Ухвала
від 06.05.2020 по справі 910/6144/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

06.05.2020Справа № 910/6144/20 Суддя Господарського суду міста Києва Карабань Я.А., розглянувши матеріали за позовом Приватного акціонерного товариства Аеробуд до 1) Акціонерного товариства "Фондова біржа ПФТС",2) Приватного акціонерного товариства "Альтана Капітал", 3) Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, 4) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фондова компанія "Фаворит", 5) Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвінтум", 6) Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фортіфай , треті особи: 1) Публічне акціонерне товариство "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" 2) Публічне акціонерне товариство АТ "Національний депозитарій України" про визнання недійними торгів,

УСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство Аеробуд звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом 1) Акціонерного товариства "Фондова біржа ПФТС",2) Приватного акціонерного товариства "Альтана Капітал", 3) Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, 4) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фондова компанія "Фаворит", 5) Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвінтум", 6) Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фортіфай , в якому просить суд:

- визнати незаконним аукціон на фондовій біржі - біржові торги від 04.03.2020 проведені Акціонерним товариством Фондова біржа ПФТС , в ході яких було продано прості бездокументарні імені акції, номінальною вартістю 10 грн у кількості 5080310373 штуки, (99,7726 %, від загальної кількості) міжнародний ідентифікаційний номер UA 4000136329, цінні папери ПАТ Промінвестбанк , код ЄДРПОУ: 00039002;

- зобов`язати Приватне акціонерне товариство Альтана Капітал повернути Державній корпорації розвитку ВЕБ.РФ , юридичній особі створеній за законодавством Російської Федерації та резиденту Російської Федерації прості бездокументарні імені акції, номінальною вартістю 10 грн у кількості 5080310373 штуки, (99,7726 %, від загальної кількості) міжнародний ідентифікаційний номер UA 4000136329, цінні папери ПАТ Промінвестбанк , код ЄДРПОУ: 0003900;

- зобов`язати депозитарну установу Товариство з обмеженою відповідальністю Інвінтум (ідентифікаційний код юридичної особи: 38511128, адреса: 01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/7-Б, к. 79) виконати депозитарну операцію зарахування іменних акцій, номінальною вартістю 10 грн у кількості 5080310373 штуки, (99,7726 %, від загальної кількості) міжнародний ідентифікаційний номер UA 4000136329, цінні папери ПАТ Промінвестбанк , код ЄДРПОУ: 0003900, що належали на праві приватної власності Державній корпорації розвитку ВЕБ.РФ , юридичній особі створеній за законодавством Російської Федерації та резиденту Російської Федерації до моменту укладення до моменту укладення біржового контракту №813054 від 04.03.2020 між Приватним акціонерним товариством Альтана Капітал (в ролі покупця) та Товариством з обмеженою відповідальністю Фондова компанія Фаворит (в ролі продавця), на рахунок у цінних паперах Державної корпорації розвитку ВЕБ.РФ депозитарний код рахунку у цінних паперах № 404921-RU20005265 , що списуються з рахунку у цінних паперах приватного акціонерного товариства Альтана Капітал (ідентифікаційний код юридичної особи: 20337279, адреса: 04053, м. Київ, пров. Киянівський, 7 А) у депозитарній установі Приватне акціонерне товариство Альтана Капітал .

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд зазначає, що позовну заяву подано без додержання вимог ст. 162, 164 ГПК України.

Відповідно до п.2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно із ч. 4 ст. 89 ЦК України до Єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно із ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - це єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Статтею 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності), місцезнаходження юридичної особи.

Згідно із ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

У поданій до суду позовній заяві, в порушення приписів ст. 162 ГПК України позивачем зазначено невірну юридичну адресу відповідача - 5, а саме: 01133, місто Київ, вулиця Кутузова, 18/7 к.79.

Натомість, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вбачається, що місцезнаходженням відповідача - 5 є: 01133, місто Київ, вулиця Чигоріна, будинок 18, кабінет 214.

Таким чином, позивач має усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом зазначення вірної адреси місцезнаходження відповідача - 5.

Також відповідно до пунктів 8, 9, 10 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Одночасно суд зауважує, що за приписами ст. 124 ГПК України, разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

До судових витрат відповідно до ст. 123 ГПК України належать судовий збір та витрати, пов`язані з розглядом справи, як то витрати на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

При цьому, суд звертає увагу заявника позову, що відповідно до ч. 2 ст. 124 ГПК України у разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд встановив, що остання не містить зазначення щодо наявності/відсутності у позивача оригіналів поданих доказів, попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Позивачу слід усунути зазначені недоліки, шляхом надання до суду відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Також, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Однак, позивачем не надано документів, які підтверджують надсилання відповідачам та третім особам копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Спосіб усунення вказаного недоліку - надання доказів відправлення позовної заяви і доданих до неї документів відповідачам та третім особам (опис вкладення із зазначенням переліку направлених додатків).

Крім цього, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В порушення зазначених приписів позивачем не надано доказів сплати судового збору.

У статті 4 Закону України "Про судовий збір" (далі - Закон) зазначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з частиною другою статті 4 Закону за подання до господарського суду позовної заяви юридичною особою немайнового характеру ставка судового збору встановлюється в розмірі 1 прожиткового мінімуму та майнового характеру в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" станом на 01.01.2020 прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб становить 2 102,00 грн.

Позивачем заявлено три вимоги немайнового характеру, отже, позивачу необхідно сплатити судовий збір за подання даної позовної заяви у загальній сумі 6 306, 00 грн (3 х 2 102, 00 грн).

Доказів сплати судового збору на вказану суму позивачем не надано.

Відповідно до ч. 4 ст. 162 ГПК України, якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Позивачем не зазначено підстав звільнення його від сплати судового збору.

Отже, на підтвердження факту сплати судового збору позивач повинен надати оригінал платіжного доручення (квитанцію, тощо) із зазначенням у ньому належних платіжних реквізитів на суму 6 306, 00 грн.

Крім того, згідно із ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Разом з цим, всупереч указаним вимогам до позову додано тільки докази на підтвердження повноважень особи, що підписала позовну заяву, будь-яких інших доказів, щоб підтверджували обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги позивачем суду надано не було.

Спосіб усунення вказаного недоліку - надання позивачем доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Крім того позивачем двічі в позовній заяві вказано третю особу - Публічне акціонерне товариство "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", а також не зазначено на яких підставах та на чиїй стороні необхідно залучити до участі в справі третіх осіб.

За таких обставин, позовна заява Приватного акціонерного товариства Аеробуд підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 174 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Приватного акціонерного товариства Аеробуд залишити без руху.

2. Встановити Приватному акціонерному товариству Аеробуд строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали, але у строк не менше, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Я.А.Карабань

Дата ухвалення рішення06.05.2020
Оприлюднено06.05.2020
Номер документу89084084
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійними торгів

Судовий реєстр по справі —910/6144/20

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 06.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні