Рішення
від 30.04.2020 по справі 472/224/20
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/224/20

Провадження №2-о/472/35/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"30" квітня 2020 р. смт Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кучерявенка С.С.,

за участю секретаря Чорної О.В.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Веселинове справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Катеринівська сільська рада Веселинівського району Миколаївської області, про встановлення факту батьківства.

В С Т А Н О В И В :

02 березня 2020 року до Веселинівського районного суду надійшла заява ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Катеринівська сільська рада Веселинівського району Миколаївської області, про встановлення факту батьківства.

Заява мотивовани тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_4 , після смерті якого залишилося спадкове майно. Заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини в шестимісячний строк він не подав, оскільки в його свідоцтві про народження в графі "відомості про батька" стоїть прочерк.

До його народження, батьки заявника перебували у фактичних шлюбних відносинах, тому в актовому записі про його народження відомості про батька записані зі слів матері. Вони проживали однією сім`єю в с. Новокатеринівка Веселинівського району, вели спільне господарство, були пов`язані спільним побутом. Протягом всього життя батько визнавав його своїм сином, виховув і утримува.

У зв`язку з тим, що він не може документально довести факт батьківства, який має для нього юридичне значення, як породжуючий право на спадкування, рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту батьківства з померлим.

05 березня 2020 року ухвалою суду було відкрито провадження та призначено до розгляду.

Представник заявника ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала повністю з підстав викладених в заяві, просила вимоги задовольнити, оскільки факт батьківства для ОСОБА_2 має юридичне значення.

Представник Катеринівської сільської ради Веселинівського району до судового засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задаволення позову не заперечує.

Зацікавлена особа ОСОБА_3 до суду не з`явилась, до суду надала заяву про розгляд справи у її відсутність, у зв`язку із хворобою, проти задоволення заяви не заперечує.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 суду показали, що дійсно ОСОБА_4 проживав однією сім`єю з ОСОБА_3 та разом виховували сина ОСОБА_2 .

Заслухавши пояснення представника заявника, свідків, дослідивши додані до заяви докази, суд доходить до висновку про необхідність задоволення заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 15 листопада 2019 року (повторне) Веселинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївської області та його батьками є: в графі Батько - прочерк; мати - ОСОБА_3 .

Відомості про батька до актового запису про народження дитини ОСОБА_2 , внесені відповідно до ст. 135 СК України, що також підтверджується Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00025785637 від 28.02.2020 року

Частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України визначено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Як вбачається з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 24 жовтня 2019 року, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївької області.

Згідно довідки Катеринівської сільської ради Веселинівського району від 12.02.2020 року № 107/04-05, ОСОБА_4 був зареєстрований та проживав за адресою : АДРЕСА_1 з 23 липня 1982 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні із достовірністю встановлено, що померлий батько заявника та мати не перебували у шлюбі, знаходились у фактичних шлюбних відносинах, що підверджується листом від 11.03.2020 року № 119-20/102, виданого Веселинівським РВ ДРАЦС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Відомості з погосподарських книг по с. Новокатеринівка Веселинівського району вказують родинні зв`язки батько - син і перебування на утриманні у голови сім`ї заявника як сина.

Відповідно до довідки Катеринівської сільської ради Веселинівського району від 23.01.2020 року № 76/04-05, заявник ОСОБА_2 провів поховання батька ОСОБА_4 .

Таким чином, факт походження дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , із достовірністю встановлено у судовому засіданні та підтверджено поясненнями свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Згідно зі ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров`я про народження нею дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст 130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів № 3 від 15 травня 2006 року роз`яснено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень вчинено згідно зі ст.135 СК України. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Усі вони беруть участь у справі як заявники, а органи опіки та піклування й інші особи (залежно від обставин справи) - як заінтересовані особи.

Аналізуючи вище наведені обставини, приймаючи до уваги, що батьки заявника без укладення шлюбу проживали однією сім`єю та знаходилась у фактичних шлюбних відносинах, під час перебування в яких у них народилась спільна дитина, до актового запису про народження якої відомості про батька внесені за вказівкою матері на підставі ст. 135 СК України, суд приходить до висновку, що факт батьківства ОСОБА_4 по відношенню до дитини ОСОБА_2 є встановленим та знайшов своє підтвердження в судовому засіданні.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59759052 від 11 березня 2020 року, спадкова справа до майна померлого ОСОБА_4 не заводилась, заповіти від імені останнього не посвідчувались.

Заявник зазначає, що встановлення даного факту йому необхідно для оформлення спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_4 , тобто від встановлення даного факту залежить виникнення особистих майнових прав заявника, а законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Виходячи з наведеного, суд доходить до висновку, що вимоги заявника ОСОБА_2 є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 125, 130, 135 Сімейного кодексу України ст.ст.4,11,12,13,258-259,293,305-309,315, Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Катеринівська сільська рада Веселинівського району Миколаївської області, про встановлення факту батьківства - задовольнити повністю.

Встановити факт батьківства, зокрема, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець села Братки Тернівського району Саратівської області Російська Федерація, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївської області, є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Миколаївської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Строк на апеляційне оскарження продовжується на строк дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню COVID-19 (п. 3 розділу ХХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України).

Заявник : ОСОБА_2 , адреса проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Катеринівська сільська рада Веселинівського району Миколаївської області, місце знаходження: вул. Миру, 44а с. Катеринівка Веселинівського району Миколаївської області, 57060, ЄДРПОУ 04376050.

Повний текст рішення виготовлено 05 травня 2020 року .

Суддя Веселинівського районного суду Миколаївської областіС.С. Кучерявенко

Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено06.05.2020
Номер документу89074039
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —472/224/20

Рішення від 30.04.2020

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 30.04.2020

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні