердженого постановою КМУ від 27 грудня 2001 р. № 1751, згідно яких особи, яким виплачується державна допомога сім`ям з дітьми, зобов`язані повідомляти органи, що призначають і виплачують зазначену допомогу, про зміну всіх обставин, які впливають на виплату державної допомоги, а також про обмеження у отриманні державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, в порушення вимог ст. 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», п.12 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою КМУ № 250 від 24.02.2003, згідно яких державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям не призначається у випадках, коли з`ясовано, що малозабезпечена сім`я має додаткові джерела для існування, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою подальшого незаконного отримання надмірних грошових виплат, достовірно знаючи про обов`язковість та необхідність надання до вказаного органу соціального захисту населення відомостей про доходи за попередні 6 місяців та про додаткові джерела для існування, 30 липня 2019 року приховала дохід від продажу 20 червня 2019 року автомобіля «Mercedes-Benz Е 400», вартістю 959728 грн., а також приховала відомості про факт придбання нею 30 травня 2019 року автомобіля «Toyota Camry», вартістю 206232 грн. 17 коп., тим самим ввела в оману працівника Управління соціального захисту населення Жашківської РДА, і, шляхом обману, внаслідок подання документів із свідомо неправдивими відомостями, що вплинули на виплату державної допомоги, незаконно отримала державну соціальну допомогу сім`ям з дітьми, а саме допомогу на дітей одиноким матерям та державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям за рахунок коштів державного бюджету у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів у розмірі переплати, нарахованої за період з 01.07.2019 по 31.12.2019 включно, у розмірі 22142 грн. 13 коп.

Таким чином, за вищевикладених обставин ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Захисник обвинуваченої - адвокат ОСОБА_5 подав у підготовчому судовому засіданні клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям.

Прокурор Жашківського відділу Уманської місцевої прокуратури ОСОБА_3 у

підготовчому судовому засіданні клопотання захисника обвинуваченої пітримав і не

заперечував проти звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст. 45 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні свою вину у вчиненні вказаного кримінального правопорушення визнала повністю, щиро розкаялася,

шкодує про вчинене та пояснила, що матеріальну шкоду відшкодувала в повному

обсязі.

Представник потерпілого Управління соціального захисту населення Жашківської районної державної адміністрації - ОСОБА_6 у підготовче судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду надіслала заяву про розгял справи без її участі.

Розглянувши клопотання, вислухавши думку учасників судового процесу, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до вимог ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч. 2 ст. 284 КПК України.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Крім того, відповідно до вимог ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

В судовому засіданні встановлено, що діяння, в якому обвинувачується ОСОБА_4 дійсно мало місце, діяння містить склад злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення невеликої тяжкості, раніше не судима, вчинила злочин вперше, збитки відшкодовані повністю.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність матеріально-правових підстав, передбачених ст. 45 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям, враховуючи, що за наявності сукупності вказаних обставин таке звільнення є обов`язком, а не правом суду, суд вважає, що клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України за злочин, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 44, 44 КК України, ст. ст. 284 ч. 2 п. 1, 285, 286. 288, 314, 369 КГІК України,

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання захисника обвинуваченої про звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

На підставі ст. 45 КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звільнити від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Закрити кримінальне провадження № 42020251100000012 від 16 березня 2020 року відносно ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги через Жашківський районний судЧеркаської області протягом семи діб з моменту її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано.

Повний текст ухвали проголошено о 09 год. 50 хв. 04 травня 2020 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89052441
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —693/341/20

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні