Рішення
від 22.04.2020 по справі 389/3747/19
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.04.2020

Провадження №2/389/897/19

ЄУН 389/3747/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2020 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Українського В.В.

за участю секретаря судового засідання Гой І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні залу суду міста Знам`янка Кіровоградської області цивільну справу за позовом Комунального некомерційного підприємства Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, завданої внаслідок вчинення дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із вищевказаним позовом, в якому просив суд стягнути з відповідача суму матеріального збитку, спричиненого відповідачем внаслідок ДТП в сумі 2000 гривень. Свої вимоги мотивував тим, що водій транспортного засобу ОСОБА_1 07.02.2019 , по вул. Віктора Голого у м. Знам`янка Кіровоградської області , керуючи транспортним засобом SKODA KODIAQ , номерний знак НОМЕР_1 , не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та скоїв зіткнення з автомобілем SKODA Octavia номерний знак НОМЕР_2 , який належить Позивачу - Комунальному некомерційному Підприємству Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради , яке є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків закладу - Комунального некомерційного Підприємства Об`єднане автогосподарство медичних закладів Кіровоградської обласної ради , яке в свою чергу, є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків закладу - Об`єднаного автогосподарства медичних закладів, в результаті чого, транспортні засоби отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками. Вина ОСОБА_1 в скоєнні ДТП визнана постановою Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 11.03.2019 с праві в„– 3/ 389 / 165 / 19 . В результаті дорожньо-транспортної пригоди позивачу спричинена матеріальна шкода в сумі 11838,80 грн. Цивільно-правова відповідальність водія ОСОБА_1 застрахована в ПрАТ АСК ІНГО Україна .

Керуючись вимогами ст.33 та 35 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно правової відповідальності власників наземних транспортних засобів з метою отримання страхового відшкодування, КНП Автопідприємство сантранспорту КОР до страхової компанії було подано заяву на виплату страхового відшкодування та відповідні документи. Шкода, завдана автотранспортному засобу SKODA Octavia оцінено в сумі 11838,80 грн. відповідно до страхового акту. Власнику автомобіля Автопідприємство сантранспорту КОР 18.04.2019 року, відповідно до платіжного доручення №2105 перераховано 9838,80 грн., ПрАТ АСК ІНГО Україна , чим частково відшкодовано 9838,80 грн. Відповідно різниця між розміром завданої шкоди та відшкодованої становить 2000 гривень.

Відповідач, якому направлялася претензія № 151 від 25.04.2019, в добровільному порядку відшкодовувати вказану вартість відмовляється, тому позивач вимушений звернутися до суду.

Позивач у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, представник надав заяву, відповідно до якої підтримав вимоги позову та просить їх задовольнити. Надав розрахунок вартості поїздок для участі в судових засіданнях, копії подорожніх листів службового легкового автомобіля та чеків.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив. Раніше надавав клопотання, відповідно до якого не визнав вимоги позову та просив відмовити в їх задоволенні.

Повно, всебічно та об`єктивно дослідивши у судовому засіданні матеріали справи суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено, що 07.02.2019 в м. Знам`янка Кіровоградської області на вул. Віктора Голого сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої відбулося зіткнення автомобіля SKODA KODIAQ , номерний знак НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_1 з автомобілем SKODA Octavia номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСОБА_2 , наслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортні засоби отримали механічні пошкодження. Постановою Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 11.03.2019 встановлена вина ОСОБА_1 у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди, вказано, що він не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та скоїв зіткнення з автомобілем SKODA Octavia номерний знак НОМЕР_2 . ОСОБА_1 визнано винним в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КУпАП.

На момент дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність водія автомобіля SKODA Octavia номерний знак НОМЕР_2 застрахована в ПрАТ АСК ІНГО Україна , поліс обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів 8208242, цивільно-правова відповідальність водія автомобіля SKODA KODIAQ , номерний знак НОМЕР_1 застрахована в ПрАТ СК ПЗУ Україна , поліс обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів АМ 007254581.

Власником транспортного засобу SKODA Octavia номерний знак НОМЕР_2 є Комунальне некомерційне Підприємство Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради , яке є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків закладу - Комунального некомерційного Підприємства Об`єднане автогосподарство медичних закладів Кіровоградської обласної ради , яке в свою чергу, є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків закладу - Об`єднаного автогосподарства медичних закладів (відповідно до наданих статутів).

Комунальне некомерційне Підприємство Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради звернулося в ПрАТ АСК ІНГО Україна з повідомленням про автоаварію 11.02.2019, де заведена страхова справа 1874513. Відповідно до страхового акту, розрахований відповідно до висновку експертного дослідження заподіяний збиток автомобілю складає 11838,80 грн., сума страхового відшкодування становить 9838,80 грн., розмір франшизи 2000 грн. Відповідно до платіжного доручення № 2105 від 18.04.2019 КНП Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради перераховано суму страхового відшкодування в розмірі 9838 грн.

25.04.2019 відповідачу по справі направлено претензію в порядку досудового врегулювання спору про виплату підприємству 2000 гривень різниці відшкодування між розміром завданої шкоди та відшкодованої суми. Однак, відповідачем не сплачена вказана ума, через що позивач звернувся до суду.

Згідно з ч.1 ст.1166 ЦК майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Шкода, заподіяна особі і майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком дії джерела підвищеної небезпеки, незалежно від наявності вини.

З огляду на презумпцію вини заподіювана шкоди (частина друга статті 1166 ЦК України) особа звільняється від обов`язку відшкодувати шкоду якщо доведе, що шкоди було завдано не з її вини.

Таким чином цивільне законодавство в деліктних зобов`язаннях передбачає презумпцію вини завдавача шкоди. Якщо в процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.

За приписами статей 81 ЦПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно із частинами четвертою, п`ятою та шостою ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені. Вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до частини першої ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Преюдиційні факти - це факти, встановлені судовими рішеннями, що набрали законної сили і не підлягають доведенню в іншій справі.

Постановою Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 11.03.2019 встановлено, що 07.02.2019, водій ОСОБА_1 по вул . Віктора Голого у м. Знам`янка Кіровоградської області , керуючи транспортним засобом SKODA KODIAQ , номерний знак НОМЕР_1 , не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та скоїв зіткнення з автомобілем Skoda Octavia , номерний знак НОМЕР_2 , в результаті чого, транспортні засоби отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками, чим порушив п.п.12.1, 13.1 Правил дорожнього руху, тобто скоїв правопорушення, передбачене ст.124 КУпАП. ОСОБА_1 визнано винним в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КУпАП.

Згідно з частинами першою, другою статті 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Підстави та порядок відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, та шкоди, завданої внаслідок взаємодії цих джерел, визначені нормами статей 1187,1188 ЦК України

Згідно із частинами другою, п`ятою статті 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого .

Частиною першою статті 1188 ЦК України встановлено, що шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою; за наявності вини лише особи, якій завдано шкоди, вона їй не відшкодовується; за наявності вини всіх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшкодування визначається у відповідній частці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Відповідно до статей 1166, 1187 ЦК шкода, завдана особі чи майну фізичної або юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її завдала. Обов`язок відшкодувати завдану шкоду виникає у її завдавача за умови, що дії останнього були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком дії джерела підвищеної небезпеки, - незалежно від наявності вини.

Згідно з пунктом 12.1 статті 12 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів розмір франшизи при відшкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлюється при укладанні договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності і не може перевищувати 2 відсотки від страхової суми, в межах якого відшкодовується збиток, заподіяний майну потерпілих.

Враховуючи, що вина ОСОБА_1 у скоєнні ДТП, внаслідок якої пошкоджено автомобіль позивача, встановлена рішенням суду, тому наявні правові підстави для повалення на ОСОБА_1 відповідальність по відшкодуванню франшизи.

Також, відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягнути сплачений судовий збір в розмірі 1921,00 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, завданої внаслідок вчинення дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального некомерційного підприємства Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради матеріальну шкоду завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в розмірі 2000 (дві тисячі) гривень 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального некомерційного підприємства Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради судовий збір в розмірі 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну ) гривню 00 коп.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - Комунальне некомерційне підприємство Автопідприємство санітарного транспорту Кіровоградської обласної ради місце знаходження м. Кропивницький вул. Адама Міцкевича,21, код ЄДРПОУ 23905301.

Відповідач - ОСОБА_1 місце проживання АДРЕСА_8 , РНОКПП не відомий.

Повний текст рішення складений 28.04.2020.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В. Український

Дата ухвалення рішення22.04.2020
Оприлюднено06.05.2020
Номер документу89079746
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної шкоди, завданої внаслідок вчинення дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —389/3747/19

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні