Постанова
від 07.06.2007 по справі а33/25-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А33/25-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

  

05.06.07р.

Справа № А33/25-07

За позовом  Управління Пенсійного фонду України  в Петропавлівському районі Дніпропетровської області смт. Петропавлівка

до  приватного підприємства "Гедеон Плюс", м.Першотравенськ, Петропавлівський район, Дніпропетровської області

про стягнення 1446 грн. 84 коп.

                                                                         Суддя  Рудовська І.А.

                                                                          Секретар Пишна В.О.

Представники сторін:

Від позивача:Івчина І.В., довір. № 1 від 01.01.2007 р.  (головний спеціаліст –юрист)

Від відповідача:  не з"явився      

СУТЬ СПОРУ:

      Позивач- управління Пенсійного фонду України  в Петропавлівському районі Дніпропетровської області  звернулось  до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення з відповідача приватного підприємства "Гедеон Плюс" заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 1446 грн. 84 коп.  і витрати по справі.

     В обґрунтування позовних вимог зазначає, що відповідач зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в Петропавлівському районі.

      Відповідно до наданих розрахунків суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем нараховані страхові внески за січень 2006 р. по серпень 2006 р. Однак відповідачем вчасно страхові внески сплачені не були у зв'язку з чим виникла заборгованість в сумі 1446, 84грн.

      Позивач, управління Пенсійного фонду України в  Петропавлівському районі , позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просить стягнути з відповідача приватного підприємства "Гедеон Плюс" заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період  з 20.01.2006 р. по 21.08.2006 р.  в розмірі    1446, 84грн.

Відповідач явку представника в судові засідання 10.05.2007 р, 23.05.2007 р. , 05.06.2007 р.  не забезпечив; про місце і час судового засідання повідомлявся належним чином; з клопотанням про відкладення розгляду справи з поважних причин до суду не звертався, заперечення на адміністративний позов та витребувані ухвалою суду документи не надав.

Суд вважає за можливим розглянути справу за відсутності відповідача.    

           Розглянувши  наявні матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази, заслухавши  представника позивача,  господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  страхувальниками є підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання.

 Відповідач - приватне підприємство "Гедеон Плюс"  , зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Петропавлівському районі  Дніпропетровської області .

Порядок сплати внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування передбачено Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” №1058-ІV від 09.07.2003 року та Інструкцією “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 16.01.2004 року за №64/8663, відповідно до яких на відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню і сплати в установлені строки та в повному обсязі страхових внесків на загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування.

Відповідно до п.5 Інструкції “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року підприємства, установи і організації створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, проводять щомісячне  нарахування страхових внесків на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення)  або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу). Страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати. Нараховані за відповідний  базовий звітний календарний місяць страхові внески сплачуються  платниками шляхом перерахування безготівкових сум  з їх банківських рахунків не пізніше ніж  через 20 календарних днів після закінчення  цього періоду незалежно  від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у зазначені  вище строки, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням  фінансових санкцій.

Відповідно до ст. 20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період не пізніше ніж через 20 днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Відповідно до наданих до Управління Пенсійного фонду України в Петропавлівському районі  розрахунків суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування приватним підприємством "Гедеон Плюс"  нараховані самостійно страхові внески: за  період  січень    2006 року по серпень 2006 р.  у сумі   1645,94  грн. зі строками сплати, але відповідачем всього сплачено 199, 10  грн.   

20.07.2007 р. Управління Пенсійного фонду України в Петропавлівському районі звернулось  з вимогою  до приватного підприємства  "Гедеон Плюс"  про сплату недоїмки у сумі  1446, 84 грн., відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону України  Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”. Вимога залишена без розгляду.

Доказів сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі   1446, 84  грн. приватне підприємство "Гедеон Плюс"  суду не надало.

Відповідно до ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” орган Пенсійного фонду має право звернутися до господарського суду з позовом про стягнення недоїмки –простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків; сума пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що і недоїмка із сплати страхових внесків.

Згідно п.3 розділу VІІ „Прикінцеві та перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України” до набрання чинності законом,  який регулює порядок сплати і розміри судового збору судовий  збір  при  зверненні  до  адміністративного  суду сплачується у порядку, встановленому законодавством для державного мита. Позивач звільнений від сплати державного мита на підставі п.34 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України „Про державне мито” від 21.12.1993 року №7-93, тому при зверненні до суду судовий збір не сплачувався.

Згідно ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача не стягуються.

Вимоги позивача щодо стягнення з відповідача судових витрат задоволенню не підлягають в зв'язку з відсутністю підстав, передбачених приписами Кодексу адміністративного судочинства України .

За викладеного позовні вимоги підлягають   частковому задоволенню.

Керуючись Законами України „Про Пенсійне забезпечення”, „Про загально -обов'язкове державне пенсійне страхування”, ст.ст. 69-71, 158-163, 167  186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

      Позов задовольнити частково.

      Стягнути з приватного підприємства "Гедеон Плюс"   (52800 м. Першотравенськ,  вул. Горького , буд. 9 , корп. 31  ідентифікаційний код 32598329 ) на користь Управління Пенсійного фонду України в  Петропавлівському районі Дніпропетровської області  (52700,  смт. Петропавлівка, Петропавлівський район, Дніпропетровська область , вул. Радянська , 53 ідентифікаційний код 25022557 )  заборгованості в сумі  1446  (одна тисяча чотириста сорок шість  ) грн. 84   коп..

В решті позовних вимог  відмовити.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя

                    І.А.Рудовська                   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.06.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу890884
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а33/25-07

Ухвала від 10.05.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 23.05.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Постанова від 07.06.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні