Рішення
від 06.05.2020 по справі 520/4274/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2020 р. № 520/4274/2020

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Тітова О.М., розглянувши адміністративний позов та додані до нього документи ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного Управління Пенсійного фонду України в Харківській області в якому просить суд:

- скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області № 77 від 22.01.2020 до протоколу по справі №204050002293 про відмову ОСОБА_1 в перерахунку пенсії;

- визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області щодо не здійснення перерахунку пенсії ОСОБА_1 з врахуванням в пільговому розмірі спеціального стажу, який дає право ОСОБА_1 на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1, та розміру його заробітку за період роботи машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 р. по 20.04.1995 р. на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 р. по 21.02.1997 р. на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 р. по 14.11.2000 р. на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит";

- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області зарахувати у відповідному пільговому розмірі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до спеціального стажу, який дає йому право на пенсію на пільгових умовах за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких дає право на пенсію на пільгових умовах, та розміру його заробітку періоду його роботи машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 р. по 20.04.1995 р. на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 р. по 21.02.1997 р. на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 р. по 14.11.2000 р. на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит", з дня призначення пенсії за віком з 05 серпня 2019 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідачем протиправно відмовлено йому в зарахуванні пільгового стажу та перерахунку пенсії на пільгових умовах, оскільки разом із заявою відповідачу було надано усі необхідні первинні документи на підтвердження наявності пільгового стажу. Відтак, на думку позивача, рішення №77 від 22.01.2020 Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області є протиправним та таким, що порушує його права, а отже, підлягає скасуванню. Зазначені обставини зумовили звернення до суду з даним позовом задля захисту своїх порушених прав.

Ухвалою суду від 01.04.2020 відкрито спрощене провадження по справі в порядку, передбаченому статтею 263 Кодексу адміністративного судочинства України та запропоновано відповідачу надати відзив на позов.

Копія ухвали про відкриття спрощеного провадження надіслана та вручена відповідачу, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи.

Відповідач, Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області, надав до суду відзив на позовну заяву, в якому просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог, обґрунтовуючи це тим, що його рішення є правомірним, тому що в нього немає підстав для здійснення перерахунку пенсії позивачу з урахуванням спірного пільгового стажу роботи, оскільки у матеріалах пенсійної справи відсутні первинні документи, що підтверджують пільговий трудовий стаж позивача, а направити запит для отримання необхідної інформації на окуповану територію Донецької та Луганської областей відсутня можливість.

Відповідно до ч.1 ст.263 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, виходячи з наступного.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , є внутрішньо переміщеною особою, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 05.08.2019 року №6314-5000170233.

05 серпня 2019 позивач звернувся до Ізюмського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області із заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

17 вересня 2019 року органом Пенсійного фонду України прийнято рішення про призначення ОСОБА_1 з 05.08.2019 пенсії за віком за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Позивач встановив, що при призначенні пенсії відповідачем не зараховано наступні періоди трудового стажу на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1, а саме:

- машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 по 20.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит";

- гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 по 21.02.1997 на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит";

- гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит".

20 січня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до органу Пенсійного фонду із заявою про перерахунок пенсії з врахуванням вищезазначених періодів пільгового стажу.

Рішенням Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області №77 від 22.01.2020 ОСОБА_1 відмовлено в перерахунку пенсії за його заявою, оскільки надані довідки не підтверджені первинними документами, а пенсійний орган позбавлений можливості звернутись із запитом на тимчасово окуповані території для отримання необхідних документів та/або відповідної інформації.

Надаючи правову оцінку дослідженим обставинам справи, суд зазначає наступне.

Суд зазначає, що у положеннях ст. 46 Конституції України закріплено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбаченим законом.

Відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Згідно із ч.1 та ч.2 ст.114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах зазначених у частинах другій і третій цієї статті, а пенсії за вислугу років - на умовах, зазначених у частині четвертій цієї статті. Розміри пенсій для осіб визначених цією статтею, обчислюються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

Відповідно до частини 3 статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" працівники, безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи особовий, склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, - за списком робіт і професій, що затверджується Кабінетом Міністрів України, мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на зазначених роботах не менше 25 років, а працівники провідних професій на таких роботах: робітники очисного вибою, прохідники, вибійники на відбійних молотках, машиністи гірничих виймальних машин, сталевари, горнові, агломератники, вальцювальники гарячого прокату, оброблювачі поверхневих дефектів металу (вогневим засобом вручну) на гарячих дільницях, машиністи кранів металургійного виробництва (відділень нагрівальних колодязів та стриперних відділень). - за умови, що вони були зайняті на таких роботах не менше 20 років. Такий самий порядок пенсійного забезпечення поширюється і на працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) на шахтах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, що реструктуризуються або перебувають у стадії ліквідації, але не більше двох років.

При цьому, суд зазначає що положеннями ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Наведена норма Закону України "Про пенсійне забезпечення" узгоджується із Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року №637, п.1 якого визначено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Як передбачено п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Суд зазначає, що відповідно до п. 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637, застосування Списків №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року №383, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 грудня 2005 року за №1451/11731, що при визначені права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 року.

Згідно із п. 4.2 Порядку застосування Списків №1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року №383, результати атестації (як вперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведена позачергова атестація.

До органів пенсійного фонду ОСОБА_1 надано, у тому числі щодо спірних періодів роботи, трудова книжка серії НОМЕР_1 , видана на ім`я ОСОБА_1 , що містить наступні записи щодо його роботи:

1) на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит":

- запис №8 від 26.06.1989 про прийняття гірником очисного забою з повним робочим днем під землею (наказ №634ек від 26.06.89);

- запис №9 від 06.02.1990 про переведення учнем гірника з повним робочим днем під землею (наказ №147-ок від 06.02.90);

- запис №10 від 16.01.1991 про переведення машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею (наказ №35 ок від 16.01.91);

- запис №11 від 20.04.1995 про звільнення за ст. 38 КЗпП України за власним бажанням (наказ №180-ок від 25.04.95);

2) на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит":

- запис №12 від 31.05.1995 про прийняття гірником очисного забою з повним робочим днем під землею (наказ №277 від 31.05.95);

- запис № 13 від 21.02.1997 про звільнення за ст. 38 КЗпП України за власним бажанням (наказ № 82к від 24.02.97);

3) на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит";

- запис №22 від 27.07.1999 про прийняття гірником очисного забою з повним робочим днем під землею (наказ № 390 від 26.07.99);

- запис №23 від 20.06.1997 про те, що робоче місце атестовано про умови праці за Списком № 1 (наказ № 285 від 20.06.97);

- запис №24 від 14.11.2000 про звільнення за п. 4 ст. 40 КзпП України за прогули (наказ №769 від 27.12.2000).

Періоди роботи з 01.01.1992 по 20.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит"; з 31.05.1995 по 21.02.1997 на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит"; з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит" не зараховані відповідачем до пільгового при призначенні позивачу пенсії за списком №1.

Суд зазначає, що постановою Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.1991 №10 затверджено Список №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах та Список №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно вказаної постанови, професія машиніст підземних установок (машиністи), гірник очисного забою (забійщик) , який виконує роботу повний робочий день під землею віднесені до списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

З огляду на вищевикладене, слід дійти висновку, що професії позивача відповідно до записів трудової книжки, віднесені до Списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день під землею дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Як встановлено судом зі змісту спірного у даній справі рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області від 22.01.2020 №77, ОСОБА_1 відмовлено в перерахунку пенсії за його заявою, оскільки надані довідки не підтверджені первинними документами, а пенсійний орган позбавлений можливості звернутись із запитом на тимчасово окуповані території для отримання необхідних документів та/або інформації.

Позивачем до відповідача для перерахунку пенсії на пільгових умовах та зарахування відповідного стажу було також подано довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, а саме:

- довідка від 14.11.2019 №1996 про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії, історична довідка від 14.11.2019 №1899 та довідка №2000 від 14.11.2019 про заробітну плату для обчислення пенсії, видані Філіалом "Шахта "Комсомольська" державного унітарного підприємства Луганської народної республіки, які містять дані про характер виконуваної роботи та розмір заробітної плати ОСОБА_1 з 26.06.1989 по 24.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит" на підставі особової картки ф. Т-2, наказів, особових рахунків, наказів про атестацію робочих місць;

- довідка від 09.01.2020 №13 про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії, історична довідка від 09.01.2020 №20 та довідка №16 від 09.01.2020 про заробітну плату для обчислення пенсії з довідкою №15 від 09.01.2020 про зберігання первинних документів, видані Філіалом №2 ЗАТ "Внешторгсервіс" Луганської народної республіки, які містять дані про характер виконуваної роботи та розмір заробітної плати ОСОБА_1 з 31.05.1995 по 21.02.1997 на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит" на підставі особової картки ф. Т-2, наказів, особових рахунків, табелів спусків-виїздів в шахту, наказів про атестацію робочих місць;

- довідка від 09.01.2020 №14 про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії, довідка від 09.01.2020 № 21 про атестацію робочих місць, копія наказу №285 від 20.06.1997 про атестацію робочих місць та довідка №17 від 09.01.2020 про заробітну плату для обчислення пенсії з довідкою №18 від 09.01.2020 про зберігання первинних документів, видані Філіалом №2 ЗАТ "Внешторгсервіс" Луганської народної республіки, які містять дані про характер виконуваної роботи та розмір заробітної плати ОСОБА_1 з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит" на підставі особової картки ф. Т-2, наказів, особових рахунків, табелів спусків-виїздів в шахту, наказів про атестацію робочих місць.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 №1085-р затверджений перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. В переліку цих пунктів зазначено м.Антрацит та м. Ровеньки Луганської області.

А тому довідки, видані підприємствами так званої Луганської народної республіки, не були взяті до уваги під час призначення пенсії ОСОБА_1 .

Також суд бере до уваги, що згідно наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 25.11.2014 №841 з 28 листопада 2014 року припинено виробничу та фінансово-господарську діяльність як ДП "Антрацит" (код 32226065), що є правонаступником Шахти "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит", так і ДП "Ровенькиантрацит" (код 32320704), що є правонаступником Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдингової компанії "Ровенькиантрацит" (пункти 14 та 15 Переліку). Тобто підприємства, на яких працював ОСОБА_1 протягом вищезазначених спірних періодів, на теперішній час не діють, а первинні трудові документи фактично залишились на непідконтрольній території України. Як свідчать вищезазначені довідки первинні документи Шахти "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит" за 1989 - 1995 роки знаходяться за адресою смт. Дубівськнй. м. Антрацит Луганської області, а шахти ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит" в смт. Ясенівський м. Ровеньки Луганської області. Таким чином ОСОБА_1 позбавлений можливість отримати уточнюючі довідки про підтвердження пільгового стажу роботи та розміру заробітної плати від підприємств - ДП "Антрацит", яке хоча й здійснило перереєстрацію свого місцезнаходження, але не має у фактичному володінні трудовий архів, та ДП "Ровенькиантрацит", яке взагалі не здійснило переміщення.

При цьому, виконувані позивачем роботи, які досліджені судом, за періоди з 1989 по 2000 роки віднесені до списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, що підтверджується трудовою книжкою.

Крім того, суд звертає звертає увагу, що Велика Палата Верховного Суду у справі №520/15025/16-а від 19.02.2020 сформулювала правовий висновок, згідно якого особи, які зайняті на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2, але з вини власника на таких підприємствах не було проведено атестацію робочого місця, мають право на зарахування стажу роботи на таких посадах до спеціального стажу, необхідного для призначення пенсії за віком на пільгових умовах Списком № 2, відповідно до пункту б статті 13 Закону № 1788-XII. Цей висновок є також застосовним і щодо осіб, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 1.

При цьому на працівника, зайнятого на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, не можна покладати відповідальність за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці. Непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць власником підприємств або уповноваженим ним органом не може позбавляти громадян їх конституційного права на соціальний захист, у тому числі щодо надання пенсій за віком на пільгових умовах. Контроль за додержанням підприємствами правил проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на відповідні повноважні державні контролюючі органи, зокрема Держпраці.

Суд зазначає, що відповідно до положень ч. 2 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Водночас, положеннями ст. 77 КАС України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Відтак, суд зазначає, що відповідачем під час розгляду справи не надано до суду доказів правомірності прийнятого рішення від 22.01.2020 №77.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області №77 від 22.01.2020 до протоколу по справі №204050002293 про відмову ОСОБА_1 в перерахунку пенсії прийнято не на підставі та не у спосіб, визначений законодавством, оскільки є необґрунтованим, а отже підлягає скасуванню, дії Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області щодо не здійснення перерахунку пенсії ОСОБА_1 з врахуванням в пільговому розмірі спеціального стажу, який дає право ОСОБА_1 на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №1 є протиправними.

Стосовно позовних вимог позивача про зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області зарахувати у відповідному пільговому розмірі ОСОБА_1 до спеціального стажу, який дає йому право на пенсію на пільгових умовах за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких дає право на пенсію на пільгових умовах, та розміру його заробітку періоду його роботи машиністом підземних установок, гірником очисного забою з повним робочим днем під землею, з дня призначення пенсії за віком з 05 серпня 2019 року, суд зазначає наступне.

Трудовою книжкою підтверджується зайнятість позивача на роботах, які віднесені до списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, а саме:

- машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 по 20.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит";

- гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 по 21.02.1997 на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит";

- гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит".

При цьому, судом враховується, що записи у трудовій книжці позивача здійснено у відповідності до вимог чинного законодавства, вони не містять виправлень, засвідченні печаткою підприємств.

Значення трудової книжки як основного документа, що підтверджує пільговий стаж роботи, встановлено Законом України №1788-ХІІ, і будь-які підзаконні нормативно-правові акти, які суперечать цьому положенню, не можуть бути застосовані до спірних правовідносин.

Як було зазначено, у суду немає підстав ставити під сумнів відомості у трудовій книжці як такі, що підтверджують пільговий стаж роботи позивача. Судом також приймається до уваги те, що обставини, які підлягають встановленню у даній справі і доказуванню, значно віддалені у часі. При цьому, суд враховує ступінь вини позивача у відсутності некоректного об`єму необхідних для реалізації його прав записів у наявних підтверджуючих пільговий стаж документах, з огляду на те, що обов`язок належного оформлення таких документів покладається не на працівника, а на роботодавця чи інших уповноважених осіб.

Тому, вказані періоди повинні бути зараховані відповідачем у відповідному пільговому розмірі ОСОБА_1 до спеціального стажу, який дає йому право на пенсію на пільгових умовах за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України з 05 серпня 2019 року, а позовна вимога підлягає задоволенню.

З огляду на зазначене суд приходить до висновку про наявність підстав для зобов`язання відповідача зарахувати у відповідному пільговому розмірі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до спеціального стажу, який дає йому право на пенсію на пільгових умовах за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких дає право на пенсію на пільгових умовах, та розміру його заробітку періоду його роботи машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 по 20.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 по 21.02.1997 на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит", з дня призначення пенсії за віком з 05 серпня 2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Приписами ч. 1 ст. 9 КАС України встановлено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат здійснити в порядку ст. 139 КАС України.

Керуючись ст.ст. 263, 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , код НОМЕР_2 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (пл. Свободи, буд. 5, Держпром, 3 під., 2 пов., м. Харків, 61022, код ЄДРПОУ 14099344) про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області №77 від 22.01.2020 до протоколу по справі №204050002293 про відмову ОСОБА_1 в перерахунку пенсії.

Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області щодо не здійснення перерахунку пенсії ОСОБА_1 з врахуванням в пільговому розмірі спеціального стажу, який дає право ОСОБА_1 на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №1, та розміру його заробітку за період роботи машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 по 20.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 по 21.02.1997 на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит".

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області зарахувати у відповідному пільговому розмірі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до спеціального стажу, який дає йому право на пенсію на пільгових умовах за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких дає право на пенсію на пільгових умовах, та розміру його заробітку періоду його роботи машиністом підземних установок з повним робочим днем під землею з 01.01.1992 по 20.04.1995 на Шахті "Комсомольська" Виробничого об`єднання "Антрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 31.05.1995 р. по 21.02.1997 р. на шахті ім. В.Вахрушева Виробничого об`єднання "Ровенькиантрацит"; гірником очисного забою з повним робочим днем під землею з 27.07.1999 по 14.11.2000 на шахті ім. В.Вахрушева Державного відкритого акціонерного товариства "Шахта імені В.В. Вахрушева" Державної холдінгової компанії "Ровенькиантрацит", з дня призначення пенсії за віком з 05 серпня 2019 року.

Стягнути на користь ОСОБА_1 сплачену суму судового збору в розмірі 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Тітов

Дата ухвалення рішення06.05.2020
Оприлюднено06.05.2020

Судовий реєстр по справі —520/4274/2020

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 03.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Рішення від 06.05.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 01.04.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні